Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Συμφωνία μέχρι την Τρίτη


..

Η επόμενη Τρίτη 2 Ιουνίου τίθεται τώρα από την κυβέρνηση ως χρονικό ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, που θα δώσει τέλος σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να «αναπνεύσει», αλλάζοντας παράλληλα το πολιτικοοικονομικό κλίμα. Το σήριαλ της διαπραγμάτευσης μπαίνει στα τελευταία «επεισόδια» και η έκβαση του θεωρείται περίπου προδιαγεγραμμένη, καθώς υπάρχει πλέον πολιτική βούληση για επίλυση του προβλήματος, ακόμη κι αν παραμείνουν ανοιχτά πολλά ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαφορετικών προσεγγίσεων. 
Του Χ. ΝΙΑΚΑ
Κομβικά σημεία στην περαιτέρω εξέλιξη του «θρίλερ» οι σημερινές συνεδριάσεις του Brussels Group και της ΕΚΤ, η συνεδρίαση του EuroWorking Group την Πέμπτη και η αναμενόμενη έκτακτη σύγκληση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, όπου πιθανότατα θα επέλθει η τελική «λύση του δράματος».
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι υπάρχει πλέον πρόσφορο έδαφος για την επίτευξη περαιτέρω συγκλίσεων και ότι οι επαφές που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα 24ωρα θα φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθιστώντας εφικτή μία συμφωνία αμοιβαίων υποχωρήσεων, χωρίς όμως να εγκαταλείπονται οι εκατέρωθεν «κόκκινες γραμμές».
Συμφωνία μέχρι την Τρίτη
© Sofokleousin.gr Συμφωνία μέχρι την Τρίτη

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μετά από αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις  της ελληνικής πλευράς ότι δεν πρόκειται να καταβληθεί η δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, αν μέχρι τότε δεν γίνει καμία εκταμίευση, ο ΥΠΟΙΚ Γιάννης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα πληρωθεί κανονικά, διότι «μέχρι τότε θα υπάρχει συμφωνία» με τους εταίρους-δανειστές.
Παράλληλα από το Μέγαρο Μαξίμου δίνονταν διαβεβαιώσεις  ότι ως το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας, τουλάχιστον ως προς τα σημεία όπου υπάρχει σύγκλιση.
Προσδοκίες δημιούργησε και η πρωτοβουλία της  Κομισιόν, η οποία έσπευσε να αποτρέψει τον κίνδυνο  πιστωτικού γεγονότος, ετοιμάζοντας έκτακτο σχέδιο  που προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε δύο φάσεις (Ιούνιο και Σεπτέμβριο), ώστε να δοθεί δυνατότητα να γίνουν τμηματικές εκταμιεύσεις.
Η «τύχη» αυτού του σχεδίου εξαρτάται βέβαια από τη στάση του Βερολίνου και του ΔΝΤ. Κυβερνητικοί παράγοντες στην Αθήνα  εξέφραζαν αισιοδοξία, εκτιμώντας ότι το Ταμείο «βάζει νερό στο κρασί» του και θα φανεί διαλλακτικότερο στην τελική κρίσιμη φάση. Όπως επισήμαιναν, σ’ αυτή την μεταστροφή συνέβαλε η παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού, έπειτα από το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού το βράδυ της Παρασκευής.
Ως προς τη στάση της Γερμανίας, παρέπεμπαν στις τελευταίες πληροφορίες ότι υπάρχει  διάσταση απόψεων Μέρκελ-Σόιμπλε και ότι η καγκελάριος είναι αποφασισμένη να επιβάλει τη γραμμή της, παραμερίζοντας τις αντιρρήσεις του υπουργού της.
Πολιτικοί σχολιαστές εξέφραζαν την άποψη ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην  ελληνική κυβέρνηση, όπου ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει στα χέρια του τα «ηνία» και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης, υπερκερνώντας τον ΥΠΟΙΚ Γιάννη Βαρουφάκη.
Όπως επισήμαινε σε σημερινό δημοσίευμα το Sofokleousin.gr, οι δύο ηγέτες ακολουθούν τακτική «εξουδετέρωσης» όσων εμφανίζονται πρόθυμοι να ρισκάρουν τη μη-επίτευξη συμφωνίας.( Διαβάστε: Τσίπρας-Μέρκελ θυσιάζουν τους «αξιωματικούς» τους)
Πάντως, παρά την ισχυρή πολιτική βούληση για συμφωνία, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια αστοχία της τελευταίας στιγμής, που θα παρατείνει το χρόνο των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να οδηγήσει σε ατύχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: