Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Παγερό κλίμα των ευρωπαίων προς Ν.Δ.

..

Παγερό κλίμα των ευρωπαίων προς Ν.Δ.
Newpost Newsroom
του Τάσου Τσιφόρου 
Μπορεί στην Ελλάδα ο καιρός να είναι ακόμη μεσογειακός, ωστόσο το κλίμα για τη Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι παγερό. Η αποστασιοποίηση του κόμματος της ελληνικής κεντροδεξιάς από τα μνημονιακά νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού για τους ευρωπαίους κεντροδεξιούς που διαπιστώνουν πως, για άλλη μία φορά τα τελευταία χρόνια, αδυνατούν να πετύχουν την απόλυτη σύμπλευση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. 

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η στάση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των Ποταμιού – ΠΑΣΟΚ κατά την ψήφιση της συμφωνίας και των προαπαιτουμένων το καλοκαίρι. Πάνω σε αυτό το προηγούμενο, ωστόσο, Βρυξέλλες και Βερολίνο (κυρίως) θα ήθελαν να δουν την αντιπολίτευση να στηρίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και να μην ασκεί κριτική. Ωστόσο, τόσο η θέση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσο και των άλλων δύο υποψηφίων, που χειρίστηκαν μνημονιακά χαρτοφυλάκια, όπως οι Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης προκαλεί εκνευρισμό στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Εκνευρισμό που πρόκειται να βρει μπροστά της η αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας στο εκλογικό Συνέδριο του ΕΛΚ που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, οι αντιδράσεις είναι έντονες και περιλαμβάνουν και ευθείες οχλήσεις τόσο προς τον Ευ. Μεϊμαράκη όσο και προς άλλα στελέχη της Ν.Δ. Δεν είναι, συνεπώς, τυχαία η αναφορά του Προέδρου της ΝΔ, την Παρασκευή από τη Βουλή, τόσο στη δημόσια παρέμβαση Μοσκοβισί όσο και στη συζήτηση που είχαν, σχετικά με τη στάση της ΝΔ, οι Αλέξης Τσίπρας και Άγκελα Μέρκελ.

Οι διεκδικητές της ηγεσίας της ΝΔ που θα βρεθούν από σήμερα ήδη στην ισπανική πρωτεύουσα αναμένεται να έχουν, από πρώτο χέρι, αίσθηση της κυρίαρχης θέσης της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για το ελληνικό ζήτημα. Υπό αυτή την έννοια, η επιλογή Μεϊμαράκη να καλέσει και τους άλλους τρεις διεκδικητές της κούρσας στη γαλάζια αντιπροσωπεία μοιάζει σοφή, δεδομένου ότι όλοι μαζί θα κληθούν να διαχειριστούν την πίεση.

Το κλίμα στη Μαδρίτη θα θυμίζει λίγο από γαλάζιο ισπανικό εμφύλιο καθώς η αντιπροσωπεία της ΝΔ ταξιδεύει στον απόηχο της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά για την άκαρπη προσπάθεια της πρώτης να διεκδικήσει την αντιπροεδρία του ΕΛΚ.

Ο κ. Σαμαράς δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη αντιπροσωπεία της ΝΔ αλλά θα ταξιδέψει στην ισπανική πρωτεύουσα καθώς έχει προσκληθεί ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για τον κίνδυνο του λαϊκισμού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Συνέδριο του ΕΛΚ αποτυπώνει εμφατικά όχι μόνον τις οριακές σχέσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και το δύσβατο δρόμο, τόσο εντός Ελλάδος όσο και διεθνώς, που θα πρέπει να διαβεί ο Πρόεδρος που θα αναδειχθεί από τις εσωκομματικές εκλογές της 22ας και της 29ης Νοεμβρίου.
http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: