Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Προχωράει το σχέδιο για τον ελληνο-ρωσικό αγωγό. Τετ α τετ Τσίπρα-Πούτιν


...

Μεγάλη είναι η πιθανότητα ότι Ελλάδα και Ρωσία θα υπογράψουν συμφωνία για την πρόθεσή τους να κατασκευάσουν στο έδαφος της Ελλάδας τη συνέχεια του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου, που ονομάζεται Turkish Stream, δήλωσε από τη Μαδρίτη ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.
«Ναι, ένα τέτοιο σχέδιο ετοιμάζεται και νομίζω ότι η πιθανότητα υπογραφής του (σ.σ. στο περιθώριο του Φόρουμ) είναι μεγάλη… Θα είναι μια συμφωνία, αλλά τώρα δεν θα σας πω πώς θα ονομάζεται. Όταν θα το υπογράφουμε, θα πούμε με ακρίβεια, για τις προθέσεις των πλευρών να κατασκευάσουν αγωγό φυσικού αερίου στο έδαφος της Ελλάδας», είπε ο κ. Νόβακ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.
Το ρωσικό πρακτορείο υπενθυμίζει ότι χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι είναι έτοιμη προς υπογραφή η πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας για την υποστήριξη της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου (Greek Stream), που θα αποτελεί συνέχεια του υπό κατασκευή αγωγού Turkish Stream. 

Συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν

Στην Αγία Πετρούπολη αναμένεται το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί επίσης και με άλλους ξένους ηγέτες, αλλά και τους πρώην πρωθυπουργούς της Γαλλίας και της Ιταλίας, Φρανσουά Φιγιόν και Ρομάνο Πρόντι.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης θα μετάσχει σε συζήτηση με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σόκολωφ με θέμα «Ελλάδα -Ρωσία: Νέα εποχή οικονομικής συνεργασίας στο σταυροδρόμι των ηπείρων».
Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος χαρακτήρισε την ελληνική συμμετοχή στο Φόρουμ «μια εξαιρετική, αν όχι ιστορική ευκαιρία, για την ενίσχυση της ελληνορωσικής συνεργασίας και των σχέσεων με τις άλλες χώρες BRICS». Ο κ. Ησυχος που είναι και πρόεδρος της Ρωσο-ελληνικής διακρατικής επιτροπής, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά θα μπορέσει να ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, αλλά και τις διμερείς συνομιλίες που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
«Η ελληνική παρουσία στο Φόρουμ ανοίγει ένα παράθυρο για την Ελλάδα σε μια περιοχή με την οποία διατηρεί παραδοσιακά ιστορικές, θρησκευτικές και οικονομικές σχέσεις» πρόσθεσε. Σημείωσε μάλιστα ότι η χώρα μας σχεδιάζει να διερευνήσει τη δυνατότητα να γίνει μέλος της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, θεωρώντας ότι είναι μια εν δυνάμει εναλλακτική λύση στο «μονοπώλιο του ΔΝΤ, που έχει οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις σε τραγωδίες και καταστροφές χιλιάδων ανθρώπων κατά τις τελευταίες δεκαετίες»
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αισθάνεται πως τα τελευταία χρόνια «δεν έχει διερευνήσει το βάθος και το πλάτος των σχέσεων με τη Ρωσία» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες BRICS και τις χώρες της Ευρασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.
«Γι 'αυτό και πιστεύω ότι ανοίγουμε έναν νέο δρόμο και θα πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν» σημείωσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι η συνεργασία της Ελλάδας με χώρες BRICS μπορεί να επεκταθεί στους τομείς των μεταφορών, της βιομηχανίας τροφίμων, του τουρισμού και στη δημιουργία μικτών ελληνικών-ρωσικών επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: