Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

«Ρουκέτες» Σόιμπλε κατά Ελλάδας και Γ. Ντάισελμπλουμ



...

Μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση με ιδιαίτερα... σκληρό περιεχόμενο έστειλε ο Β. Σόιμπλε επιβεβαιώνοντας τα σενάρια περί χάσματος που επικρατεί μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμμέσως πλην σαφώς άφησε αιχμές κατά του Γ. Ντάισελμπλουμ που χθες είχε μιλήσει για τμηματική εκταμίευση της δόσης, ουσιαστικά δηλαδή για αλλαγή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου.
«Η Ελλάδα είπε μετά "καλά, θα κάνουμε τελικά ιδιωτικοποιήσεις." Αυτό όμως δεν είναι πρόοδος, αλλά μόνον μια διόρθωση μιας υπαναχώρησης. Είπαμε: "χωρίς ιδιωτικοποιήσεις πώς αλλιώς;" Αυτό σημαίνει ότι στους πραγματικούς τομείς: μείωση του κόστους διοίκησης, που έχει να κάνει και με το προσωπικό, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, δομικές μεταρρυθμίσεις σε, δεν ξέρω κι εγώ...., σε περιορισμούς στην ανταγωνιστικότητα κ.ο.κ, φυσικά είναι και η αγορά εργασίας, και άλλα παρόμοια, η κινητικότητα είναι πολύ μικρή, για να το θέσω φιλικά. Η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη... αλλά στην ουσία δεν υπάρχουν περισσότερα, απ' όσο κατάλαβα τους θεσμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά από το ECOFIN ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ζητώντας πολύ απλά μέτρα στην αγορά εργασίας, άνοιγμα εδώ και τώρα του Ασφαλιστικού, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων!
Αναφερόμενος στον Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε: «Αυτό δεν το είπε στη συνεδρίαση του Eurogroup, γι' αυτό και δεν μπορώ να το σχολιάσω. Εγώ γνωρίζω ποιο είναι το περιεχόμενο του μνημονίου και γνωρίζω κατά τύχη αυτό που κατέθεσα προς έγκριση στη γερμανική βουλή. Ξέρω ότι κάθε αλλαγή απαιτεί μια διαπραγμάτευση επ' αυτής, απαιτεί μια προηγούμενη έγκριση της ολομέλειας της γερμανικής βουλής. Η συμβουλή μου είναι ο καθένας να παραμείνει στο περιεχόμενο της συμφωνίας».
«Χωρίς το πρωτογενές πλεόνασμα δεν υπάρχει οικονομική βιωσιμότητα, και χωρίς οικονομική βιωσιμότητα θα πει το ΔΝΤ: δεν γίνεται. Είναι μια προϋπόθεση. Και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κι όχι μόνον, λέει απ' την πλευρά του: χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει τίποτε».
από: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: