Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Η εξίσωση της ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία και ο γερμανικός παράγοντας

Συνάντηση Ευάγγελου Μεϊμαράκη με Κώστα Καραμανλή - Αλλεπάλληλες συσκέψεις και συναντήσεις στελεχών του κόμματος - Έως τις 2 Οκτωβρίου οι υποψηφιότητες...

Από αυτή τη συνάντηση θα κριθούν πολλά ως προς την επόμενη μέρα στη Ν.Δ. και κυρίως εάν ο κ. Μεϊμαράκης θα διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος, ενώ ήδη πολλοί «καραμανλικοί» μιλάνε θετικά για την υποψηφιότητά του και την στηρίζουν.  
Πέρα από το ομιχλώδες τοπίο μέχρι στιγμής στο θέμα των υποψηφιοτήτων, το Βήμα πληροφορείται πως όλες οι κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο, πέρα από τα όσα λέγονται ή γράφονται, ενισχύουν το σενάριο ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, έχοντας απέναντί του μέχρι στιγμής τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Έως τις 2 Οκτωβρίου οι υποψηφιότητες
Σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής που συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης, ορίστηκε ως ως προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου του κόμματος το χρονικό διάστημα από την 12:00 ώρα της Παρασκευής, 25 Σεπτεμβρίου 2015 (έναρξη προθεσμίας) έως την 18:00 ώρα της Παρασκευής, 2 Οκτωβρίου 2015 (λήξη προθεσμίας).
Επίσης, καθορίστηκε ως προθεσμία για την υποβολή τυχόν ενστάσεων κατά των υποψηφιοτήτων που θα υποβληθούν για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου του κόμματος το χρονικό διάστημα από την 18:00 ώρα του Σαββάτου, 3 Οκτωβρίου 2015 (έναρξη προθεσμίας) έως την 14:00 ώρα της Δευτέρας, 5 Οκτωβρίου 2015 (λήξη προθεσμίας).
Αμέσως μετά η Κ.ΕΦ.Ε. θα συγκληθεί αμέσως μετά την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή τυχόν ενστάσεων (Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015 ώρα 14:00), προκειμένου να αποφανθεί επ' αυτών. Η έκδοση των σχετικών αποφάσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 20:00 ώρα της Δευτέρας, 5 Οκτωβρίου 2015.
Στη συνέχεια, η Κ.ΕΦ.Ε. θα καταρτίσει και θα επικυρώσει τον τελικό κατάλογο των υποψηφίων (κατά απόλυτη αλφαβητική σειρά) που θα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Σε επόμενη συνεδρίασή της, με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των υποψηφίων, η Κ.ΕΦ.Ε θα αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών». Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, οι πιθανές ημερομηνίες για την εκλογή νέου αρχηγού είναι Κυριακή, 25 Οκτωβρίου ή 1η ή 8η Νοεμβρίου.
Ο Μεϊμαράκης στο ΕΛΚ
Ο κ. Μεϊμαράκης στο περιθώριο των εργασιών του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες είχε επικοινωνία με τον κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος ήταν και αυτός που τον πρότεινε πρώτος ως το πρόσωπο που θα αναλάμβανε τα ηνία του κόμματος μετά τον κ. Σαμαρά. Ιδιαίτερη σημασία είχε και η συνάντηση που είχε ο κ. Μεϊμαράκης με τονΑριστείδη Καλογερόπουλο, στενό συνεργάτη του κ. Αβραμόπουλου, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς ο επίτροπος ήταν αρκετά πιεσμένος με τη Σύνοδο Κορυφής που είχε ως θέμα το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.
Εκτενή συζήτηση για τις εσωκομματικές εξελίξεις είχε στις Βρυξέλλες και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης με τον κ. Μεϊμαράκη όπου ετέθησαν όλα τα θέματα. Ο κ. Κεφαλογιάννης εμφανίζεται διατεθειμένος, εκτός απρόοπτου να διεκδικήσει την ηγεσία της Ν.Δ., εκτός και εάν ο κ. Μεϊμαράκης επιλέξει να είναι αυτός υποψήφιος. Οι δυο τους έκαναν συνολική ανάλυση για όσα συμβαίνουν στη Ν.Δ., για το εκλογικό αποτέλεσμα και για τα μελλούμενα.
Την ίδια στιγμή στο πολιτικό γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη επικρατούσε το αδιαχώρητο από στελέχη και βουλευτές που συναντήθηκαν μαζί της για να αξιολογήσουν την κατάσταση και το πώς διαμορφώνεται πλέον το εσωκομματικό σκηνικό μετά και την κίνηση του κ. Μητσοτάκη να θέσει ο ίδιος πρώτος υποψηφιότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, χθες το πρωί στο γραφείο της κυρίας Μπακογιάννη συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 12 βουλευτές, κυρίως «καραμανλικοί», μεταξύ των οποίων, οι Γιώργος Βλάχος, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, κ.α. όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της διαδοχής. Η κυρία Μπακογιάννη εάν ο κ. Μεϊμαράκης δεν είναι υποψήφιος είχε αποφασίσει να διεκδικήσει την ηγεσία και έκανε και τις σχετικές συζητήσεις, ενώ εξασφάλισε τη στήριξη πολλών. Όμως η επιλογή του αδελφού της να βγει μπροστά, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, όπως λέγεται, ενόχλησε.
Η κίνηση του κ. Μητσοτάκη έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, καθώς ανατρέπει τους σχεδιασμούς πολλών και δημιουργεί εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα, ενώ μένει να αποφασίσει εάν θα μπει στην κούρσα της διαδοχής και ο Μάκης Βορίδης που χθες είχε πάρα πολλές συναντήσεις με στελέχη και βουλευτές, ενώ συζήτησε εκτενώς και με την κυρία Μπακογιάννη.
Ο κ. Βορίδης δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα κάνει το άλμα, αλλά φαίνεται πως θέλει να καταγραφεί η δεξιά τάση στο κόμμα. Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί ήδη ενοχλούνται από το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος και εξαπολύουν πυρά εναντίον του, όπως έκανε και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Συνομιλεί με πολύ κόσμο, που είναι στα δεξιά της Ν.Δ., όπως π.χ. τον Φαήλο Κρανιδιώτη, ενώ διαψεύδονται τα όσα κυκλοφορούν περί στήριξής του από τους Δημήτρη Σταμάτη και Χρύσανθο Λαζαρίδη, στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά. 
Ο πρώην  Πρωθυπουργός τηρεί γραμμή ουδετερότητας όπως λένε στενοί του συνεργάτες και δεν αναμειγνύεται λένε από το επιτελείο του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν  ενδιαφέρεται για το μέλλον της παράταξης. «Παρακολουθεί τι γίνεται. Εχει πλήρη εικόνα» λένε και σημειώνουν πως όταν είναι να μιλήσει θα το κάνει ο ίδιος και όχι μέσω τρίτων, χωρίς όμως να μην επισημαίνεται πως διαφωνούσε με την επίσπευση της διαδικασίας. 
Στάση αναμονής τηρεί ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος πιθανότατα δεν θα είναι υποψήφιος εάν αποφασίσει να διεκδικήσει την αρχηγία ο κ. Μεϊμαράκης. Η Όλγα Κεφαλογιάννη φαίνεται ότι δεν θα κάνει καμία κίνηση σε επίπεδο διεκδίκησης της ηγεσίας, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική περίοδο, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας φέρεται διατεθειμένος να είναι στο παιχνίδι, αλλά μένει να φανεί με ποιες συμμαχίες και εάν αυτές αρκούν.
Στο παρασκήνιο όμως έχει αρχίσει η συζήτηση για ένα νέο πρόσωπο που δεν έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ και θα εκπλήξει, όπως λένε, εάν τελικά προκριθεί να στηριχθεί από διάφορες δυνάμεις της Ν.Δ., ώστε να απεγκλωβιστεί το κόμμα από τη σημερινή κατάσταση.
Ο γερμανικός παράγοντας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Ν.Δ. δείχνει η γερμανική πλευρά και σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, στις αρχές του Σεπτεμβρίου, σημαίνον στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης, με στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, συναντήθηκε με κεντρικά στελέχη της κεντροδεξιάς και είχε συζητήσεις για τα μελλούμενα.
Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει καλή σχέση εσχάτως με τμήμα του γερμανικού πολιτικού κατεστημένου, ενώ σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο της «γέφυρας» λέγεται ότι έχει διαδραματίσει ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου που χαίρει εκτιμήσεως στην γερμανική κυβέρνηση και στο CDU. Και αυτό, διότι ο κ. Παπασταύρου _συμμαθητής του κ. Μητσοτάκη στο Κολέγιο Αθηνών_ «έτρεχε» την υλοποίηση του μνημονίου ως στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά την περίοδο της πρωθυπουργίας και είχε άριστη επικοινωνία με το επιτελείο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η ενημέρωση που έχει η γερμανική πλευρά για τα όσα συμβαίνουν στην ελληνική κεντροδεξιά είναι συνεχής (π.χ. ξαφνιάστηκαν αρνητικά με την μη εκλογή του Ευριπίδη Στυλιανίδη με τον οποίο υπήρχε καλή σχέση), καθώς στο CDU επιθυμούν να υπάρχει μια δυνατή ηγεσία στη ΝΔ, η οποία θα εγγυηθεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μέσω της στήριξης του τρίτου μνημονίου, αλλά και διότι επιθυμεί να υπάρξει ένας πρόεδρος που θα έχει πιο στέρεες και στενές σχέσεις με τη γερμανική συντηρητική παράταξη.
Ειδικούς διαύλους με πρόσωπα - κλειδιά στην Γερμανία έχει και η κυρία Μπακογιάννη που συνομιλεί τακτικά με τμήμα του γερμανικού πολιτικού κατεστημένου, καθώς την θεωρούν αξιόπιστη και την εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό, ενώ πολλοί θα ήθελαν να την δουν στην ηγεσία της Ν.Δ. λόγω και του αυξημένου της κύρους στην Ε.Ε.
Ανύπαρκτη συνάντηση Σαμαρά-Βορίδη
Στον εν εξελίξει πόλεμο στο εσωτερικό της Ν.Δ. μεταδίδονται πολλές πληροφορίες που δεν ισχύουν, όπως π.χ. ότι ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε χθες το απόγευμα στο σπίτι του στην Κηφισιά με τον κ. Βορίδη. Σύμφωνα με επικοινωνία του Βήματος με στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ο πρώην Πρωθυπουργός δεν συνάντησε τον κ. Βορίδη και μάλιστα αποδίδουν τα σχετικά σενάρια σε μικροκομματικούς σκοπούς και στην προσπάθεια διαφόρων κέντρων να διαμορφώσουν κλίμα.
Ντόρα: Ανησυχώ για την ενότητα
Ιδιαίτερα προβληματισμένη για την ενότητα της Ν.Δ. εμφανίζεται η Ντόρα Μπακογιάννη που είχε το μεσημέρι συνάντηση σε κεντρικό καφέ-εστιατόριο με τον πρώην αντιπρόεδρο του κόμματος και σημαίνον στέλεχος της κεντροδεξιάς, Σταύρο Δήμα και τον πρώην υπουργό Πέτρο Δούκα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Μπακογιάννη φέρεται να είπε ότι ανησυχεί για την ενότητα της παράταξης. Σχετικά με την προοπτική να διεκδικήσει την ηγεσία της Ν.Δ. ο κ. Μεϊμαράκης, η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει, αλλά είναι πιθανόν να τον στηρίξει εάν είναι τελικά υποψήφιος.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: