Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

«Σχέδιο Β» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητεί η ομάδα Βίζεγκραντ

..

«Σχέδιο Β» για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητεί η ομάδα Βίζεγκραντ
Σύνοδος της ομάδας του Βίζεγκραντ (V4: Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία)
Η Τουρκία και η Ελλάδα ενδέχεται να μην μπορέσουν να περιορίσουν την ροή προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επομένως χρειάζεται να καταρτισθεί ένα «σχέδιο Β» ώστε προστατευθούν τα σύνορα της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

«Εξαρτώμεθα πράγματι από το εάν θα έχει αποτέλεσμα το σχέδιο δράσης (για το οποίο συνήφθη συμφωνία) ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήθελα να δω μια ωραία έκπληξη από τους Έλληνες εταίρους μας», ανέφερε ο Φίτσο σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο της ομάδας του Βίζεγκραντ (V4: Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία).

«Πρέπει όμως να παραδεχθώ ότι είμαι αρκετά απαισιόδοξος», πρόσθεσε ο Φίτσο. «Για αυτό συζητήσαμε σχετικά με ένα σχέδιο Β, το οποίο αφορά την εξασφάλιση των συνόρων της Μακεδονίας (sic) και της Βουλγαρίας», συνέχισε.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντηση των ηγετών της V4 στην Πράγα, τα κεντροευρωπαϊκά κράτη προειδοποίησαν εναντίον των «νέων διαχωριστικών γραμμών» στην Ευρώπη και κάλεσαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι κατέληξαν σε μια κοινή θέση όσον αφορά την επαπειλούμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, το λεγόμενο Brexit, χωρίς να δοθούν διευκρινίσεις γι' αυτήν.

Η ανακοίνωση αυτή, αναφέρει το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού πρακτορείου, συνέπεσε με την προειδοποίηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από το Βουκουρέστι ότι υπάρχει «αληθινός» κίνδυνος διάλυσης της ΕΕ. 

Ο Τουσκ αναμένεται να συναντηθεί στην Πράγα με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Μποχούσλαβ Σομπότκα, που πρόκειται να του παρουσιάσει την κοινή θέση της ομάδας του Βίσεγκραντ. Η Τσεχία ασκεί την προεδρία της V4.

Και ο Σομπότκα στις δικές του δηλώσεις επισήμανε ότι η ΕΕ «πρέπει να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στη Βουλγαρία και στην Μακεδονία (sic) για την προστασία των συνόρων τους». Οι ηγέτες τω δύο Βαλκανικών χωρών είχαν προσκληθεί στη σύνοδο.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διαθέσει «συνοριοφύλακες και άλλους ανθρώπινους και υλικούς πόρους σε χώρες που είναι έτοιμες να αποτελέσουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας νότια της Ουγγαρίας».

Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο από τη δική της πλευρά επισήμανε ότι η V4 επιθυμεί τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος φύλαξης των συνόρων και «την ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας».

ΠΓΔΜ: Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος της κρίσης, λέει ο πρόεδρος Ιβάνοφ

Η ΠΓΔΜ ζητά και αναμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μία λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, μέρος της οποίας θα είναι και η Ελλάδα, καθώς τα Σκόπια δεν έχουν κανένα συμφέρον να επωμισθεί η Ελλάδα όλο το βάρος , δήλωσε από την Πράγα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της συνάντησης των πρωθυπουργών των χωρών της ομάδας του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία,Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία).

Ο κ.Ιβάνοφ συμπλήρωσε ότι για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης είναι απαραίτητη μία ενιαία και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση και λύση.

Ο κ.Ιβάνοφ σημείωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί «μονομερείς λύσεις» σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και πρόσθεσε ότι από την ΠΓΔΜ, "η οποία δεν είναι παρά μόνο υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., ζητείται να επωμισθεί ένα βάρος το οποίο μεγάλες και ισχυρές χώρες της Ε.Ε. δεν δείχνουν πρόθυμες να αναλάβουν".

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ συμπλήρωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη και τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, όμως για να επωμισθεί το βάρος που ζητείται από αυτήν απαιτεί από την Ε.Ε. στήριξη σε πολιτικό επίπεδο, όπως και οικονομική βοήθεια.

Ο κ.Ιβάνοφ ανέφερε ακόμη ότι η κατάσταση επί του εδάφους σχετικά με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές αλλάζει ώρα με την ώρα και ότι ο στρατός και η αστυνομία της ΠΓΔΜ, μαζί με αστυνομικές δυνάμεις άλλων χωρών- μεταξύ αυτών και από κάποιες χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ -πράττουν τα μέγιστα για τον έλεγχο των ροών και την μείωση των κινδύνων ασφαλείας.

Τον τελευταίο ενάμισι μήνα, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα περιπολούν, από κοινού με τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ, αστυνομικές δυνάμεις από ορισμένες ξένες χώρες, σχετικά με τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Στην παρούσα φάση περιπολούν 83 αστυνομικοί από την Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Τσεχία και την Σλοβακία, ενώ το κλιμάκιο 31 Ούγγρων αστυνομικών που είχε μεταβεί στο σημείο, ολοκλήρωσε την αποστολή του και αναχώρησε πριν από μερικές ημέρες.

- See more at: http://left.gr/news/

Δεν υπάρχουν σχόλια: