Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Γεωπολιτικό λάθος το Grexit τονίζει ο Λιου

..

Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν γεωπολιτικό λάθος, ενώ οι συνέπειες θα ήταν πολύ επώδυνες για τον ελληνικό λαό, εκτίμησε χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, παρεμβαίνοντας εκ νέου στο ελληνικό ζήτημα. Ζήτησε επίσης από τους Ευρωπαίους εταίρους να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό χρέος, στοιχείο που θεωρεί ότι είναι απαραίτητο για την επίτευξη μιας συμφωνίας, καθώς εκτιμά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
«Σύμμαχο» στη θέση αυτή βρήκε η Ουάσιγκτον τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που δήλωσε ότι η κρίση στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπισθεί, το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί και είμαστε έτοιμοι να εργασθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Την έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος υποστήριξε και το Παρίσι, την απέκλεισε όμως κατηγορηματικά το Βερολίνο.
Κατά τον κ. Λιου «αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος ατυχήματος όταν υπάρχουν τέτοιου είδους προθεσμίες ζωής ή θανάτου. Στην Ελλάδα, αυτό που οδηγεί πλέον τις εξελίξεις είναι πότε τελειώνουν τα χρήματα, και όταν φτάνει κανείς να μετρά σε ημέρες είναι ώρα για συμφωνία». Οσο για την Ελλάδα, όπως είπε, «όλοι συμφωνούν ότι θα είναι πολύ επώδυνη η προσαρμογή, κανείς δεν γνωρίζει πόσο βαθιά και πόση διάρκεια θα έχει, αλλά θα έχει μεγάλο κόστος για τον ελληνικό λαό».
Τα πράγματα για την Ελλάδα δεν πάνε καλά εκτίμησε, εξάλλου, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, κάλεσε την Αθήνα να υποβάλει ένα πρόγραμμα με αξιόπιστες προτάσεις. «Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει με σαφήνεια τι θα γίνει με το χρέος της, να της δοθεί μια σαφής προοπτική», δήλωσε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, επιμένοντας στην άποψη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί ταμπού.
«Το να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη θα ήταν παραδοχή ανικανότητας, η Γαλλία το αρνείται», είπε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας. «Η διατήρηση εντός του ευρώ και συνεπώς στην καρδιά της Ευρώπης και της Ε.Ε. έχει υψίστη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία», επισήμανε ο κ. Βαλς, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Στο Βερολίνο, ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είπε: «Προς το παρόν και για λόγους αρχής θεωρούμε, όπως ανέφερε ρητώς η καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες (σ.σ. την Τρίτη το βράδυ), δεν υπάρχει λόγος ή (νομική) βάση για κάτι τέτοιο». «Αναφέρομαι σε ένα “κούρεμα” με την κλασική έννοια, αλλά προσθέτω ρητώς και ότι το επεκτείνουμε και σε μέτρα που έχουν στόχο να μειώσουν τη χρηματική αξία του χρέους, όπως αναδιάρθρωση και άλλα παρόμοια», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμη να καταρτίσει «εναλλακτικό σχέδιο» στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία την Κυριακή, προειδοποίησε ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν. Τέλος, την ανάγκη να βρεθεί λύση «πολύ γρήγορα» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: