Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Εμπόλεμη ζώνη τα ουγγρικά σύνορα: Οχήματα του στρατού με πολυβόλα - συγκρούσεις αστυνομικών-μεταναστών και συλλήψεις - ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ



Τουλάχιστον τρία οχήματα Χάμβι του ουγγρικού στρατού στα οποία είναι εγκατεστημένα πολυβόλα προσέγγισαν τα σύνορα με τη Σερβία, κοντά στο σημείο ελέγχου όπου αστυνομικοί συγκρούστηκαν με πρόσφυγες ..
και μετανάστες που προσπαθούσαν να μπουν στο ουγγρικό έδαφος, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Τα τετρακίνητα οχήματα βγήκαν από τον δρόμο και μπήκαν σε χωράφια, σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα.
Τα πολυβόλα επανδρώνουν στρατιώτες που φορούν μάσκες.
Μάλιστα, οι ουγγρικές αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 29 μετανάστες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στα νότια σύνορα της χώρας με τη Σερβία, χαρακτηρίζοντας έναν από τους συλληφθέντες ως «γνωστό τρομοκράτη».
Ο Γκιόργκι Μπάκοντι, σύμβουλος για θέματα ασφαλείας του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ανέφερε πως 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων, καθώς οι μετανάστες εκτόξευσαν πέτρες και κομμάτια μπετόν εναντίον των ανδρών της αστυνομίας, που έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση.
«Η αστυνομία επίσης συνέλαβε έναν γνωστό τρομοκράτη», δήλωσε ο Μπάκοντι στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο M1, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
«Όταν (η αστυνομία) ξεκίνησε ελέγχους στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι αυτός (ο συλληφθείς μετανάστης) είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με τις βάσεις δεδομένων της αστυνομίας», ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός.
Νωρίτερα, δεκάδες μετανάστες κατάφεραν, κατά τη διάρκεια συμπλοκών, να σπάσουν τον κλοιό των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της Ουγγαρίας και να διεισδύσουν στην ουγγρική επικράτεια από τη Σερβία, στο συνοριακό σταθμό Ρόζκε, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι μετανάστες κατάφεραν να παραβιάσουν τον φράκτη που είχε τοποθετηθεί κατά μήκος δύο σημείων διέλευσης προς την Ουγγαρία, κατόπιν προχώρησαν, σε πλήρη ετοιμότητα να αντιπαρατεθούν με τις δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών, οι οποίες οπισθοχώρησαν για περίπου 50 μέτρα και απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων.
Είκοσι Ούγγροι αστυνομικοί και δύο παιδιά τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία αφού μια ομάδα μεταναστών επιχείρησε να παραβιάσει τα σύνορα, γνωστοποίησε ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού της χώρας.
«Μέχρι στιγμής 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και δύο παιδιά έχουν διακομιστεί με ασθενοφόρα (στο νοσοκομείο), τα οποία τραυματίστηκαν αφού τα πέταξαν πάνω από τον φράκτη ασφαλείας» δήλωσε ο Γκιόργκι Μπάκοντι στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.
«Θα επιδιορθώσουμε οριστικά τον φράκτη, θα τον ενισχύσουμε και θα προστατεύσουμε την ασφάλεια της Ουγγαρίας με κάθε νόμιμο μέσο».
Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς ανέφερε ότι η αστυνομία δε μπορεί να επιτρέψει σε κανένα μετανάστη να εισέλθει σε ουγγρικό έδαφος, ενώ προσέθεσε ότι η Σερβία δεν έχει προβεί σε οποιουδήποτε είδους συνεργασία σήμερα με την Ουγγαρία με στόχο τη διαχείριση της ροής των παράτυπων μεταναστών.
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης στον Τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε σήμερα πως ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας σχετικά με το καινούριο νομοθετικό πλαίσιο που υιοθέτησε η χώρα για να σταματήσει την εισροή μεταναστών.
Την Τρίτη η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορα της με την Σερβία για να εμποδίσει την πρωτόγνωρη εισροή μεταναστών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων επέτρεψε την κήρυξη της χώρας σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της μαζικής μεταναστευτικής ροής».
Νωρίτερα σήμερα, η ουγγρική κυβέρνηση κοινοποίησε στην κυβέρνηση της Σερβίας το αίτημα της για το κλείσιμο για 30 μέρες του συνοριακού περάσματος Ρόζκε-Χόργκος, μετά το ξέσπασμα επεισοδίων εκεί νωρίτερα σήμερα.
«Έστειλα επιστολή στον πρωθυπουργό (Βίκτορ) Ορμπάν για να ζητήσω μια εξήγηση όσον αφορά το νέο νομοσχέδιο και των πρακτικών που εφαρμόζουν», δήλωσε σε συνέντευξη του ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου, Θόρμπγερν Γιάγκλαντ.
Χθες ο Γιάγκλαντ με ανακοίνωση του είχε προαναγγείλει την αποστολή της επιστολής, «προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν η νομοθεσία αυτή είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», όπως ανέφερε, δηλώνοντας «ανήσυχος» από τις μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν στη Βουδαπέστη να κηρύττει τη χώρα σε "κατάσταση κρίσης" λόγω της μαζικής μετανάστευσης.
Με βάση το άρθρο 15 της Σύμβασης αυτής, μια χώρα μπορεί να παραβλέψει ορισμένα από τα δικαιώματα που διασφαλίζονται από τη Σύμβαση αλλά θα πρέπει να ενημερώσει για αυτό τον γενικό γραμματέα, είχε υπενθυμίσει ο Γιάγκλαντ.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: