Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Παραίτηση Τσίπρα και κάλπες τον Σεπτέμβριο

Παραίτηση Τσίπρα και κάλπες τον Σεπτέμβριο,Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις.
Αν και ο κ. Τσίπρας προσβλέπει σε εκλογές την 20η Σεπτεμβρίου, ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής τους θα εξαρτηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης....

Την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, χωρίς να αναφέρει την ακριβή ημερομηνία, ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό.
«Η λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη εξάντλησε τα όριά της και γι' αυτό υποβάλλω την παραίτησή μου» τόνισε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τους Έλληνες πολίτες.
«Θέτω στην κρίση του ελληνικού λαού τα όσα έπραξα, καθώς οι Έλληνες πρέπει να αποφανθούν ποιος και πώς θα οδηγήσει τη χώρα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Μεταβαίνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, με στόχο να καταθέσει την παραίτηση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης», ενώ ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο να εκκινήσει το όσο δυνατόν ταχύτερα τις απαιτούμενες διαδικασίες.
Αν και ο κ. Τσίπρας προσβλέπει σε εκλογές την 20η Σεπτεμβρίου, ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής τους θα εξαρτηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όπως ορίζει το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους αρχηγούς των τριών κομμάτων με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη.
Ήδη, διερευνητική εντολή για την διακρίβωση δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής παρείχε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο Μεϊμαράκη ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Οι κ. κ. Παυλόπουλος και Μεϊμαράκης θα έχουν συντάντηση στις 10 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ώστε ο πρόεδρος της Ν.Δ. να παραλάβει δια ζώσης την εντολή.
Εφόσον δεν σχηματιστεί κυβέρνηση που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και βάσει των εκλογικών ποσοστών, η εντολή -με τα σημερινά δεδομένα- θα δοθεί εν συνεχεία σε Χρυσή Αυγή και Ποτάμι, με τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες να διαθέτουν ίσο αριθμό εδρών. Κάθε κόμμα έχει περιθώριο τριών ημερών για να συγκροτήσει κυβέρνηση και να αξιοποιήσει την εντολή. Εφόσον εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια αξιοποίησης της διερευνητικής εντολής, δυσκολεύει ο στόχος των διενέργειας εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατέστησε σαφές ότι «θα αποδεχθεί την εντολή». Παράλληλα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι «ο ελληνικός λαός θα πληρώσει πανάκριβα τις εκλογές, πιθανώς και με ένα νέο μνημόνιο».
Η πονηρή σκέψη «να κάνουμε τώρα εκλογές πριν καταλάβει ο κόσμος τι έχει να πληρώσει το φθινόπωρο» οδηγεί τον κ. Τσίπρα σε μια τραγική για την χώρα επιλογή, επεσήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
«Το ΚΚΕ  θα σταθεί απέναντι σε κάθε εκβιαστικό δίλημμα, σε κάθε προσπάθεια κοροϊδίας, αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης», τόνισε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.
Εγγυητές και στην αυριανή κυβέρνηση, με τις «κόκκινες γραμμές» τους στα εθνικά θέματα, στα θέματα της Ορθοδοξίας και της προστασίας της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας, δήλωσαν ότι θα παραμείνουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, σε ανακοίνωσή τους αμέσως μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή εκλογών. 
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε «δραπέτη της ευθύνης» τον κ. Τσίπρα.
Εκτός των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, τα βλέμματα στρέφονται και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου την Παρασκευή στις 14:00 μετά το μεσημέρι, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα.
Η Αριστερή Πλατφόρμα έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές, δημιουργώντας ένα ευρύ μέτωπο εναντίον των μνημονίων. «Η Αριστερή Πλατφόρμα θα συμβάλλει άμεσα στη συγκρότηση ενός πλατιού, αντιμνημονιακού, προοδευτικού, δημοκρατικού μετώπου που θα κατέλθει αποφασιστικά στις εκλογές για να επιβάλλει την ακύρωση όλων των μνημονίων» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες αποτιμάται «θετικά» από τους Ευρωπαίους δανειστές, καθώς ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ - μέσω στενών του συνεργατών - διαμηνύουν ότι οι εκλογές συνιστούν ευκαιρία για την ενδυνάμωση της στήριξης στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της χώρας.
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: