Κατρούγκαλος: Στη Βουλή μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου το ασφαλιστικό νομοσχέδιο


..

Κατρούγκαλος: Στη Βουλή μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη αλλά είμαι αισιόδοξος, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο
katrougkalos-sti-bouli-mexri-tis-22-febrouariou-to-asfalistiko-nomosxedio

«Θέλω να πιστεύω ότι έως τις 22 Φεβρουαρίου που θα συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου θα έχει υπάρξει συμφωνία και θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο. «Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη αλλά έχω την πεποίθηση ότι θα πετύχει».
Η συνέντευξη τύπου έγινε στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, της Επικεφαλής της Ομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) Gabi Zimmer και του Προέδρου της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου Thomas Handel.
Αναφορικά με τα εργασιακά ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για ζούγκλα που επικρατεί στην Ελλάδα και η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Στόχος είναι να αναμορφωθεί πλήρως το μοντέλο αλλά οι σχετικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμα. Συμφωνήσαμε να υπάρξει επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει το θέμα.
Επί του θέματος ο Thomas Handel σημείωσε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέβαλε στο να υπάρξει διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Είναι προς το καλό όλων των πλευρών η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τόνισε από την πλευρά του ο Δημ. Παπαδημούλης, σημειώνοντας ότι θα δώσει σήμα εμπιστοσύνης σε μια κρίσιμη στιγμή. Οι προβλέψεις της Κομισιόν για το 2015 μιλούσαν για μεγάλη ύφεση ενώ αυτή τελικά ήταν μόλις 0,2% του ΑΕΠ. Για να μην ανακοπεί η δυναμική χρειάζεται να μην χάνουν χρόνο οι πλευρές.
Η Αθήνα έχει δώσει την πρόταση για το ασφαλιστικό εδώ και ένα μήνα και η απάντηση που έχουν δώσει οι θεσμοί είναι «ότι αξιολογείται». Αυτή η καθυστέρηση δεν ωφελεί και την Ευρώπη ως σύνολο που έχει ένα τεράστιο φάσμα προβλημάτων να αντιμετωπίσει.
Κάποια τμήματα της ευρωπαϊκής επιτροπής αρνούνται να συνεργαστούν με το ευρωκοινοβούλιο κατήγγειλε ο Thomas Handel και μάλιστα όπως είπε θα θέσει το θέμα στον πρόεδρό του Μάρτιν Σουλτς. Η Ελλάδα συχνά δαιμονοποιείται και τώρα κάποιοι θέλουν να κάνουν το ίδιο για το προσφυγικό, προσέθεσε. Δεν μπορεί να φορτωθεί στους ώμους της Ελλάδας όλο το προσφυγικό.
http://www.thetoc.gr/