Οι τοποθετήσεις των αρχηγών στην τηλεμαχίαΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Οι τοποθετήσεις των αρχηγών στην τηλεμαχία

Οι Αλέξης Τσίπρας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Πάνος Καμμένος, Φώφη Γεννηματά και ..
Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για Οικονομία-Ανάπτυξη-Ανεργία, Παιδεία-Υγεία, Διοίκηση-Κοινωνική Πολιτική, Μεταναστευτική Πολιτική, Εξωτερική Πολιτική, αλλά και ελεύθερες ερωτήσεις, πριν να έχουν την ευκαιρία να θέσουν οι ίδιοι ερωτήσεις και να δώσουν απαντήσεις, στην «μεγάλη» τηλεμαχία αυτής της προεκλογικής περιόδου.

Οι τοποθετήσεις των αρχηγών στην τηλεμαχία
Ξεκινώντας τον κύκλο της Οικονομίας, η Ολγα Τρέμη ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί ζητάει να τον ξαναψηφίσουν οι πολίτες, όταν τον Ιανουάριο υποσχόταν σημαντικότατες οικονομικές ελαφρύνσεις και τελικά αντιμετωπίζει σκληρά μέτρα λιτότητας με το τρίτο πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.
Τσίπρας: Κερδίσαμε πολλά από την διαπραγμάτευση
Ο κ.Τσίπρας απάντησε ότι «είναι σαφές ότι δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέρος των δεσμεύσεών μας, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε στο μέλλον, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση γιατί πρέπει να τον εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός , καθώς δεν τήρησε τις δεσμεύσεις για τον ΕΝΦΙΑ, το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ κλπ.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι γνωρίζουν ότι αυτό το εξάμηνο η κυβέρνηση έδωσε μεγάλη μάχη για να διεκδικήσει το δίκαιο το λαού. Είχαμε υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με την διαπραγμάτευση εξοικονομήσαμε 20 δισ. ευρώ , καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε35 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ, είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ τόνισε και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
Η κ.Τρέμη ζήτησε διευκρινίσεις για τον ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη, για τον οποίο ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτή την μάχη που έδωσε η κυβέρνηση με ασύμμετρες δυνάμεις, υπήρξαν επιλογές που έδωσαν στην αρχή δυναμική και σε ευρωπαικό επίπεδο, στην πορεία όμως υπήρξαν και λάθη και υπερβολές που όμως διορθώθηκαν την κρίσιμη στιγμή και βάλαμε το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα.
Μεϊμαράκης: Αν δεν μας σταματούσαν θα είχαμε κάνει όσα υποσχεθήκαμε
Ζητάμε την ψήφο των πολιτών για να ολοκληρώσουμε ότι δεν προλάβαμε στην προηγούμενη θητεία τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώνας σε ερώτηση σχετικά με αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ. «Είναι αλήθεια ότι είπαμε πολλά το 2012. Πολλά τα πράξαμε» τόνισε ο κ.Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πως «η ΝΔ δεν είχε αυτοδυναμία, ήμασταν σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ».

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ οι πολίτες είναι αυτοί που κρίνουν το πώς πήγε η χώρα. «Τον Γενάρη η χώρα πήγε πολύ καλύτερα, μειώθηκε η έκτακτη εισφορά, μειώθηκε ο φόρος στο πετρέλαιο, μειώθηκαν οι εισφορές» είπε, επισημαίνοντας ότι δε υλοποιήθηκαν όλα. «Αν είχαμε 4ετή θητεία και δεν διεκοπτόταν βιαίως η θητεία θα τα είχαμε κάνει αυτά που είχαμε υποσχεθεί» δήλωσε επισημαίνοντας πως η ΝΔ έφερε επενδύσεις στη χώρα, την ώρα που ο κ. Τσίπρας όπως είπε τις κυνήγησε. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η ΝΔ να συνεργαστεί και πάλι με άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως η ΝΔ ζητά κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας που να μπορεί να ολοκληρώσει το έργο της.
Λαφαζάνης: Ολα τα μνημόνια είναι καταστροφή, δεν υπάρχει αριστερό ή δεξιό
«Το καλύτερο δεν είναι να κάνουμε τρομοκρατία. Το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί καθόλου στη δημόσια ζωή με ευθύνη του ευρωπαϊκού κατεστημένου», ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση της Μαρίας Χούκλη, η οποία επικαλέστηκε απόψεις πολιτικών και οικονομολόγων για τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. «Το μνημόνιο είναι ο τρόμος και η καταστροφή. Όλα τα μνημόνια είναι καταστροφή και δεν υπάρχει καλό και κακό, αριστερό ή δεξιό νέο ή παλιό μνημόνιο» συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης και προσέθεσε:

«Το εθνικό νόμισμα χρησιμοποιείται σε 10 από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν είναι στην Ευρωζώνη. Και δεν δυστυχούν. Το εθνικό νόμισμα θα ενισχύσει την παραγωγή, τις εξαγωγές, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα ενισχύσει τη ρευστότητα». Απαντώντας στη συνέχεια στη δεύτερη ερώτηση της κ. Χούκλη, που ζήτησε από τον κ. Λαφαζάνη να αποσαφηνίσει αν μια μονομερής τέτοια ενέργεια θα ήταν καταστροφική για τα πιο αδύναμα στρώματα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, υποστήριξε ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη αλλά εκτύπωση του νομίσματος. «Στην αρχή θα υπάρξει μια μικρή υποτίμηση, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Το 99% του πλανήτη χρησιμοποιεί εθνικό νόμισμα» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

Θεοδωράκης: Να φορολογούνται οι επιχειρήσεις ανάλογα με τις προσλήψεις που κάνουν
Στην πολιτική δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις. Για λόγους πατριωτικούς υποστηρίξαμε το μνημόνιο που συμφώνησε ο κ. Τσίπρας, υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στους λόγους για τους οποίους το έπραξε. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε δίπλα στον άνεργο ή τους μικρομεσαίους. Την επομένη των εκλογών χρειάζεται μια κυβέρνηση από 20 υπουργούς που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Χρειάζεται να μειωθεί το κομματικό κράτος».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού σε ανάλογη ερώτηση κατά το δεύτερο γύρο των ερωτήσεων απάντησε: «Μπορούμε να μειώσουμε το κράτος στα ρετιρέ της δημόσιας διοίκησης και να το ενισχύσουμε εκεί που το έχει ανάγκη. Το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι παιχνίδι με κουτάκια για τα πολιτιικά κόμματα. Απαιτείται αξιολόγηση και των δομών που δεν έκανε η ΝΔ».
Σχετικά με τη φορολογική πολιτική προς τις επιχειρήσεις για να υπάρξει ανάπτυξη, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε «ότι κύρια θέση μας είναι πως ανάλογα με τον κόσμο που θα προσλαμβάνει μια επιχείρηση θα είναι και η φορολογία της. Αυτό είναι το πρώτο και δεύτερον αυτή η χώρα, η Ελλάδα, έχει δυνατότητα να εξάγει. Είναι στο κέντρο της Ευρώπης και θα παραμείνει και μπορεί να το κάνει. Να εξάγει».
Κουτσούμπας: Αλλο να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου, άλλο να βγεις από το ευρώ
Η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας, διότι είναι άλλο να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγεται με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και φιλολαϊκή ανάπτυξη και μέσα σε αυτόν τον δρόμο να δεις την αποδέσμευση από την ΕΕ και άλλο με τα μονοπώλια να έχουν την εξουσία και την ΕΕ παρούσα να φύγεις απλώς από το ευρώ. Αυτό σημαίνει νέα σκληρά μέτρα για τον λαό απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 1ης Ενότητας (Οικονομία-Ανάπτυξη-Ανεργία) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Σημείωσε ότι η πρόταση της ΛΑ.Ε συναντάται και στις προτάσεις άλλων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, όπως στην Ελλάδα της Χρυσής Αυγής, καθιστώντας σαφές ότι δεν ταυτίζει τα δύο κόμματα.
Απαντώντας στην συμπληρωματική ερώτηση, αν με την πρόταση του ΚΚΕ, ο ελληνικός λαός θα πλουτίσει, είπε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και σε μια οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα μονοπώλια και μονομερή διαγραφή του χρέους, μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή ανάπτυξη με σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, και ένα καλύτερο μέλλον.
Καμμένος: Χρειάζεται χαμηλή και σταθερή φορολόγηση
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουμε στα κίνητρα της χαμηλής φορολόγησης, επισήμανε ο Πάνος Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά σχετικά με την ανάπτυξη της χώρας.

Η βαριά φορολόγηση σταματάει την ανάπτυξη, ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για να συμπληρώσει ότι όσο πιο μικρή είναι η φορολόγηση τόσο πιο πιθανό να είναι πιο πολλά τα έσοδα για το κράτος. «Πρέπει να δώσουμε τα κίνητρα για να έρθουν στη χώρα τα 160 εκατ. ευρώ από καταθέσεις στο εξωτερικό και να βγουν τα 45 εκατ. ευρώ από τα σεντούκια» σημείωσε.

Εξάλλου, επισήμανε ότι χρειάζεται σταθερό φορολογικό σύστημα, κάτι που θα βοηθήσει τις επενδύσεις, ενώ για τα νησιά ανέφερε ότι θα έπρεπε να γίνουν ελεύθερες φορολογικές ζώνες.
Τέλος, ο κ. Καμένος σημείωσε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ότι δεν κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν άδικο φόρο.

Γεννηματά: Για τη διαπραγμάτευση ο Τσίπρας θα έπαιρνε το χρυσό βατόμουρο
Έχουμε την εμπειρία και τη γνώση, ξέρουμε να διαπραγματευτούμε, ο κόσμος πλέον μπορεί να συγκρίνει ζητάμε να μας δώσει δύναμη να είμαστε ο καταλύτης των εξελίξεων.
Αυτό το μήνυμα θέλησε να περάσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, απαντώντας στην πρώτη θεματική ενότητα οικονομία-ανάπτυξη-ανεργία και στην ερώτηση της δημοσιογράφου Όλγας Τρέμη.

Η ερώτηση της κ. Τρέμη ήταν: Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το τρίτο μνημόνιο που είχε δύο σημαντικά θέματα ασφαλιστικό και εργασιακό που είναι ουρές του δικούς σας μνημονίου. Μετά τις εκλογές θα είστε υποχρεωμένοι να τα υλοποιήσετε. Τι σας διαφέρει από τα άλλα κόμματα;
Έχουμε την εμπειρία τη γνώση ξέρουμε να διαπραγματευτούμε σκληρά και αποτελεσματικά πια. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν ο κόσμος ξέρει και μπορεί να συγκρίνει. Γνωρίζει ποιους πρέπει να εμπιστευτεί. Οδηγηθήκαμε στο τρίτο επαχθέστερο μνημόνιο. Αν υπήρχε χρυσό βατούμουρο θα το έπαιρνε ο κ. Τσίπρας που έφθασε τη χώρα στο grexit. Είναι ορατές οι διαφορές μας. Έχουμε την εμπειρία σήμερα και τη γνώση να διαπραγματευτούμε μετά την 7μηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι αυτό ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη να είμαστε ο καταλύτης στις εξελίξεις για να δώσομε λύση στη χώρα.
Στην επόμενη ερώτηση της κ. Τρέμη ότι πολλοί κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έκλεισε την διαπραγμάτευση για να μην επωμιστεί το πολιτικό κόστος και άφησε το «μουτζούρη» στο ΣΥΡΙΖΑ η κ. Γεννηματά απάντησε:
«Το ΠΑΣΟΚ άκουσε πολλές κατηγορίες, μας είπαν προδότες. Κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι βάλαμε το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας, όπως τα κόμματα που έλεγαν ψέματα, δημαγωγούσανκαι έφεραν ένα μνημόνιο 11 δισ. η ΝΔ και ένα μνημόνιο 14 δισ. ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γεννηματά: Μακάρι και τα άλλα κόμματα να έλεγχαν τα οικονομικά τους
Στον δεύτερο κύκλο ο δημοσιογράφος του Alpha κ.Σρόιτερ επέλεξε να ρωτήσει την κ.Γεννηματά σχετικά με το εισαγγελικό πόρισμα που αφορά τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι είναι στα χέρια του εισαγγελέα που κάνει τις απαραίτητες έρευνες και πρόσθεσε ότι μακάρι και τα άλλα κόμματα να προχωρούσαν στον έλεγχο των οικονομικών τους με τον τρόπο που το έκανε το κόμμα της.
«Δεν έχω στα χέρια μου το πόρισμα. Είναι βέβαιο ότι όλα τα κόμματα έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Δεν έχω βγάλει κανένα συμπέρασμα. Όμως με απόλυτη διαφάνεια έχουμε ερευνήσει τα πάντα για αυτό αισθάνομαι σιγουριά. Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, το ΠΑΣΟΚ δεν δανείστηκε ποτέ χρήματα και να μην τα επιστρέψει, γι' αυτό μπορούμε να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια», τόνισε η κ. Γεννηματά.
Καμμένος: Στο Δημόσιο οι στρατηγικοί τομείς, συνεργασία με ιδιώτες για ανάπτυξη
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είμαστε το μόνο κόμμα που δεν είχαμε απώλειες από την υπογραφή της συμφωνίας, αν και ήταν μια δύσκολη επιλογή» επισήμανε ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εξήγησε ο Πάνος Καμμένος, η χώρα θα έβγαινε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι τράπεζες θα είχαν καταστραφεί. Όπως σημείωσε, μπορεί με τη συμφωνία να μην τα καταφέραμε με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά καταφέραμε ορισμένα πράγματα, μεταξύ των οποίων να μην διέπεται η συμφωνία από το αγγλικό Δίκαιο, να επανακτήσει η χώρα την κυριαρχία της, καθώς και το πακέτο ενίσχυσης ύψους 45 εκατ. ευρώ.
Ο Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι οι υπηρεσίες σε στρατηγικούς τομείς πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) για προγράμματα ανάπτυξης.
Κουτσούμπας: Το Δημόσιο το σάπισαν οι μονοπωλιακοί όμιλοι
Από το 1974 και μετά έχουμε μάθει να ζούμε με ένα καπιταλιστικό δημόσιο τομέα που έχει διαφθαρεί και σαπίσει όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, αλλά κυρίως γιατί είναι συνυφασμένος με την παράπλευρη εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων που είναι οι διαφθορείς απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 2ης Ενότητας (Διοίκηση-Κοινωνική πολιτική) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Η ερώτηση αφορούσε τις «ευθύνες του ΚΚΕ για την διόγκωση του δημοσίου τομέα».
Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν μιλά για έναν καπιταλιστικό δημόσιο τομέα αλλά για ένα κρατικό τομέα που θα ανήκει σε ένα άλλο κράτος όπου η εργατική τάξη θα είναι στην εξουσία και θα ασκεί σε αυτόν εργατικό έλεγχο μέσα από διάφορες μορφές εργατικής εξουσίας.
Στην συμπληρωματική ερώτηση, που αφορούσε την «πίεση για διόγκωση του δημοσίου τομέα που ασκούσε το ΚΚΕ και ο αριστερός συνδικαλισμός» και η οποία περιλάμβανε και αποστροφές κατά της δημοσιουπαλληλίας του Λένιν από το «Κράτος και Επανάσταση» και του Μάρξ από την «18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη», ο κ. Κουτσούμπας είπε «πολύς Μαρξ και Λένιν πέφτει τελευταία, δεν θα σχολιάσω» και αναφέρθηκε στην συνέχεια στις τεράστιες ελλείψεις σε νοσοκομεία και σχολεία, σημειώνοντας ότι «δημόσιοι υπάλληλοι είναι το απαραίτητο προσωπικό και τα κενά πρέπει να αναπληρωθούν».
Θεοδωράκης: Ψάχνουν να βολέψουν τα «παιδιά τους»
Απαντώντας σε ερώτηση της κ.Κοσιώνη εάν είναι υπέρ άλλων απολύσεων στο Δημόσιο ο κ.Θεοδωράκης σημείωσε ότι το δημόσιο έχει 1614 κοινωνικούς οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου. Έχει δεκάδες γενικές γραμματείες, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι το κομματικό κράτος του ΠΑΣΟΚ, του ΝΔ, και του ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει μια γωνία να βολέψει «τα παιδιά τους». Πιστεύω λοιπόν ότι μπορούμε δραστικά να μειώσουμε το κόστος αλλά και τα πρόσωπα στα ρετιρέ της εξουσίας.

Αντιστοίχως θα πρέπει να ενισχύσουμε το δημόσιο που δουλεύει και παράγει. Στα νοσοκομεία που πήγα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νοσηλευτές. Εάν φέρουμε 100 νοσηλευτές στο ΚΑΤ θα έχουμε διπλάσια χειρουργεία. Αυτό σημαίνει ότι θα βελτιωθεί το επίπεδο υγείας στο Λεκανοπέδιο. Πρέπει να είμαστε τολμηροί. Εμείς έχουμε μια πρόταση και λέμε να καταργηθούν οι πολεοδομίες να υπάρχει ηλεκτρονική ανάρτηση των αιτήσεων, να υπάρχει ένα ελεγκτικό σώμα που θα κάνει παράλληλα και εκ των υστέρων μια έρευνα και ανάλογα με το αποτέλεσμα να έχουμε είτε την αφαίρεση της άδειας του μηχανικού, είτε στη συνέχιση της οικοδομής. Πρέπει δηλαδή να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία, το κομματικό κράτος και να απελευθερώσουμε τους ικανούς δημοσίους υπαλλήλους με συνεχή αξιολόγηση και χώρο στα νέα παιδιά.
Σχετικά με τις επαναπροσλήψεις των καθαριστριών και το άνοιγμα της ΕΡΤ, ο κ.Θεοδωράκης σχολίασε ότι «το Δημόσιο δε μπορεί να είναι ένα παιχνίδι με κουτάκια για το κάθε κόμμα και τον κάθε αρχηγό. Χρειάζεται μια γενική θεώρηση. Εμείς λέμε αυστηρή αξιολόγηση των υπαλλήλων. Αξιολόγηση όμως και των δομών, που δεν έκανε η ΝΔ και αξιολόγηση πάνω από όλα της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου. Το Δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τον ιδιωτικό τομέα και τους υπόλοιπους πολίτες. Δε γίνεται γιατί δεν τολμούν τα κόμματα, καθώς έχουν το δημόσιο για αποκούμπι των κομματικών στελέχη τους, να κάνουν αξιολόγηση. Εμείς όμως θα την επιβάλουμε.
Λαφαζάνης: Σε τελική ανάλυση, θέλουμε ένα σοσιαλιστικό κράτος
«Κε Λαφαζάνη μας έχετε λίγο μπερδέψει με αυτά που λέγατε και αυτά που λέτε. Θέλετε δημόσια διοίκηση αστικού κράτους, αξιοκρατικά δομημένου, που να εξυπηρετεί πολίτες και επιχειρήσεις, ή θέλετε μια δημόσια διοίκηση κρατικού κεντρικού σχεδιασμού, που να ποδηγετεί πολίτες και επιχειρήσεις»; ήταν η ερώτηση του Μάκη Γιομπαζολιά στον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, για την δημόσια διοίκηση.

«Νομίζω ότι δεν έχω μπερδέψει κανέναν, μπορεί κανείς να διαφωνεί, είναι θεμιτό, αλλά άλλο η διαφωνία και άλλο μπέρδεμα. Θέλουμε ένα κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη το λαό και την ανάπτυξη. Και βεβαίως, αυτό το κράτος, σε τελική ανάλυση θα είναι ένα σοσιαλιστικό κράτος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι και στα σημερινά πλαίσια μέχρι να κάνουμε αυτή τη μετάβαση, δεν αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό αυτού του κράτους, για τη βελτίωση και την αποδοτικότητά του για την αναβάθμιση της συμμετοχής, μέσα από το ρόλο των δημοσίων υπαλλήλων. Θέλουμε ένα κράτος που δεν θα είναι κομματικό φέουδο, ούτε κράτος πελατειακών σχέσεων, δεν θα είναι ένα κράτος της διαπλοκής, αλωμένο από τα μεγάλα συμφέροντα, κάτι που συμβαίνει επί δεκαετίες στη χώρα μας και πρέπει επιτέλους να βάλουμε τέρμα. Αυτό το κράτος όμως, δε μπορεί να γίνει με μνημόνια.
Μεϊμαράκης: Για το ασφαλιστικό χρειάζονται επενδύσεις και πάταξη της μαύρης εργασίας
Απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν στο ασφαλιστικό και τις περικοπές που προβλέπονται στο μνημόνιο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως είναι αυτός που έφερε τα μέτρα αυτά.

«Είναι το μόνο νέο που μας έφερε αυτούς τους μήνες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνοντας πως «μία συμφωνία κρίνεται από το αποτέλεσμα». Όπως είπε το νέο μνημόνιο είναι πολύ επώδυνο και τόνισε πως τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν ο κ. Τσίπρας έφερνε τη συμφωνία νωρίτερα. « Δεν είμαι εδώ για να δώσω υποσχέσεις» είπε ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος και επεσήμανε πως « για να προχωρήσουμε στο ασφαλιστικό χρειάζονται επενδύσεις, να δούμε την αδήλωτη εργασία, το δημογραφικό».
Όπως τόνισε η ΝΔ πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργήσει δουλειές , τις οποίες όπως είπε διώχνει ο κ. Τσίπρας. « Αν ο ελληνικός λαός μου δώσει την εντολή θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβω να σχηματίσω κυβέρνηση συνεργασίας, αντίθετα με τον κ. Τσίπρα που δεν θέλει να με δει. Εγώ κατάφερα ως πρόεδρος της Βουλής να συνθέσω απόψεις» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τσίπρας: Ο λαός θυμάται τις έχει φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά και τι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ
Στην ερώτηση σχετικά με μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και πλήττουν τα ασθενέστερα στρώματα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία έχει και αναγκαίους συμβιβασμούς. Ωστόσο, πρόσθεσε ο λαός θυμάται τι έχει φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά και τι κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην ρύθμιση των 100 δόσεων, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ όπως είπε η κυβέρνησή του άφησε ανοιχτό το παράθυρο για τις συλλογικές συμβάσεις και δεν καταργήθηκε το ΕΚΑΣ. Ακούω τη ΝΔ και τον κ. Μεϊμαράκη, ότι εμείς άλλα υποσχεθήκαμε και άλλα κάναμε, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι η ΝΔ δεν έκανε καν διαπραγμάτευση.

Στην ερώτηση για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όταν η οικονομία προχωρήσει σωστά, ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί γιατί είναι άδικος νόμος, ενώ στην ερώτηση αν πλήρωσε τον ΕΝΦΙΑ όταν νομοθετήθηκε , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν ξέφυγε από την υποχρέωση.
ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ
Τσίπρας: Θέλουμε Πανεπιστήμια και δίπλα ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις
Στην ερώτηση για την παιδεία και την διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες της αγοράς, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε , ότι η παιδεία είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας , αλλά όπως είπε οι νέοι φεύγουν από την χώρα.

Είναι ανάγκη, είπε ο κ. Τσίπρας, να αξιοποιηθεί αυτό το πλεονέκτημα, να αλλάξει το πλαίσιο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Συμφωνούμε απολύτως , πρόσθεσε, να δώσουμε την δυνατότητα στα πανεπιστήμια να υπάρχουν δίπλα, ερευνητικά κέντρα και παράλληλα να αναπτύσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι άλλο πράγμα η σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία και άλλο πράγμα η παράδοση στην αγορά με την οποία είμαστε αντίθετοι.
Μεϊμαράκης: Να μην μεταναστεύουν τα παιδιά για να σπουδάσουν
«Η ΝΔ θέτει στην αναθεώρηση του συντάγματος να υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν εκπαίδευση σε ανώτατο επίπεδο» και να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν από τη χώρα, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει μια επανάσταση στην παιδεία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως « ότι ιδιωτικό ακούει το μισεί» φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ενώ κριτική άσκησε και για το νόμο Μπαλτά και την αριστεία. Όπως είπε «αν δεν συνδεθούν τα πτυχία με την αγορά εργασίας θα έχουμε στρατιές ανέργων» ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ είχε περιορίσει πολύ τις αποσπάσεις καθηγητών. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μεϊμαράκη «οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πληρώνονται όπως πρέπει».
Λαφαζάνης: Για να έχουμε Υγεία χρειάζονται προϋπολογισμοί με δαπάνες
«Στον τομέα της υγείας υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή. Τα νοσοκομεία καταρρέουν» ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για τα προβλήματα της υγείας ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Αν θέλουμε υγεία» συνέχισε, πρέπει να φύγουμε από τη μνημονιακή θηλιά και να διαμορφώσουμε συνθήκες ενός νέου προϋπολογισμού ο οποίος θα μπορεί να στηρίξει τις δαπάνες. Για να βγούμε από τα μνημόνια και την ευρωζώνη η οποία είναι μνημόνια και κατάρρευση της δημοκρατίας. Πρέπει να πάμε σε εθνικό νόμισμα για να έχουμε χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους».
Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση της κ. Κοσιώνη, για το αν είχε εξετάσει το ρίσκο για την υγεία και την παιδεία, όταν ζητούσε από τον κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε ρήξη, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε, «ότι η καταστροφή της χώρας είναι το ίδιο το μνημόνιο και αυτό θα συνεχισθεί με το τρίτο μνημόνιο. Γι' αυτό χρειάζεται εναλλακτική λύση, πέρα και έξω από τα μνημόνια και αν χρειαστεί έξω από την ευρωζώνη».
Θεοδωράκης: Το πρόβλημα της Παιδείας είναι τα κόμματα-σαμποτέρ
Σε ερώτημα του κ.Γιομπαζολιά για το ότι η εθνική πολιτική παιδείας δε δίνει σημασία στον τομέα της προηγμένης τεχνολογίας, ο πρόεδρος του Ποταμιού ανέφερε ότι η παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ και οι σαμποτέρ είναι συγκεκριμένοι. Ήταν το ΠΑΣΟΚ, ήταν η Νέα Δημοκρατία είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν σκόπιμο να κάνουν όλα αυτά που έκαναν στην παιδεία τόσα χρόνια. Αρχίζοντας από το Δημοτικό και το Γυμνάσιο συνεχίζοντας κυρίως στα Πανεπιστήμια.

Θεωρούσαν ότι ο χώρος της παιδείας είναι κυρίως ο χώρος που θα ψάξουν και θα βρουν τους χειροκροτητές για τις κομματικές τους ομιλίες. Εμείς ζητάμε να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες στα Πανεπιστήμια. Να υπάρχει διάλογος με τους φοιτητές, αλλά όχι κάτω από τη σημαία του κόμματος. Κι έχουμε αρνηθεί, παρ' ότι νεανικό κόμμα, να ιδρύσουμε Νεολαία στα Πανεπιστήμια. Και βέβαια, επειδή μιλάτε για ψηφιοποίηση του σχολείου, θα θυμάστε ίσως ότι ως δημοσιογράφος είχα αναδείξει σοβαρά τέτοια παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα. Στην Κρήτη επί παραδείγματι. Αλλά δε ζούμε αυτήν τη στιγμή στο σημείο που μπορούμε να επεκτείνουμε την ψηφιοποίηση. Πρέπει να προστατεύσουμε κατ” αρχήν τους μαθητές από τον Μπαλτά στην παιδεία. Είναι εξωφρενικά αυτά που έκαναν αυτούς τους 7 μήνες οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ στην παιδεία. Και δε λέω μόνο για το «Αριστεία» που είναι ναζισμός, όπως περίπου είπε ο Υπουργός. Λέω για όλα αυτά που έκαναν, με αποτέλεσμα σε λίγες μέρες τα σχολεία να μη μπορούν ν' ανοίξουν με δασκάλους. Ο κ. Κουράκης φρόντισε για το κομματικό του δυναμικό, έκανε αποσπάσεις, αλλά τα σχολεία θ' ανοίξουν χωρίς δασκάλους.
Οσον αφορά το ποιον θα πρότεινε για υπουργό Υγείας και Παιδείας, τόνισε ότι στην Παιδεία δε χρειάζεται ένας άνθρωπος του Ποταμιού ή του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ. Χρειάζεται μια εθνική επιλογή. Πιστεύουμε δηλαδή ότι η Παιδεία θα πρέπει να έχει το προβάδισμα στα ζητήματα προς επίλυση και είναι ένας από τους τρεις όρους που θα θέσουμε σε μια διακυβέρνηση. Ίσως να έχουμε τη δυνατότητα να σας πω και τους άλλους δύο, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα θα σας πω ότι θέλουμε έναν Υπουργό Παιδείας έξω και μακριά από τα κόμματα, για να οδηγήσουμε την Παιδεία σε μια ρεαλιστική ευρωπαϊκή προοπτική. Θέλουμε σχολεία του μέλλοντος και όχι σχολεία των κομμάτων.
Κουτσούμπας: Κατά της λαϊκής οικογένειας το 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι με την επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, και πάλι πλήττεται η λαϊκή οικογένεια γιατί με την κακή κατάσταση που έχει η δημόσια Παιδεία, πολλές λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και σχολές απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 3ης Ενότητας (Παιδεία-Υγεία) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Χαρακτήρισε το μέτρο άδικο και για τον επιπλέον λόγο ότι οι περισσότερες από αυτές τις σχολές αποτελούνται από αυταπασχολούμενους που προσπαθούν με χίλιες δυσκολίες να λειτουργήοουν, απασχολώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και ένα μικρό αριθμό εργαζομένων.
Υπογράμμισε ότι η θέση αρχής του ΚΚΕ είναι υπέρ της δημόσιας δωρεάν ενιαίας εκπαίδευσης.
Στην συμπληρωματική ερώτηση που επισήμανε ότι η θέση του ΚΚΕ δεν διαφέρει σε αυτό το σημείο από την θέση της «Λαϊκής Ενότητας», ο κ. Κουτσούμπας καταρχήν χαρακτήρισε κοροϊδία την άποψη ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια συνιστά χτύπημα στην πλουτοκρατία και πρόσθεσε ότι η άποψη της «ΛΑ.Ε» δεν οδηγεί σε νέα κοινωνία με τον λαό να έχει την ιδιοκτησία του παραγόμενου πλούτου, αλλά οδηγεί σε νέα μνημόνια και νέα μέτρα.
Καμμένος: Πρότυπα σχολεία σε κάθε νομό
«Η παιδεία πρέπει να δίνει έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα θέματα της παιδείας.

Επίσης, επισήμανε ότι η θέση των ΑΝ.ΕΛ είναι να υπάρχουν πρότυπα σχολεία σε κάθε νομό. Για το θέμα των «αιωνίων φοιτητών» ανέφερε ότι δικαιολογεί την παράταση του χρόνου σπουδών των φοιτητών για οικονομικούς λόγους, καθώς και για λόγους υγείας.
Εξάλλου, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι είχε σήμερα ενημέρωση από την υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας, Αγγελική Ευφροσύνη Κιάου, ότι δεν θα υπάρχουν κενά στο προσωπικό κατά την έναρξη του σχολικού έτους. Σχετικά με την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι «οι σχολικοί φύλακες είναι χρήσιμοι για την ασφάλεια των παιδιών μας».
Τέλος, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ χαρακτήρισε ως απαράδεκτη την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, και δήλωσε ότι «πιστεύω θα βρούμε ισοδύναμα».
Γεννηματά: Να στηριχθεί η φαρμακοβιομηχανία
Απαντώντας στη θεματική ενότητα υγεία - παιδεία και στην ερώτηση της Μαρίας Χούκλη ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ για το φάρμακο, η κ. Γεννηματά αφού κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι με τη πολιτική της οδήγησε το ΕΣΥ στην κατάρρευση, τόνισε την ανάγκη προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών ενώ τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πέταξε λευκή πετσέτα και δέχθηκε πολύ σκληρούς όρους. Δεν μπορώ να λέω ψέματα. Είμαστε σε δύσκολη θέση, απαιτείται αξιοπιστία και να ρίξουμε το βάρος στους κλάδους που ενδυμανωνουν το παραγωγικό ιστό της χώρας», τόνισε η κ. Γεννηματά.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γεννηματά: Πρέπει να δρούμε νωρίτερα, δεν δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες υποδομές
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου Μάρας Ζαχαρέας στην τέταρτη θεματική ενότητα για το μεταναστευτικό και για το τι θα έκανε αν ήταν κυβέρνηση αύριο και μάθαινε ότι φθάνουν στα ελληνικά νησιά 10.000 μετανάστες, η κ. Γεννηματά απάντησε ότι δεν θα περιμένει να συμβεί αυτό αλλά θα δράσει νωρίτερα.

Παράλληλα κατηγόρησε τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για πλήρη αδράνεια με αποτέλεσμα να μην δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και παράλληλα να χάσει η Ελλάδα σημαντικούς πόρους από την ΕΕ που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Αν είμαστε αύριο κυβέρνηση θα πρέπει να πείσουμε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό όχι ελληνικό. Η Ελλάδα δεν αντέχει μόνη της να το αντιμετωπίσει. Γι αυτό ζητήσαμε διακομματική συνεργασία», τόνισε.
Στην ερώτηση της κ. Ζαχαρέας ποια είναι για το ΠΑΣΟΚ η ρεαλιστική πρόταση για το μεταναστευτικό, η κ. Γεννηματά απάντησε ότι είναι η ριζική αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ και η άμεση πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προστασία των ελληνικών νησιών.
Το θέμα των προσφύγων πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία των ελληνικών νησιών. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα πρωτοβουλία για την ανάδειξη των ελληνικών νησιών γιατί τώρα κλείνονται τα πακέτα και το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας», κατέληξε.
Καμμένος: Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες αλλά και οι λαθρομετανάστες
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαφώνησαν με το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, και το καταψηφίσαμε, αλλά στο θέμα με τους πρόσφυγες η κυβέρνηση ενέργησε σωστά, τα πλοία που μπήκαν για να εκτονωθεί η κατάσταση στα νησιά ήταν και δική μας άποψη» επισήμανε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

«Εμείς λέγαμε για την κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ και μας λοιδόρησαν. Σήμερα το προτείνει η κυρία Μέρκελ» ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, για να συμπληρώσει ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες, αλλά και οι λαθρομετανάστες». Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. πρότεινε να υπάρξουν άμεσα μέτρα για τα νησιά (Λέσβος και Κως): να τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να ενισχυθούν οικονομικά και να υπάρξουν επιπλέον πλοία που θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες, (ενώ πάνω σε αυτά να γίνει και η καταγραφή τους).
Εξάλλου, ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι εκμεταλλεύτηκαν το θέμα και «ήρθαν να μας απειλήσουν με τους πρόσφυγες, καθώς σε περίπτωση που βγαίναμε από την Ε.Ε. όλοι αυτοί θα έμεναν εδώ».
Λαφαζάνης: Οι ελληνικές κυβερνήσεις στήριξαν τον πόλεμο στις χώρες των προσφύγων
«Το ευρωπαϊκό κατεστημένο ευθύνεται για την τραγωδία που ζούμε» είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για το μεταναστευτικό. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, καταλόγισε ευθύνες και την υποστήριξη των υποτελών ελληνικών Κυβερνήσεων, όπως τις χαρακτήρισε, οι οποίες είπε «στήριξαν τον πόλεμο», ενώ πρόσθεσε ότι «χρειάζονται μεγάλα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κατάστασης».

Ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας εάν συμφωνεί να δοθούν στους πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν στη χώρα μας πολιτικό άσυλο και άδειες παραμονής και αν επισκεπτόμενος πρόσφατα τα νησιά είδε Έλληνες να εκμεταλλεύονται μετανάστες όπως υποστήριξε η Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Δεν είδα εγώ κάτι σαν αυτό που είδε η κ. Χριστοδουλοπούλου» απάντησε ο κ. Λαφαζάνης.
«Εκείνο που είδα ήταν μια τραγωδία. Είδα την κτηνωδία που ζούνε. Από εκεί και πέρα η Ευρώπη είναι η υπεύθυνη για την τραγωδία αυτή. Το ευρωπαϊκό κατεστημένο είναι αυτό που ευθύνεται για το πρόβλημα με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή, που δυστυχώς υποστήριξαν και οι υποτελείς κυβερνήσεις της χώρας μας. Εμείς έχουμε διώξει την πρεσβεία της Συρίας. Γιατί; Για να αποσταθεροποιήσουμε το καθεστώς του Άσαντ; Είχαμε πρόβλημα με το καθεστώς του Άσαντ και μας αρέσει ο τζιχαντισμός και το κύμα των προσφύγων; Αυτό που χρειάζεται είναι μεγάλο ποσά, μεγάλα κονδύλια για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα».
Κουτσούμπας: Ολοι όσοι έρχονται να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους
Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε όλοι οι πρόσφυγες-μετανάστες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους, απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 4ης Ενότητας (Μεταναστευτική πολιτική-Προσφυγικό) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Ανέφερε ότι θα παρέμβει αύριο στην υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου η Κομισιόν η ίδια να διευκολύνει την καταγραφή και την μεταφορά τους με πτήσεις τσάρτερ ή και με πλοία αν χρειαστεί.
Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο, επισήμανε ότι η χώρα θεωρείται πύλη εισόδου στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις, η φτώχεια και όλα αυτά που συνδέονται με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης πρέπει να αρχίσουν να λύνονται από τώρα.
Απαντώντας στην συμπληρωματική ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο ένταξης των προσφύγων στην αγροτική παραγωγή, καταρχήν επισήμανε την ύπαρξη 1,5 εκατομμυρίου ανέργων στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτή η λύση.
Επισήμανε ότι η πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων ζήτησε την ένταξη προσφύγων με ένα «κομμάτι ψωμί» στην παραγωγή των γερμανικών μονοπωλίων και «η Μέρκελ κατάργησε αλά καρτ το Δουβλίνο ΙΙ και άνοιξε τα σύνορα για να δουλέψουν αυτοί οι άνθρωποι για τους Γερμανούς βιομηχάνους». «Ε, όχι έτσι!» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.
Θεοδωράκης: Η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη και θα συγκρουστούμε μαζί της
Έχω καλύψει το ζήτημα δημοσιογραφικά και επαίρομαι γι αυτό, υποστήριξε ο Σ. Θεοδωράκης. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στα νησιά ήταν από το καλοκαίρι τραγική και δεν έγινε τίποτα.

«Η κυβέρνηση επαίρετο εκείνες τις μέρες ότι μετακίνησε 200 μετανάστες από το πεδίο του Άρεως», σημείωσε και τόνισε : «Η Ελλάδα έχασε χρήματα και επί ΝΔ και επί ΣΥΡΙΖΑ. Οι εικόνες ντροπιάζουν την Ελλάδα και προσβάλουν την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη. Θα συγκρουστούμε με την Ευρώπη στο ζήτημα αυτό.
Μεϊμαράκης: Σαφώς και υπάρχουν σύνορα και πρέπει να τα φυλάμε
Αποστάσεις από δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ για το μεταναστευτικό κράτησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πάντως πως «εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να ακούγονται αυτές οι απόψεις και δεν θα φιμώσουμε τους συναδέρφους μας».

Όπως είπε «δεν είδα αυτή την ευαισθησία όταν λέγαμε ότι περιμένουν εκατομμύρια μετανάστες απέναντι, όταν λέγαμε ότι πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορα» ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.
«Άκουσα με έκπληξη ότι δεν υπάρχουν σύνορα, σαφώς και υπάρχουν και πρέπει να τα φυλάμε» είπε ενώ αστειεύτηκε λέγοντας «μην χάσουμε και κανα νησάκι τώρα επειδή δεν ξέρει πως υπάρχουν θαλάσσια σύνορα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως οι θέσεις της ΝΔ για το μεταναστευτικό είναι γνωστές, πως το πρόγραμμα υπάρχει, και κάλεσε τα κόμματα να μην υπόσχονται και τους πολιτικούς αρχηγούς να μην επισκέπτονται τώρα τα νησιά και να έχουν θέσεις και απόψεις.
Τσίπρας: Αυτοί έκαναν επιχειρήσεις σκούπα, εμείς φτιάξαμε υπουργείο
«Φθάνει με την υποκρισία και την στοχευμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση για το μεταναστευτικό και σε δηλώσεις της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ίδρυσε χαρτοφυλάκιο για την μετανάστευση, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν επιχειρήσεις σκούπα στην Ομόνοια. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ , αλλά και το Ποτάμι, είπε ο κ.Τσίπρας, μας κατηγορούν ότι καλούμε πρόσφυγες , ενώ είμαστε μπροστά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν, είπε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα στην ΕΕ μαζί με τον κ. Ρέντσι και πετύχαμε την αναδιανομή προσφύγων, ενώ πριν υπήρχε απραξία. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με ευθύνη και όχι με λαϊκισμό, είπε ο κ.Τσίπρας

Για την υπηρεσιακή κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι κινείται στα βήματα που ετοίμασε η κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι είναι υποκρισία να επικρίνεται η κυβέρνησή του που αντιμετώπισε το πρόβλημα με ευαισθησία.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσίπρας: Πράξη ευθύνης η επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία
Σε ερώτηση σχετικά με την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στην Ρωσία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν αναγκαία η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων που ήταν πράξη ευθύνης στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι ποτέ δεν πήγε στη Ρωσία για να ζητήσει χρήματα, γιατί, όπως είπε, γνωρίζει ότι μια χώρα που είναι υπερχρεωμένη δεν μπορεί να ζητά κάλυψη που είναι εκτός πλαισίου ευρωζώνης. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, πήγαμε σε Ρωσία, Κίνα και αλλού για να διαμορφώσουμε συνεργασίες σε πολλά θέματα, ενεργειακά, οικονομικά και αναδείξαμε την Ελλάδα ως πεδίο σταθερότητας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, είπε ο κ. Τσίπρας.
Στο ερώτημα πως θα αντιμετώπιζε μια κρίση στο Αιγαίο ευρισκόμενος στη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απορία του διερωτώμενος, ότι αν ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε Ρωσία ή Κίνα ήταν ανοιχτός σε κρίσεις; Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την κρίση με την Τουρκία όταν η 'Αγκυρα, δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή στο Αιγαίο ως πεδίο βολής. Απέκτησε κύρος , σοβαρότητα και υπευθυνότητα στα εξωτερικά θέματα, είπε ο κ. Τσίπρας.
Μεϊμαράκης: Η χώρα έμεινε χωρίς συμμάχους
Απαντώντας σε ερώτηση για την εξωτερική πολιτική ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «στην εξωτερική πολιτική άφησε τη χώρα χωρίς κανένα σύμμαχο» ενώ απάντησε και στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος λέγοντας πως «η χώρα χρεώθηκε 90 δισ. το τελευταίο εξάμηνο και στο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι δεν θα γίνει τίποτα για το χρέος εκτός από ότι είχε συμφωνηθεί το 2012.

Λαφαζάνης: Θέλουμε η Ελλάδα να έχει πολύπλευρες σχέσεις, θα προχωρήσει ο αγωγός;
Εμείς θέλουμε η χώρα να έχει πολύπλευρες σχέσεις και δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό να απευθυνόμαστε σε όλες τις χώρες και να προσπαθούμε, κάτω από συμφέροντες για την Ελλάδα όρους, να δανειοδοτηθούμε, ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση της Όλγας Τρέμη, σχετική με την εξωτερική πολιτική, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Χαρακτήρισε τεράστιο έργο την υπογραφή της συμφωνίας για το ρώσικο αγωγό. Υπάρχει μια διακρατική συμφωνία που απαιτεί ορισμένα βήματα. Θα προχωρήσουν αυτά τα βήματα ή το έργο θα παραπεμφθεί στις καλένδες; αναρωτήθηκε και πρόσθεσε, ότι πρέπει το έργο να προχωρήσει με κάποια κοινοπραξία, ώστε να υπάρχει και άμεση χρηματοδοτική στήριξη.
Θεοδωράκης: Να διεκδικηθούν οι αποζημιώσεις αλλά όχι ως «φτωχοί συγγενείς»
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ερωτηθείς για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και εάν τελικά αποδέχεται ότι αυτό πρέπει να αποτελεί ένα από τα διαπραγματευτικά χαρτιά της χώρας δεδομένων των κατηγοριών που είχε απευθύνει στη Ζωή Κωνσταντοπούλου για σχετικές δηλώσεις της, απάντησε ότι «τις μάχες πρέπει να ξέρεις πότε τις δίνεις» συμπληρώνοντας ότι το Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να διεκδικηθούν οι αποζημιώσεις, το κατοχικό δάνειο, οι αποζημιώσεις για την καταστροφή ιστορικών μνημείων. Όλα αυτά όμως δεν μπορείς να τα διεκδικήσεις σαν φτωχός συγγενής, που κάθε φορά που βρίσκεται σε δύσκολη θέση ανατρέχει στο παρελθόν επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στους άλλους, πρόσθεσε. Σαφώς υπάρχουν τομείς, απόψεις και πολιτικές στην Ευρώπη με τις οποίες συγκρουόμαστε, επισήμανε, «αλλά εμείς ξέρουμε πότε να δίνουμε τις μάχες». Στην συμπληρωματική ερώτηση ότι συνέντευξή του έφερε τον τίτλο «Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» και στην παρατήρηση ότι επομένως δεν είναι η στιγμή για να διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι Γερμανοί, Γάλλοι Ιταλοί μπορούν να είναι σύμμαχοι και φίλοι μας, όπως και η Κίνα, η Αμερική. Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει αν απομονωθεί, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Κουτσούμπας: Η Ρωσία είναι μεγάλη καπιταλιστική δύναμη, καμία σχέση με την ΕΣΣΔ
Τόσα χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μόνο δυστυχία και προβλήματα αντιμετώπισε η χώρα, στα εθνικά της θέματα και στα κυριαρχικά της δικαιώματα απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Υπενθύμισε το Κυπριακό, το Σχέδια Ανάν και άλλα παρόμοια σχέδια, τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ΑΟΖ, αλλά και την συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτικές επεμβάσεις. «Και σε αυτή την λυκοσυμμαχία, τίποτα καλό δεν υπάρχει για την χώρα» είπε υπεραμυνόμενος της ανάπτυξης ισότιμων σχέσεων της Ελλάδας με διάφορες χώρες.

Είπε ότι οι τζιχαντιστές πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από εκείνους που τους δημιούργησαν, τους εκπαίδευσαν και τους εξόπλισαν, που είναι οι Αμερικανοί και άλλοι ιμπεριαλιστές, ενώ επισήμανε ότι τώρα οι τζιχαντιστές στρέφονται και ενάντια στους δημιουργούς τους. Πρόσθεσε επίσης ότι οι τζιχαντιστές εξυπηρετούν συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.
Στην συμπληρωματική ερώτηση είπε ότι η Ρωσία είναι μεγάλη καπιταλιστική δύναμη που δεν έχει καμία σχέση με την ΕΣΣΔ και «όσοι εμφορούνται από τέτοιες αντιλήψεις να τις εγκαταλείψουν γιατί προξενούν ζημιά στον ελληνικό λαό», και πρόσθεσε ότι η Ρωσία ως ιμπεριαλιστική δύναμη ενεργεί για τα δικά της μονοπώλια και δεν υπήρχε περίπτωση να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα χωρίς να ζητήσει σκληρά ανταλλάγματα.
Σε ένα παράπλευρο διάλογο, με τον κ. Λαφαζάνη, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι αν το ντιμπέιτ ήταν διαφορετικά οργανωμένο θα του απαντούσε, και του υπενθύμισε ότι ως κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιούσε επίσημα ταξίδια μαζί με τον Α. Τσίπρα στην Ρωσία.
Καμμένος: Φτάσαμε στο σημείο η ΝΔ να επιτίθεται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ
«Λυπάμαι ιδιαίτερα γιατί ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας έφθασε πλέον στο σημείο να εμπλέκει αξιωματικούς με την πολιτική και να επιτίθεται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος σχολιάζοντας σημερινή ανακοίνωση της ΝΔ.

Σχετικά με τη δικογραφία για τα υποβρύχια, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ ανέφερε ότι η εξεταστική επιτροπή που ζητούν οι έξι εισαγγελείς αφορά άλλη υπόθεση από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Εξάλλου, ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι τόσο ο ίδιος ως υπουργός 'Αμυνας όσο και η κυβέρνηση κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να απελευθερωθούν τα χρήματα και να δοθούν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.
Γεννηματά: Οταν χαράξαμε εθνική πολιτική παραμονής στο ευρώ μας πετροβολούσαν
«Σήμερα από ποτέ άλλοτε επιβεβαιώνεται η εθνική γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ από το 2010 για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη. Αυτή τη γραμμή χαράξαμε μόνοι μας, όταν όλοι μας πετροβολούσαν», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου Σίας Κοσιώνη σχετικά με τις κατηγορίες που δέχτηκε το κόμμα της με την υπογραφή του μνημονίου. «Ο άλλος δρόμος ήταν ο δρόμος της καταστροφής. Ο κ. Τσίπρας δεν έπαιξε το γεωπολιτικό χαρτί. Το τρενάκι του τρόμου του κ. Τσίπρα απομόνωσε τη χώρα», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Στην επόμενη ερώτηση της κ. Κοσιώνη αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, η κ. Γεννηματά σημείωσε μεν ότι «ο πρώην πρωθυπουργός σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα», τόνισε, ωστόσο, ότι «είναι αντιδεοντολογικό να γίνονται τώρα συζητήσεις για θέσεις και αξιώματα, όταν μάλιστα, ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν τον αφορούν». «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμβάλει στην επόμενη ημέρα για αυτό ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη», συμπλήρωσε.
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Γεννηματά: Ούτε ως λαθρεπιβάτης στην σοσιαλδημοκρατία ο Τσίπρας
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Μάκη Γιομπαζολιά, αν βλέπει πέρα από την προσπάθεια επαναλειτουργία της μεγάλης κεντροαριστεράς παράταξης και συνεργασία με τον «μνημονιακό» ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση της κ. Γεννηματά ήταν το ΠΑΣΟΚ θα πετύχει την ανασυγκρότηση της με τους χιλιάδες ανθρώπους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του και σε αυτό που εκφράζει, το σοσιαλισμό.

«Ο κ. Τσίπρας ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί», επεσήμανε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Κάθε ημέρα χιλιάδες άνθρωποι επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ. Με όλους όσους ονειρευτήκαμε και αλλάξαμε μαζί την Ελλάδα τους καλώ να γυρίσουν στο σπίτι τους».
Καμμένος: Ναι στο ΠΑΣΟΚ χωρίς «βαρίδια», να ακούσουμε το Ποτάμι για εθνικά θέματα
«Αποδείξαμε ότι την εθνική συμφιλίωση μπορούμε να την κάνουμε πράξη. Και συνεργαστήκαμε με τον Αλέξη Τσίπρα και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πολύ καλά» τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να συνεργαστεί εκ νέου μετά τις εκλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι «οι ΑΝ.ΕΛ εκπροσωπούμε ένα κομμάτι της Κεντροδεξιάς που δεν είναι στις λίστες Λαγκάρντ και που δεν καλύπτει τον Παπασταύρου», ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Μακάρι το ΠΑΣΟΚ να απαλλαχτεί από τα βαρίδια, με αυτά τα βαρίδια όχι». Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι ανέφερε: «Θέλω να ακούσω το Ποτάμι για το όνομα της Μακεδονίας, το θέμα της Θράκης και για τα ελληνοτουρκικά».
Κουτσούμπας: Η φιλολαϊκή λύση βρίσκεται εκτός ΕΕ
Για τον κ. Γλέζο δεν έχω τίποτα να σχολιάσω, είναι το σύμβολο μιας ηρωικής εποχής από εκεί και μετά οι πολιτικές επιλογές κρίνονται απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση αν ο κ. Τσίπρας πήρε την καλύτερη συμφωνία με δεδομένη την θέση του ΚΚΕ ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ είχε επισημάνει πως η πολιτική του κ. Τσίπρα οδηγούσε σε μνημόνιο και έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Διατύπωσε την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στο ευρώ, υπενθύμισε ότι την θέση του κόμματος για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα την διατύπωσε σε προηγούμενη απάντησή του και τόνισε ότι η φιλολαϊκή λύση βρίσκεται εκτός πλαισίου ΕΕ και καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Επισήμανε επίσης ότι στην ουσία του ετέθησαν τρεις ερωτήσεις, το οποίο παραδέχθηκε και ο συντονιστής και ο ερωτών δημοσιογράφος, και παρακάλεσε να του τίθεται μία ερώτηση προς διευκόλυνση τουλάχιστον της απάντησης, καθώς όπως είπε «είναι που είναι χάλια η διαδικασία».
Λαφαζάνης: Στήριξαν το μνημόνιο, θα συγκυβερνήσουν για να το εφαρμόσουν
Οι δυνάμεις που στήριξαν το Μνημόνιο θα συγκυβερνήσουν για να το εφαρμόσουν, υποστήριξε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ επανέλαβε ότι «η μόνη εναλλακτική λύση είναι το εθνικό νόμισμα για την ανασυγκρότηση της χώρας».

«Ζούμε μια φαρσοκωμωδία σε αυτή τη χώρα» είπε ο κ. Λαφαζάνης. «Γιατί μετά από κάθε εκλογική μάχη, αυξάνονται τα κόμματα που τάσσονται με το μνημόνιο. Όταν μπαίνει κανείς στο μνημονιακό σωλήνα, μετά βγαίνει ομογενοποιημένος. Όσα κόμματα έχουν στηρίξει το μνημόνιο έχουν συγκυβερνήσει. Και εγώ βλέπω μετεκλογικά μια συγκυβέρνηση των μνημονιακών κομμάτων. Η εναλλακτική λύση είναι ένα εθνικό νόμισμα για να φύγουμε από τα μνημόνια και να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα».
Θεοδωράκης: Συνεργαστήκαμε για να περάσει η Ελλάδα τον κάβο
Σε ερώτηση κατά πόσο εμμένει να χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως «γέννημα του κομματικού σωλήνα» και «διαπλεκόμενος» ή θα το παραβλέψει ώστε το Ποτάμι να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπενθύμισε ότι συνεργάστηκε με τον πρώην πρωθυπουργό προκειμένου η Ελλάδα «να περάσει από έναν κάβο» και να σωθεί η χώρα. «Η πατρίδα μπήκε πάνω απ' όλα. Πρώτοι είπαμε φέρε μια συμφωνία να την υπογράψουμε πριν κλείσουν οι τράπεζες» επεσήμανε, υποστηρίζοντας έτσι θα είχε αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή των τελευταίων τριών μηνών. «Η προηγούμενη Βουλή έδωσε δείγμα πως είναι όταν υποχωρούν τα κομματικά συμφέροντα» πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι δεν θεωρεί διαπλεκόμενο κάποιον που διεκδικεί την πρωθυπουργία.

Μεϊμαράκης: Τσίπρας σημαίνει μόνιμες εκλογές
Εμμένει στη θέση του για την ανάγκη να υπάρξει μια συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για να βγει η χώρα από την κρίση, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αν και εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί μέχρι τις εκλογές να ξαναγίνει αντιμνημονιακός, τόνισε πως «αν δεν έχουμε συνεργασίες δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση».
Όπως είπε «Τσίπρας ίσον μόνιμες εκλογές, αστάθεια, αβεβαιότητα» και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «για το καλό της χώρας να κάνουμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, να συμφωνήσουμε πως αυτά θα μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε». Μάλιστα, όπως είπε, «εγώ αν έχει χρόνο πηγαίνω στην Κουμουνδούρου να συζητήσουμε».
Τσίπρας: Θα δημοπρατηθούν οι τηλεοπτικές άδειες - μονοπώλιο τέλος στις ψηφιακές
Σε ερώτηση για την κατάσταση στα ΜΜΕ, την φορολόγησή τους, τους εργαζόμενους και τις άδειες, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τόνισε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία, την ανομία και την αδικία. Δεν είναι δυνατόν, είπε ο κ. Τσίπρας, κάποιες επιχειρήσεις που τηρούν τους νόμους, να μην μπορούν να δανειστούν και άλλες να μπορούν. Εμείς, είπε ο κ. Τσίπρας, αψηφήσαμε τον πόλεμο που μας έγινε, είχαμε το θάρρος και ζητήσαμε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να πληρώσουν τα χρεωστούμενα, ενώ είπε ότι θα δημοπρατηθούν οι τηλεοπτικές άδειες και θα καταργηθεί το μονοπώλιο στις ψηφιακές άδειες.

Στην τελική τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε τη χώρα 90 δισ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι 86 δισ. ευρώ δεν επιβαρύνουν το χρέος, καθώς ανακυκλώνουν τα χρεολύσια, ενώ η αναδιάρθρωση του χρέους, είναι μια πραγματικότητα, είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για αναδιάρθρωση του χρέους, υπάρχει επίσης στην έκθεση του ΔΝΤ, στις δηλώσεις Ντράγκι, στην ανάλυση της Επιτροπής και ετοιμαζόμαστε γι αυτό, την στιγμή που η ΝΔ λέει ότι δεν υπάρχει θέμα, κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Α΄ ΓΥΡΟΣ
Τσίπρας: Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά έμαθα
«Κατανοώ ότι δεν είναι οικονομολόγος, ούτε εγώ είμαι, αλλά έμαθα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αποκρούοντας στην τελική τοποθέτησή του δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σχετικά με την οικονομία. Ο κ. Τσίπρας απάντησε στη δήλωση Μεϊμαράκη ότι με τη συμφωνία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε τη χώρα 90 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι τα 86 δισ. ευρώ της συμφωνίας δεν είναι καθαρός δανεισμός, δεν επιβαρύνουν το χρέος «γιατί ανακυκλώνουν τα τοκοχρεολύσια που μας φορτώσατε». Παράλληλα υπογράμμισε ότι η αναδιάρθρωση χρέους είναι πραγματικότητα έχει αναφερθεί ρητώς σε ευρωπαικές συνεδριάσεις και από κοινοτικά χείλη και θα συζητηθεί άμεσα στο Eurogroup. «Εμείς ετοιμαζόμαστε γι' αυτό που λέτε ότι δεν υπάρχει. Ας κρίνει ο ελληνικός λαός» ανέφερε.

Μεϊμαράκης: Οσο πιο πολλά δανειστείτε, τόσο πιο επώδυνα μέτρα θα φέρετε
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταλάβει πως ο ίδιος γνωρίζει οικονομικά γιατί έχει σπουδάσει στο Πάντειο και διαθέτει και διδακτορικό σημείωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «φέσωσε» τη χώρα περίπου 90 δισ. ευρώ- εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες λόγω του δημοψηφίσματος. Όσο πιο μεγάλο δάνειο πάρετε, τόσο πιο πολλά και επώδυνα μέτρα θα φέρετε, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορώντας τον Αλέξη Τσιπρα ότι αντίθετα επαίρεται για το ύψος της συμφωνίας. Επιτέθηκε επίσης στον Πάνο Καμμένο κατηγορώντας τον ότι κάνει προεκλογική εκστρατεία με ψέμματα.

Λαφαζάνης: Διαγκωνίζονται να δώσουν ελπίδα στην Ευρωζώνη αντί για τον τόπο
Θυμίζοντας δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν θα υπογράψει τρίτο μνημόνιο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι η Βουλή υπέγραψε τρίτο μνημόνιο όμως αντίθετα κατηγορούνται τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας που παρέμειναν συνεπή στις δεσμεύσεις τους.

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης διαγκωνίζονται για το ποιος προσφέρει την καλύτερη ελπίδα για να διατηρηθεί ενιαία η Ευρωζώνη, αντί να κοιτάζουμε τα εθνικά συμφέροντα του τόπου. Και επανέλαβε το «όχι» στη λιτότητα των μνημονίων, στο ξεπούλημα της χώρας και την υποτέλεια.
Θεοδωράκης: Κυριολεκτικά χρεοκοπημένοι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι τα χρεοκοπημένα κόμματα της χώρας -όχι πολιτικά, αλλά οικονομικά- είναι το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια του ντιμπέιτ άκουσε ανακρίβειες.

Χρωστούν στις τράπεζες, έχουν χρεωθεί για πανάκριβους αγώνες και κομματικούς στρατούς, τόνισε. Και σημείωσε πως το Ποτάμι δεν χρωστάει πουθενά και αυτό γιατί δεν άνοιξε γραφεία-ρουσφετιού σε όλη τη χώρα. Και σημείωσε πως το ερώτημα σε Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι ένα: Με ποιους θα κυβερνήσουν.
Κουτσούμπας: Ολοι οι άλλοι παριστάμενοι έχουν ψηφίσει μνημόνια
Είναι φανερό ότι ο ελληνικός λαός τα έχει δοκιμάσει σχεδόν όλα είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και σημείωσε ότι στο ντιμπέιτ εκπροσωπούνται κόμματα που συγκυβέρνησαν, ενώ όλα μαζί ψήφισαν μνημόνια.

Ο λαός πρέπει να σκεφθεί ότι υπάρχει άλλη λύση, εκτός αυτής της πολιτικής που οδηγεί σε αδιέξοδα και ο ίδιος είναι μόνιμο υποζύγιο, και την λύση αυτή προτείνει το ΚΚΕ, πρόσθεσε.
Κάλεσε τον λαό να σκεφθεί επί ζητημάτων που αφορούν την ανεργία, την διάλυση της παραγωγής από προϊόντα που μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα και όμως τα ράφια γεμίζουν από ξένα ομοειδή προϊόντα, καθώς και επί ζητημάτων που αφορούν τις υποδομές και την ενέργεια της χώρας.
Καμμένος: Επίθεση στον Μεϊμαράκη για τα εξοπλιστικά και την «έξαλλη ΝΔ»
αξιοποίησε το χρόνο για να απαντήσει σε σχόλια του Ευ.Μεϊμαράκη και σε κατηγορίες που του απηύθυνε. Είστε υπόδικος και να απευθυνθείτε στους έξι εισαγγελείς να σας πουν γιατί σας κατηγορούν, είπε ο κ. Καμμένος στον πρόεδρο της ΝΔ. Σε ότι αφορά τη σημερινή ΝΔ είπε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με αυτή την «έξαλλη ΝΔ» κατηγορώντας τον κ. Μεϊμαράκη ότι αυτή τη στιγμή έβαλε στο κόμμα και συνεργάζεται με ανθρώπους που τον «φώναζαν μπροστάντζα» κατηγορώντας τον ότι «τα άρπαξε για τα εξοπλιστικά». Κατά τη διάρκεια που μιλούσε ο κ. Καμμένος ο κ. Μεϊμαράκης παρενέβαινε χωρίς ωστόσο να ακούγονται καθαρά τα όσα έλεγε.

Γεννηματά: Να αντιμετωπίσουμε την χώρα ως την δική μας οικογένεια
Να σταματήσουν την άγονη και στείρα, όπως είπε αντιπαράθεσή τους και να δεσμευτούν απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα εξασφαλίσουν μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στο μήνυμά της.
Η στείρα και άγονη αντιπαράθεση δεν αφορά την ελληνική οικογένεια που βιώνει την οικονομική κρίση. Η οικογένεια είναι το κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας. Εκεί συναντιούνται τέσσερις γενιές. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον», επεσήμανε η κ. Γεννηματά ενώ κατέληξε:
«Οι συνενώσεις είναι δύσκολη δουλειά. Σας καλώ να αντιμετωπίσουμε τη χώρα ως δική μας οικογένεια. Το έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε. Το πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα, μπορούμε να το κάνουμε και πάλι».
Β΄ ΓΥΡΟΣ - ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Γεννηματά: Να σκίσουν το λαϊκισμό και τη δημαγωγία
Στην τελική της τοποθέτηση η κ. Γεννηματά είπε ότι μνημόνιο-αντιμνημόνιο ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ να σκίσουν το λαϊκισμό και τη δημαγωγία, όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι η ελπίδα που πρέπει να επιστρέψει στην ελληνική οικογένεια. Χρειάζεται συνεργασία, γι' αυτό ζητάμε τη δύναμη του ελληνικού λαού για να γίνουμε η τρίτη δύναμη, ο καταλύτης που θα εγγυηθεί τη σταθερότητα. Για να στηρίξουμε όσους γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο της κρίσης. Τέλος διαβεβαιώσε ότι ξέρει να κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Καμμένος: Πήραμε πίσω το αγγλικό δίκαιο και την ελπίδα για το αύριο
Ο κ. Καμμένος είπε ότι οι ΑΝΕΛ γεννήθηκαν μέσα από τα μνημόνια και τη σύγκρουση μαζί τους. Στήριξαν μία κυβέρνηση της αριστεράς, που δεν είχε όμως σχέση με τα σκάνδαλα. Οι εργαζόμενοι, είπε, έχουν χάσει μεγάλο κομμάτι από τα εισόδημά τους. Βρεθήκαμε προ μίας συμφωνίας που δεν είμαστε ευτυχείς που υπογράψαμε, πήραμε όμως πίσω το αγγλικό δίκαιο και δίνει ελπίδα για το αύριο.

Με Ρίτσο έκλεισε ο Κουτσούμπας: «ΚΚΕ: Σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος»
Απευθυνόμαστε στον εργαζόμενο λαό, στους νέους και τις νέες, σε όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και την Ν.Δ. εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών τους και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο, είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται και τώρα ψάχνουν αποκούμπι, είπε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο β΄ σκέλος της 7ης ενότητας της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε όλους αυτούς τους πολίτες να μην επιστρέψουν στον ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, ούτε να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα κόμματα που λειτουργούν ως αναχώματα και θα «βάλουν πλάτη» σε μια αντιλαϊκή πολιτική.
Απευθύνθηκε σε όσους ψήφισαν παλαιότερα το ΚΚΕ, και κατόπιν ψήφισαν άλλα κόμματα και τους κάλεσε αφού σκεφθούν τι επιπτώσεις είχαν οι επιλογές τους στην ίδια τους την ζωή, να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ.
«Οι κοκορομαχίες που είδαμε απόψε» δεν σημαίνει ότι δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, αλλά θα είναι κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τα μνημόνια, θα είναι κυβέρνηση αντιλαϊκή είπε ο Δημ. Κουτσούμπας.
Κάλεσε τον λαό να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ΚΚΕ, στον δρόμο της ανατροπής. Ο γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος, ολοκλήρωσε το μήνυμά του με τον στίχο του Γιάννη Ρίτσου «ΚΚΕ: Σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος».
Θεοδωράκης: Πρώτη φορά στα σοβαρά
Ο Σταυρός Θεοδωράκης είπε ότι μετά το «πρώτη φορά αριστερά» ο λαός πρέπει να σκεφτεί το «πρώτη φορά στα σοβαρά». Αναφέρθηκε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Ποταμιού για το οποίο, όπως δήλωσε, κανείς δεν μπορεί να κάνει αρνητική παρατήρηση. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Νικηφόρο Διαμαντούρο και στον κ. Αλιβιζάτο, για τους οποίους είπε ότι δεν είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα. «Πρώτη φορά στα σοβαρά γιατί τους έχουμε πληρώσει ακριβά και πρέπει να αλλάξουμε ρότα» δήλωσε, Εμείς είμαστε εδώ για να βάλουμε αυστηρές προϋποθέσεις στο πρώτο κόμμα, συμπλήρωσε.

Λαφαζάνης: Αυτοί που ακυρώνουν τη Δημοκρατία, λένε ότι μόνος δρόμος είναι το μνημόνιο
«Το μνημόνιο σημαίνει λιτότητα, σημαίνει φορολεηλασία, καταστροφή, ιδιαίτερα με το τρίτο μνημόνιο του αγροτικού κόσμου, και των συνταξιούχων» ανέφερε στο κλείσιμο του αποψινού ντιμπέιτ, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Σημαίνει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με πρώτο και κύριο το ξεπούλημα των δυο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας που δεν έχει γίνει σε καμία χώρα του κόσμου. Μνημόνιο σημαίνει εθνική υποτέλεια, η χούντα της τρόικας να καθορίζει ακόμα και πότε θα ανοίγουν τα φαρμακεία. Η επιλογή για τη χώρα μας είναι το μεγάλο ″όχι″ του δημοψηφίσματος που ελέχθη και με την ψήφο, αλλά και αγώνες, κυρίως από τη νεολαία. Αυτό είναι το σύγχρονο, αυτό είναι το νεανικό, το ελπιδοφόρο, που μπορεί να δώσει την προοπτική στη χώρα μας. Υπάρχει αντιμνημονιακή λύση για την Ελλάδα. Αυτά που λέγονται για "μονόδρομους", ισχύουν σε ολοκληρωτισμούς. Αυτοί που ακυρώνουν τη δημοκρατία, έρχονται τώρα να μας πουν, ότι ο μόνος δρόμος είναι το μνημόνιο. Υπάρχει εναλλακτική λύση ρεαλιστική και η μόνη που την αναδεικνύει με συνέπεια είναι η Λαϊκή Ενότητα».
Μεϊμαράκης: Πληρώνουμε την συναισθηματική ψήφο, οι πολίτες να συγκρίνουν
«Κοιτώ τους Έλληνες πολίτες στα μάτια, τους ζητώ να πάνε στην κάλπη αφού θα έχουν κρίνει και θα έχουν συγκρίνει», είπε στο κλείσιμό του στο ντιμπέιτ, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Συνέχισε ότι με την συναισθηματική τους ψήφο στις προηγούμενες εκλογές άθελά τους έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τις συνέπειες τις πληρώνουμε τώρα.
Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ακόμη ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που μπορεί να συνθέσει, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος γνωρίζει τα προβλήματα, δικηγορεί και είναι στην πιάτσα. Έθεσε το ερώτημα "ποιός θα φέρει επενδύσεις και δουλειές" και κάλεσε τους ψηφοφόρους να σκεφθούν ψύχραιμα και να ψηφίσουν τη ΝΔ.
Τσίπρας: Στις 20 Σεπτεμβρίου το τέλος διαφθοράς, διαπλοκής και αναξιοκρατίας
«Στις 25 Γενάρη ξεκινήσαμε μία προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία. Δώσαμε σκληρή μάχη, πήγαμε κόντρα σε θεούς και δαίμονες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για σύγκρουση με «υπέρτερες δυνάμεις, κόντρα σε θεούς και δαίμονες».

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως διακύβευμα της 20ής Σεπτεμβρίου το τέλος της διαφθοράς, της διαπλοκής και της αναξιοκρατίας, ενώ αναφερόμενος στο επίμαχο δημοψήφισμα υποστήριξε ότι την κρίσιμη στιγμή δόθηκε στον λαό η απόφαση ζητώντας «ισχυρή εντολή για να φέρουμε καλύτερη συμφωνία, όπως και κάναμε». «Κάποιοι λένε πως οι μάχες τελείωσαν. Οι μάχες συνεχίζονται και πρέπει να ξεμπερδεύουμε με τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την αναξιοκρατία. Να ξεμπερδέψουμε με το παλιό» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
ΕΘΝΟΣ