Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Κατρούγκαλος: Στα 390 ευρώ η εθνική σύνταξη

..

Κατρούγκαλος: Στα 390 ευρώ η εθνική σύνταξη

Τι είπε για εισοδηματικά κριτήρια, μειώσεις στις συντάξεις, ΕΚΑΣ και για τη νέα εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες. Πώς θα διαμορφωθεί η εθνική σύνταξη.

Για τα εισοδηματικά κριτήρια των συντάξεων, τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, τους φόρους αλλά και τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το σημερινό υπουργικό συμβούλιο μίλησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος το βράδυ της Δευτέρας.
Ο Υπουργός Εργασίας εξήγησε, μιλώντας στο Star, ότι προκρίνεται η εθνική σύνταξη, η οποία εγγυάται ότι κανένας συνταξιούχος δεν θα είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας και η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία.
«Δεν πάμε να κάνουμε μία ακόμη μείωση στις συντάξεις. Εμείς θέλουμε μία μεταρρύθμιση που και θα κάνει το σύστημα βιώσιμο και θα παίρνουν συντάξεις αυτοί που είναι τώρα εργαζόμενοι», σημείωσε σχετικά και συνέχισε:
«Πάνω σε αυτή την εθνική σύνταξη θα έρχεται να καθίσει αυτή που θα αντιστοιχεί στις εισφορές τους. Μία σύνταξη που θα εγγυάται σε όλους ότι ξεφεύγουν από το κίνδυνο της φτώχειας», είπε και θέτοντας ότι το όριο της φτώχειας είναι στα 390 ευρώ το μήνα καθαρά.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, η εθνική σύνταξη θα αποτελεί το 60% του μέσου εισοδήματος, για να τεθεί ως τοίχος προστασίας από τη φτώχεια. Γίνεται προσπάθεια, όπως είπε, να ενσωματωθεί το ΕΚΑΣ, ώστε να σωθεί η εθνική σύνταξη.
«Απορρίπτω οποιαδήποτε σύνδεση σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Το ασφαλιστικό μας έχει τεράστια ελλείμματα που χρηματοδοτούνται από φόρους» είπε, εξηγώντας ότι η εισήγησή του είναι να μην υπάρξει κανένα εισοδηματικό κριτήριο για την παροχή της σύνταξης.
«Στο μνημόνιο υπάρχουν επιμέρους δεσμεύσεις που θα κατέληγαν σε νέες οριζόντιες μειώσεις. Εμείς είπαμε στην τρόικα: Αντί για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και περιορισμό του ΕΚΑΣ θα δεχθείτε μία ελληνική μεταρρύθμιση σαν γενικό ισοδύναμο. Άρα η ανάγκη να κάνουμε μία μεταρρύθμιση είναι δική μας», σημείωσε ο κ.Κατρούγκαλος και συνέχισε: «Τα τελευταία 20 χρόνια το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα τρένο που έχει 2,5 εκατ. συνταξιούχους και τρέχει στην κατηφόρα. Στο τέλος έχει ένα βάραθρο, την χρεοκοπία».
«Οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Το μνημόνιο περιλαμβάνει πράγματι μία δέσμευση που δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ. Η αριστερή πολιτική είναι να συμμαζέψεις τα ελλείμματα. Εμείς το μνημόνιο θα το σεβαστούμε αλλά δεν θα σεβαστούμε το τσεκούρι», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Σημείωσε δε ότι, πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση του συστήματος και να εφαρμοστούν οι ίδιοι κανόνες για όλους. «Θα παρέμβουμε διορθωτικά για να προστατεύσουμε τις μικρές συντάξεις» είπε ο κ.Κατρούγκαλος.
Ο Υπουργός Εργασίας, επιπλέον, διέψευσε τις αναφορές περί επιβολής νέας εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ τόνισε ότι υπάρξει παρέμβαση, όπου κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να προστατευτούν οι μικρές συντάξεις.
Στη συνεδρίαση ΚΥΣΟΙΠ και ΚΥΚΣΟΙΠ το Ασφαλιστικό
«Το μοντέλο που προτείνει η επιτροπή σοφών είναι το μοντέλο της Σουηδίας. Εγώ δεν θέλω να πάρω κανένα μοντέλο όπως είναι. Γι’ αυτό ο βασικός άξονας της μεταρρύθμισης είναι η εθνική σύνταξη. Εγώ θα προτείνω στο υπουργικό συμβούλιο μία αλλαγή σε αυτό το μοντέλο με την εθνική σύνταξη», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόταση της Επιτροπής των Σοφών, είναι απλώς πρόταση, ενώ η νομοθέτηση είναι δουλειά της κυβέρνησης.
Στη σημερινή συνεδρίαση θα ειπωθούν από τον κ.Κατρούγκαλο οι εισηγήσεις του για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενώ θα δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης, χωρίς να ποσοτικοποιηθούν, αφού βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η ποσοτικοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Εξήγησε, τέλος ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεχόταν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, όπως προτάθηκε από τους θεσμούς, τότε θα μειώνονταν οι επικουρικές συντάξεις.

http://www.antenna.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: