Συνέντευξη Τσίπρα: «δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού»


..

Οι Έλληνες και Ελληνίδες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του παραχώρησε στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι το κυρίαρχο στοιχείο στις εξελίξεις είναι ότι θα βάλει τη σφραγίδα του ο ελληνικός λαός. 
 «Μεθαύριο ο ήλιος θα βγει από την ανατολή, οξυγόνο θα έχουμε για να αναπνέουμε», τόνισε και εξήγησε ότι οι τράπεζες έκλεισαν γιατί αποφάσισαν κάποιοι να μην δώσουν παράταση, θέλοντας να αποτρέψουν τον ελληνικό λαό από το να αποφασίσει. 
 Με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές τόνισε ο Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην επικοινωνία του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της ΓαλλίαςΟλάντ, ενώ όπως συμπλήρωσε, «δεν θα ενταφιάσουμε τη δημοκρατία επειδή λήγει ένα πρόγραμμα». 
 «Όποια απόφαση θα γίνει αποδεκτή και θα εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση», επεσήμανε και τόνισε ότι και οι θεσμοί είναι αμήχανοι και μπερδεμένοι, ενώ και πάλι έκανε λόγο για πρόταση - τελεσίγραφο. 
 «Θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε ζωντανοί και θα διαλέξουμε μόνοι μας το μέλλον μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι έκλεισαν τις τράπεζες γιατί οι εταίροι δεν αποδέχονται το δικαίωμα του λαού να αποφασίσει επί της πρότασης. 
 Αναφερόμενος στις προτάσεις, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί έναν φαύλο κύκλο, ενώ εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα θα σημάνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη. 
 «Διεκδικούμε τη ρύθμιση του χρέους και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα», συμπλήρωσε και, αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία των κ. Γιούνκερ και της κ. Μέρκελ, τόνισε ότι δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. 
 «Ίσως να εξέλαβαν ως αδυναμία την προσπάθειά μας να υπάρξει λύση» συμπλήρωσε και κατηγόρησε τους εταίρους ότι δεν είχαν στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές. 
 Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός Grexit, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το σχέδιο της Ευρώπης δεν περιλαμβάνει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά οι εταίροι θέλουν να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και να σβήσουνσβήσουν την ελπίδα για τον τερματισμό της αποτυχημένης λιτότητας. 
 Απέναντι σε αυτό, συμπλήρωσε, πρέπει να απαντήσει ο ελληνικός λαός, συμπλήρωσε. «Τα τελεσίγραφα ενίοτε επιστρέφονται, και αυτό γίνεται με μεγαλύτερη δύναμη όταν τα στέλνει πίσω ένας ολόκληρος λαός», πρόσθεσε. 
 Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον λαό να απορρίψει την πρόταση των δανειστών, η οποία, όπως εξήγησε, δεν αποτελεί λύση. Το «όχι» σημαίνει ουσιαστικότερη διαπραγμάτευση, πρόσθεσε και επανέλαβε ότι στόχος των εταίρων δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές, αλλά να υιοθετηθούν οι δικές τους προτάσεις. 
 Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, πάλεψε για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αλλά δεν τα κατάφερε, ενώ επανέλαβε αρκετές φορές ότι δόθηκε τελεσίγραφο 48 ωρών και επέρριψε ευθύνες στο Eurogroup για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων. 
 Συνεχίζοντας, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι είχαν ως στόχο να φθάσουμε απολύτως στο μνημόνιο. «Κάποια στιγμή το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει» και τόνιε ότι βασικό στοιχείο πρέπει να είναι η ειλικρίνεια. «Οι Ευρωπαίοι δεν πήγαν σε άλλο κείμενο, απλά κατέθεσαν το ίδιο κείμενο με μοναδική αλλαγή το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία», εξήγησε. 
 Σχολιάζοντας τις προτάσεις της Ευρώπης, τις χαρακτήρισε «προτάσεις ΔΝΤ». Παράλληλα, εξήγησε ότι είχε ενημερώσει την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ ότι η πρόταση των θεσμών δεν ήταν βιώσιμη και τους αποκάλυψε ότι δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί την πρόταση. «Τους ενημέρωσα το βράδυ της Παρασκευής ότι θα προβώ σε δημοψήφισμα», κατέληξε. 
 «Ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Ολάντ απάντησαν αρνητικά στο δημοψήφισμα και στο αίτημα παράτασης», διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι θεωρούσε αυτονόητη την έγκριση του αιτήματος για παράταση. 
 Σε ό,τι αφορά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα τη σεβαστή. «Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού», συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι νόμος του κράτους είναι ό,τι ψηφίσει ο λαός και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Παράλληλα, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα διαπραγματευτικό εργαλείο. 
 Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η πρόταση της κυβέρνησης υπάρχει στο τραπέζι. «Η Ελλάδα δεν έφυγε από τις διαπραγματεύσεις, το Eurogroup τις διέκοψε μονομερώς» σημείωσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν οι εταίροι κάνουν υποχωρήσεις στην Ελλάδα, οι λαοί θα πιέσουν τις κυβερνήσεις τους κάνουν ό,τι και εμείς. 
 Σε ό,τι αφορά στην πρόταση της Ελλάδας και γιατί αυτή απορρίφθηκε, εκτίμησε ότι ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα κατανοεί γιατί δεν έγινε δεκτή, ενώ καταλόγισε στους δανειστές ότι επέμεναν σε μέτρα ιδεολογικού προσανατολισμού. «Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν την κατάρρευση της Ευρωζώνης, αλλά την κατάρρευση της ελπίδας» είπε και τους κατηγόρησε ότι θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης. 
 Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να διαλύσει την Ευρωζώνηξεκαθάρισε και υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιβιώσει ο ελληνικός λαός».