Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΡ. ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Εφοδοι εφοριακών στα γραφεία μεγάλων επιχειρήσεων


ΟΜΙΛΙΑ ΤΡ. ΑΛΕΞΙΑΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Εφοδοι εφοριακών στα γραφεία μεγάλων επιχειρήσεων

Το γερμανικό πρότυπο στους φορολογικούς ελέγχους κατά το οποίο ειδικά συνεργεία ελέγχων εισβάλλουν στα γραφεία μεγάλων επιχειρήσεων
θα υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό προανήγγειλε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στην ομιλία του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Εφοδοι εφοριακών στα γραφεία μεγάλων επιχειρήσεων
Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι θα παραταθεί η προθεσμία παραγραφής των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής που λήγει στο τέλος του έτους, ενώ όσον αφορά τη λίστα Λαγκάρντ είπε ότι οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν εντός του 2016.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην ολοκλήρωση των ελέγχων για υποθέσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί φύλλα ελέγχου προσώπων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με την πολιτική και τα ΜΜΕ.

Έδωσε μάλιστα χρονοδιάγραμμα πέντε μηνών για την ολοκλήρωση τους.

Σε ότι αφορά ειδικότερα τη λίστα Λαγκάρντ είπε ότι έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 481 υποθέσεις. Έχουν ολοκληρωθεί μόνο 136 από τις 2.062 υποθέσεις που περιλαμβάνονται σ αυτήν.

«Δεν θα αφήσουμε να παραγραφεί στο τέλος του έτους» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και προανήγγειλε νομοθετική διάταξη στο αμέσως επόμενο διάστημα που θα δίνει λύσει στο ζήτημα αυτό.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι θα εφαρμοσθεί ειδικό σχέδιο ελέγχων τραπεζικών ομίλων, επιχειρήσεων που είναι προμηθευτές του δημοσίου και ιδιοκτήτες ΜΜΕ . «Στοχεύουμε στη μεγάλη φοροδιαφυγή και αντιγράφουμε ελεγκτικά πρότυπα ευρωπαϊκών χωρών» διευκρίνισε ο υπουργός, επικαλούμενος συγκεκριμένα μεθόδους ελέγχων που εφαρμόζονται στη Γερμανία, όπου ειδικά συνεργεία ελεγκτών εισβάλουν ακόμη και ξημερώματα στα γραφεία μεγάλων εταιριών για να κάνουν έλεγχο. «Τέτοιες σκηνές θα δούμε στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός προανήγγειλε νομοσχέδιο που θα προβλέπει διατάξεις για την αποκάλυψη από τους φορολογούμενους αδήλωτων κεφαλαίων που βρίσκονται στο εσωτερικό ή το εξωτερικό. Με αυτό θα δοθεί μία τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν, πριν ενεργοποιηθεί το περιουσιολόγιο, διευκρίνισε.

Παράλληλα ο υπουργός προανήγγειλε την κατάργηση των επισκέψεων των φορολογούμενων στις Δ.Ο.Υ.

Όπως εξήγησε, από το 2016 όλες οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.

Επίσης θα δοθούν κίνητρα στους πολίτες να χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους, ενώ προανήγγειλε μείωση του κόστους προμήθειας των PΟs για τους καταστηματάρχες.

Επίσης ο κ. Αλεξιάδης προανήγγειλε:

    Κατάργηση των επισκέψεων στις Δ.Ο.Υ ( όλες οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά) από το 2016,

    Υλοποίηση της ηλεκτρονικής επίδοσης εγγράφων, κίνητρα ( επιστροφή μετρητών, κληρώσεις δώρων) για τους πολίτες προκειμένου να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα για τις συναλλαγές τους αλλά και μείωση του κόστους χρήσης συσκευών POS από τις επιχειρήσεις.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: