Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Πεντελικόν: Το 'Μαξίμου' των Βορείων Προαστίων, στρατηγείο μυστικών συναντήσεων Κορυφής


..

Από την εποχή της δικτατορίας στο σήμερα, το ιστορικό ξενοδοχείο έχει συνδέσει τη λειτουργία του με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Ποιες "σελίδες" της γράφτηκαν εκεί σε πολιτικό και... ποδοσφαιρικό επίπεδο
© Παρέχεται από: News247.gr
Από το 1927 οπότε και εγκαινιάστηκε μέχρι σήμερα, το ξενοδοχείο Πεντελικόν στο Κεφαλάρι ήταν συνώνυμο της κομψότητας και της πολυτέλειας. Με θαμώνες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στο ξεκίνημα της λειτουργίας του, το κατώφλι του Πεντελικού πέρασαν πρωθυπουργοί, σύμβουλοι, πολιτικοί και επιχειρηματίες, που το προτιμούσαν για τις επίσημες και τις "μυστικές" συναντήσεις τους.
Ογδόντα οχτώ χρόνια μετά, στις 25 Μαΐου του 2015, η νέα διοίκηση του ξενοδοχείου, ο επιχειρηματίες κος Δουζόλου, μετά από ατέρμονες συζητήσεις με την προηγούμενη, τον κο Βάρδη, αποφάσισε να διακόψει οριστικά τη λειτουργία του, ζητώντας από πελάτες και εργαζομένους να το "αδειάσουν" την ώρα του καθιερωμένου check out.
Με αφορμή το κλείσιμο του ας θυμηθούμε κάποιες από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες, τις πιο ιστορικές στιγμές και τις συναντήσεις που έλαμψαν και πήραν "φως" από τη λάμψη του ιστορικού ξενοδοχείου.
© Παρέχεται από: News247.gr
 Από πάππου προς πάππου... Τρεις γενιές πρωθυπουργών

Στο εστιατόριο "La terrasse" του πεντάστερου ξενοδοχείου συνήθιζαν να γευματίζουν αργά το μεσημέρι ή νωρίς το βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με συμβούλους, συνεργάτες ή μέλη της οικογένειάς του. Η παράδοση κρατούσε από την εποχή του πατέρα του, Ανδρέα, και του παππού του, Γεωργίου Παπανδρέου. Το ξενοδοχείο άλλωστε γειτνιάζει με τη βίλα "Γαλήνη", το ιστορικό σπίτι του Γεωργίου Παπανδρέου.
Χωρίς κάμερες και φωτογραφικές μηχανές, καμία προσπάθεια φωτογράφισης πολιτικού προσώπου δεν στέφθηκε με επιτυχία, με το προσωπικό να έχει εκπαιδευτεί για την εξασφάλιση της διακριτικότητας και "μυστικότητας" που συχνά περιέβαλλε τις συναντήσεις στο πεντάστερο ξενοδοχείο.
Το 2009, λέγεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε κρυφές συναντήσεις με στελέχη της Goldman Sachs.
© Παρέχεται από: News247.gr
Η συνεδρίαση του 1990 και η εκλογή του Άκη ως πρώτου Γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ

Παλιότερα, το 1990, η Κεντρική Επιτροπή του ΠAΣOΚ, σε μία ταραχώδη συνεδρίαση στο Πεντελικόν, εξέλεξε ως πρώτο γραμματέα του κόμματος, τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Ήταν η εποχή που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε επιστρέψει από το Λονδίνο, όπου είχε υποβληθεί σε εγχείριση καρδιάς και το Πεντελικόν ήταν το ιδανικό μέρος, για την αποφυγή περιττών μετακινήσεων.
Σε εκείνη τη συνεδρίαση, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως έκαναν το "χατίρι" στον Ανδρέα Παπανδρέου, εκλέγοντας τον Άκη Τσοχατζόπουλο πρώτο γραμματέα. Ήταν η επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου, για την οποία ήταν αποφασισμένος να φτάσει στα άκρα.
Τότε η Μελίνα Μερκούρη, οι Θ. Πάγκαλος, Κ. Λαλιώτης και Κ. Σημίτης προόριζαν για την θέση τον κ. Π. Αυγερινό και βρίσκονταν σε σύγκρουση με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ σε δραματικούς τόνους  είχε δηλώσει από το ξενοδοχείο: "Βρέθηκα ενώπιον ενός ωμού εκβιασμού και αν χρειαστεί θα δώσω τα στοιχεία. Η πρότασή μου για τη θέση του Γραμματέα είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος".
Ο Γιώργος Παπανδρέου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τότε και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, δεν έχει μιλήσει ποτέ για την ψήφο του σε εκείνη τη συνεδρίαση. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν γνωρίζει τι ψήφισε.
© Παρέχεται από: News247.gr
 Και πολύ παλαιότερα όμως, πριν από τη δικτατορία, το Πεντελικόν, θερινό "θέρετρο" του Σπύρου Μαρκεζίνη, ήταν το σημείο όπου συναντήθηκε με τον Αντώνη Μπριλάκη, εκπρόσωπο της ΕΔΑ για την από κοινού κάθοδό τους στις εκλογές του 1962. Η συνάντηση δεν είχε αποτέλεσμα.

Τον Απρίλιο του 1964 έγινε σύσκεψη δεξιών και ακροδεξιών παραγόντων όπου αποφασίστηκε να αποσταλεί ο Γρίβας στην Κύπρο.
Η μυστική συνάντηση - γεύμα του Στέφανου Στεφανόπουλου με ομάδα βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων, έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο τον Αύγουστο του 1965. Μεταξύ αυτών οι Ευάγγελος Δενδρινός, Σταμάτης Μανούσης, Ιωάννης Τσουδερός και Κώστας Ράλλης, οι περισσότεροι εκ των οποίων αργότερα αποστάτησαν και ανέλαβαν υπουργεία στην κυβέρνηση Στεφανόπουλου.
Και ο Νίκος Μπακόπουλος, προσωπικός φίλος του Γεωργίου Παπανδρέου και υπουργός Εσωτερικών το 1963 επέλεγε το ξενοδοχείο για τα ραντεβού και τη χάραξη της πολιτικής του πορείας.
© Παρέχεται από: News247.gr


Στο Πεντελικόν γράφτηκε και... ποδοσφαιρική ιστορία

Κάποιες από τις σελίδες της ποδοσφαιρικής ιστορίας έχουν γραφτεί στο Πεντελικόν.
Το 2002 ο Μάκης Ψωμιάδης, τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, αποφάσισε τη μεγάλη επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην Ένωση. Είχε προηγηθεί η συνεργασία του με τον Ολυμπιακό, μία "προδοσία" που οι φίλοι της ΑΕΚ δεν του έχουν συγχωρήσει μέχρι σήμερα.
'Εξω από το ξενοδοχείο, οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ πραγματοποιούσαν την ίδια στιγμή πορεία.
Στο ξενοδοχείο του Κεφαλαρίου αποφασίστηκε η σύσταση της Super Λίγκα επί προεδρίας του Λυκουρέζου.
Εκεί, η οικογένεια Βαρδινογιάννη είχε συζητήσεις με παίκτες και με τους αδελφούς Γιαννακόπουλους για τον Παναθηναϊκό.
Στις αρχές 2008, ο Ανδρέας Βγενόπουλος έδωσε την πρώτη συνέντευξη Τύπου της Παναθηναϊκής Ενωτικής Κίνησης, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να αποκτήσει τα ηνία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός από την οικογένεια Βαρδινογιάννη.
© Παρέχεται από: News247.gr
Η ανακοίνωση των επιχειρήσεων Βάρδη, στα χέρια του οποίου πέρασε το 1984:

"Η εταιρία ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΒΑΡΔΗ Α.Ε. και το «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟN» μετά από μια πολυετή και επιτυχημένη πορεία συνεχούς και συνεπούς προσήλωσης στην υψηλών προδιαγραφών εξυπηρέτηση, θα ήθελε καταρχάς να σας ευχαριστήσει για την προτίμησή σας αλλά και για την εμπιστοσύνη σας.
Με αυτό σαν γνώμονα, η Διοίκηση της εταιρίας θα ήθελε να σας ενημερώσει σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις και την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτιριακών εγκαταστάσεων. Από τα μέσα Μαΐου ο νέος ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων είναι ο κος Δουζόγλου. Η Διοίκηση της εταιρίας από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον νέο ιδιοκτήτη ώστε να επιτευχθεί μία ομαλή μετάβαση από την προηγούμενη ιδιοκτησία στην νέα, και με μοναδικό στόχο την συνεχή, αδιάλειπτη και συνεπέστατη λειτουργία του ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟN. Παρά τις άοκνες προσπάθειες της Διοίκησης, οι προσπάθειες αυτές δεν απέδωσαν και η σημερινή αιφνίδια απόφαση του νέου ιδιοκτήτη ήταν το εμβληματικό και ιστορικό ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟN να διακόψει οριστικά την λειτουργία του την Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 στις 12μ.μ., όπως και έγινε.
Το σύνολο των πελατών που διέμεναν στο Ξενοδοχείο ενημερώθηκε σχετικά και ήδη έχει αποχωρήσει.
Η Διοίκηση της εταιρίας εργάζεται ήδη με σκοπό την άμεση και πλήρη μεταφορά των λειτουργιών της εκτός των εγκαταστάσεων της Κηφισιάς".

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ωραιο Site!!! μπραβο! εχω κανει και εγω μια προσπαθεια και εχω φτιαξει ενα blog για τις ομορφιες της Μεσσηνιας! θα χαρω πολυ να μπεις και γιατι οχι να σχολιασεις ! www.messinia1234.com