Σλοβακία: Χρειαζόμαστε «σχέδιο Β» για να αντιμετωπίσουμε την αδυναμία της Ελλάδας


..

Σλοβακία: Χρειαζόμαστε «σχέδιο Β» για να αντιμετωπίσουμε την αδυναμία της Ελλάδας
Η ομάδα του Βίσεγκραντ μαζί με τους ηγέτες της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας. Πηγή: (ΑΡ)
Σλοβακία: Χρειαζόμαστε «σχέδιο Β» για να αντιμετωπίσουμε την αδυναμία της Ελλάδας
          
Με κλείσιμο των συνόρων απειλεί απερίφραστα ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών 
Η Τουρκία και η Ελλάδα ενδέχεται να μην μπορέσουν να περιορίσουν τη ροή προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επομένως χρειάζεται να καταρτισθεί ένα «σχέδιο Β» ώστε προστατευθούν τα σύνορα της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, υποστήριξε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

«Εξαρτώμεθα πράγματι από το εάν θα έχει αποτέλεσμα το σχέδιο δράσης (για το οποίο συνήφθη συμφωνία) ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Θα ήθελα να δω μια ωραία έκπληξη από τους έλληνες εταίρους μας», ανέφερε ο Φίτσο σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο της ομάδας του Βίσεγκραντ (V4: Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία).

«Πρέπει όμως να παραδεχθώ ότι είμαι αρκετά απαισιόδοξος», πρόσθεσε. «Για αυτό συζητήσαμε σχετικά με ένα σχέδιο Β, το οποίο αφορά την εξασφάλιση των συνόρων της Μακεδονίας (όπως αποκάλεσε την ΠΓΔΜ) και της Βουλγαρίας», συνέχισε.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των ηγετών της V4 στην Πράγα, τα κεντροευρωπαϊκά κράτη προειδοποίησαν εναντίον των «νέων διαχωριστικών γραμμών» στην Ευρώπη και κάλεσαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.

Στην Πράγα ο Τουσκ

Επίσης, αναφέρθηκε ότι κατέληξαν σε κοινή θέση όσον αφορά την επαπειλούμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, το λεγόμενο Brexit, χωρίς να δοθούν διευκρινίσεις γι' αυτήν.

Η ανακοίνωση αυτή συνέπεσε με την προειδοποίηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από το Βουκουρέστι ότι υπάρχει «αληθινός» κίνδυνος διάλυσης της ΕΕ. 

Ο Τουσκ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα Τρίτη στην Πράγα με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Μποχούσλαβ Σομπότκα, που πρόκειται να του παρουσιάσει την κοινή θέση της ομάδας του Βίσεγκραντ. Η Τσεχία ασκεί την προεδρία της V4.

Και ο Σομπότκα στις δικές του δηλώσεις επισήμανε ότι η ΕΕ «πρέπει να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στην Βουλγαρία και στην Μακεδονία (ΠΓΔΜ) για την προστασία των συνόρων τους». Οι ηγέτες τω δύο βαλκανικών χωρών είχαν προσκληθεί στην σύνοδο.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν έχει δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαθέσει «συνοριοφύλακες και άλλους ανθρώπινους και υλικούς πόρους σε χώρες που είναι έτοιμες να αποτελέσουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας νότια της Ουγγαρίας».

Η πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο από τη δική της πλευρά επισήμανε ότι η V4 επιθυμεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των συνόρων και «την ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας».
ΝΕΑ;