Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ο Τζιτζικώστας


Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ο Τζιτζικώστας..

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας
Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ ο Τζιτζικώστας

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη δήλωσή του ο κ. Τζιτζικώστας επιμένει στην ανάγκη για αλλαγές και στην ανάγκη «νικηφόρας σύγκρουσης με το νέο λαικισμό που φυτρώνει σύριζα με το παλιό κομματικό κράτος».

Τάσσεται υπέρ της εκλογής από τη βάση και απευθύνει πρόσκληση για συμμετοχή σε «όλους όσοι πιστεύουν, όπως και εγώ, ότι τώρα θα δοθούν οι μάχες για μια πραγματικά ισχυρή κοινωνία με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη».

Το κείμενο που ανήρτησε στο Facebook έχει ως εξής:

«Μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν εκφράζεται σήμερα από κανέναν. Προσέρχεται στα διλήμματα που θέτει η πραγματικότητα και διατυπώνει το πολιτικό σύστημα, με μισή καρδιά και με την αίσθηση ότι εκ των προτέρων θα είναι χαμένη υπόθεση η αξιοκρατία και η δημιουργικότητα, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη, χωρίς δηλαδή τις αναγκαίες προϋποθέσεις επιτυχίας που εγγυάται μια καλά οργανωμένη κοινωνία με θεσμούς που λειτουργούν.

»Για αυτούς τους ανθρώπους, τους πολλούς, που περιμένουν μια ουσιαστική ρήξη με τις κακές συνήθειες του χθες και μια νικηφόρα σύγκρουση με το νέο λαικισμό που φυτρώνει σύριζα με το παλιό κομματικό κράτος, οφείλουμε να αλλάξουμε πρώτοι.

»Για τους νεοδημοκράτες και τις νεοδημοκράτισσες που θέλουν ένα πραγματικά νέο ξεκίνημα με ενότητα, συλλογικότητα, αποφασιστικότητα και αξιοκρατία και ζητούν μια νέα και καθαρή πολιτική απάντηση πρέπει να υπερβούμε τα όρια των εσωκομματικών ισορροπιών που μικραίνουν τον ορίζοντα της παράταξης.

»Για την κοινωνία που είναι θυμωμένη από όσα περνάει, αλλά και από το αίσθημα ότι δεν έχει επιλογή, ότι δεν υπάρχει λύση που θα την περιέχει, ότι απέχουν τα πρόσωπα που ξέρουν τι σημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ζητάει αλήθεια χωρίς κολακεία, αλλά και χωρίς να της κουνάνε διαρκώς το δάχτυλο, οφείλουμε μια δημοκρατία Νέα και ισχυρή.

»Πιστεύω ότι η διαδρομή μου, η πίστη μου ότι οι πολιτικές μάχες κερδίζονται με ανοιχτούς ορίζοντες, με συμμετοχή και έμπνευση των πολλών, μου επιτρέπει να σταθώ μπροστά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους.

»Θέτω την υποψηφιότητα μου για την Προεδρία της Παράταξης και καλώ όλους να συμμετέχουν στην εκλογή από τη βάση. Όλους όσοι πιστεύουν, όπως και εγώ, ότι τώρα θα δοθούν οι μάχες για μια πραγματικά ισχυρή κοινωνία με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

»Για να πετύχουμε το στόχο αυτό χρειάζεται παράταξη όλων των δυνάμεων. Αλλάζουμε πρώτοι, για να εμπνεύσουμε τελικά και όλη τη χώρα».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας στις εθνικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007 έλαβε 29.166 ψήφους με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και κατέλαβε την έκτη θέση.

Ως Βουλευτής, διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων, μέλος της Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Μόνιμης Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτικών Υποθέσεων καθώς και της Ειδικής Επιτροπής για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τον Οκτώβριο του 2007 ανέλαβε αν. Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της ομάδας φιλίας της Βουλής των Ελλήνων για τη Χιλή και συμμετείχε στις ομάδες φιλίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Ρωσία και την Κίνα.

Εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων στην Οικονομική Επιτροπή της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για τη διετία 2007-2009.

Στις Εθνικές Εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009 έλαβε 35.107 ψήφους με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και κατέλαβε την πέμπτη θέση.

Τον Μάρτιο του 2010, ανέλαβε αν. Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Στις Περιφερειακές Εκλογές της 14ης Νοεμβρίου του 2010 εξελέγη Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

Την 5η Ιανουαρίου του 2013 εξελέγη Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις Περιφερειακές Εκλογές της 25ης Μαϊου του 2014 εξελέγη Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με ποσοστό 71,03% - και μάλιστα ως «αντάρτης» κόντρα στην επίσημη υποψηφιότητα της Νέας Δημοκρατίας που ήταν ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού στις κυβερνήσεις Καραμανλή και Σαμαρά, Γιάννης Ιωαννίδης.

Είναι γιος του Γεωργίου Τζιτζικώστα (απεβίωσε το 2000), οποίος ήταν βουλευτής Θεσσαλονίκης επί σειρά ετών με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ είχε διατελέσει και υπουργός στις κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ράλλη και Μητσοτάκη.


Οι εσωκομματικές εκλογές   
Μέχρι στιγμής επισήμως έχει υποβάλλει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τη Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει την τελική του απόφαση για να αν θα είναι υποψήφιος ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον Μεϊμαράκη, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε την Παρασκευή, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες έχουν ενταθεί οι πιέσεις από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ που ζητούν από τον κ. Μεϊμαράκη να είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

Κυρ. Μητσοτάκης: ΝΔ από την αρχή

Την ανάγκη να ξαναγίνει η ΝΔ κεντρικός διαμορφωτής των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και φορέας συνολικής εξυγίανσης και ανανέωσης του πολιτικού συστήματος, υπογραμμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του με τίτλο «Νέα Δημοκρατία: Από την Αρχή» στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει τη θέση υπέρ της ανάδειξης νέου προέδρου της ΝΔ από τη βάση, τονίζοντας πως η διαδικασία αυτή «αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ανανέωσης όχι μόνο του κόμματος, αλλά και πολιτικού συστήματος της Ελλάδας, το οποίο βιώνει μια συνολική απαξίωση».

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η ΝΔ πρέπει να γίνει ένα κόμμα που «δεν θα διοικείται από τον αρχηγό και την παρέα του πίσω από κλειστές πόρτες» και πως χρειάζεται ένα κόμμα που θα παράγει «εφαρμοσμένη πολιτική» και το οποίο «δεν θα διστάζει να μιλήσει για 'ισοδύναμα μέτρα' φοβούμενο ότι έτσι θα αποξενώσει κάποια συντεχνία».


..