Τσίπρας: Ολοι μαζί στη νέα διαπραγμάτευση


..
Η στρατηγική του πρωθυπουργού και το κάλεσμα στους πολιτικούς αρχηγούς. Οι σκέψεις για την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και η παραίτηση Βαρουφάκη. Μηνύματα του πρωθυπουργού στην «αριστερή τάση» του ΣΥΡΙΖΑ με το «τέρμα το ναι ή όχι στο ευρώ».
Τσίπρας: Ολοι μαζί στη νέα διαπραγμάτευση
Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε το συντριπτικό 61,3% του «όχι» (έναντι 38,7% του «ναι») με τον τρόπο που είχε υποσχεθεί την Παρασκευή: «από Δευτέρα θα είμαστε όλοι μαζί».
Η πρώτη του κίνηση ήταν να ανακοινώσει, ως «νικητής», τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (για τις 10 πμ σήμερα).
Η δεύτερη, σύμφωνα με τις συζητήσεις που είχαν γίνει στο Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα, πριν καν ανοίξουν οι κάλπες του δημοψηφίσματος, είναι να «ανοίξει» την ομάδα διαπραγμάτευσης. Ενας από τους σχεδιασμούς, δηλαδή, είναι να κληθούν οι πολιτικοί αρχηγοί (πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής ο οποίος δεν θα μετέχει στο Συμβούλιο) να πλαισιώσουν την ομάδα διαπραγμάτευσης, ώστε «όλοι μαζί» να διεκδικήσουν την βιώσιμη συμφωνία με τους «θεσμούς».
Μία τέτοια κίνηση θα σηματοδοτήσει αφενός «ενιαίο μέτωπο της χώρας» και, αφετέρου, θα αναδείξει τις διαφορές ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις σε ό,τι αφορά το «μείγμα» των μέτρων που θα συζητηθούν εκ νέου με τους δανειστές.
«Στην καλή περίπτωση η πίεση θα είναι ισχυρότερη από ποτέ και η συμφωνία (εάν υπάρξει) θα ψηφιστεί με τη μέγιστη συναίνεση από τη Βουλή, ενώ στην «κακή» ο ελληνικός λαός θα ξέρει ποιός προώθησε-αντιπάλεψε τι», είναι η χαρακτηριστική φράση κυβερνητικού παράγοντα.
Ως «ομάδα διαπραγμάτευσης» από πλευράς κυβέρνησης νοείται, πλέον ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ κάποιες εισηγήσεις θέλουν να συμμετέχει και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Πού είναι... ο Βαρουφάκης;

Στο ερώτημα... πού θα βρισκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, απάντηση δεν είχε δοθεί έως σήμερα νωρίς το πρωϊ. Οι «φήμες» έφεραν τον υπουργό Οικονομικών «ένα βήμα πριν την έξοδο από το υπουργικό συμβούλιο» και την αντικατάστασή του από τον κ. Τσακαλώτο. Οι φήμες επιβεβαιώθηκαν νωρίς το πρωί όταν ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Οι διαφορές που έχει με τον κ. Δραγασάκη και τον γραμματέα του Υπουργικού συμβουλίου Σπύρο Σαγιά (αλλά και άλλους υπουργούς όπως ο Γιώργος Σταθάκης) ήταν ανυπέρβλητες.
Την απομάκρυνση του κ. Βαρουφάκη πάντως φέρονταν «αποφασισμένος» να τη ζητήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, κίνηση που «δεν θα διευκολύνει τη συνεννόηση», κατά πρωθυπουργικούς συνεργάτες.

«Τέρμα το ναι ή όχι στο ευρώ»

Σε δεύτερο επίπεδο, ο κ. Τσίπρας δείχνει αποφασισμένος να συγκρουστεί («εάν χρειαστεί») με την λεγόμενη «αριστερή τάση» του ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να αποκτήσει κοινό λόγο το κόμμα του.
Δύο φράσεις στο «νικητήριο» διάγγελμα αργά τη νύχτα οδηγούν σ΄αυτή την κατεύθυνση:
* «Δεν μου δίνετε εντολή ρήξης με την Ευρώπη. Έχω τη συναίσθηση ότι μου δίνετε μία εντολή για επίτευξη συμφωνίας».
* «Ο ελληνικός λαός δεν απάντησε στο ερώτημα μέσα ή έξω από το ευρώ. Αυτό το ερώτημα πρέπει να φύγει οριστικά από τη συζήτηση. Ο ελληνικός λαός σήμερα έδωσε απάντηση στο ερώτημα ποια Ευρώπη θέλουμε. Την Ευρώπης της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Οι πρώτες αντιδράσεις πάντως από την «Αριστερή Πλατφόρμα» (υπό τον Π.Λαφαζάνη) δεν ήταν αρνητικές...