Μετωπική με φόντο τη διαπραγμάτευση


..
Περιβάλλον ακραίας πόλωσης χθες στη Βουλή, όπου αντί να υπάρξει συζήτηση και ενημέρωση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, σημειώθηκε οξύτατη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε τόνους που θύμιζαν προεκλογικές περιόδους. Οπως ήταν φυσικό, εν μέσω τέτοιου κλίματος, οι δυνατότητες αναζήτησης περιθωρίων για συναίνεση στη βάση ενός ελάχιστου σχεδίου για την έξοδο από τη συνεχιζόμενη κρίση φάνηκε να εκμηδενίζονται.
Στη σκιά των μετωπικών συγκρούσεων, που κορυφώθηκαν μάλιστα με την αποχώρηση της Ν.Δ. από τη συζήτηση, πολλοί μίλησαν για «κενό ενημέρωσης», αφού -όπως επισήμαναν στο σύνολό τους οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης από του βήματος αλλά και αρκετοί βουλευτές στο περιστύλιο- ο πρωθυπουργός δεν παρέσχε πληροφόρηση ούτε επί της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων ούτε και για το περιεχόμενο των προτάσεων της κυβέρνησης.
Υπό την πίεση αυτή, ο κ. Τσίπρας φάνηκε να ανοίγει κάπως τα χαρτιά του στην τρίτη και τελευταία παρέμβασή του. Μίλησε για «κόκκινες γραμμές» στις διαπραγματεύσεις ― όχι σε περικοπή μισθών και συντάξεων, σε ομαδικές απολύσεις, σε αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα φάρμακα, στο «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, είπε πως «όποιος έρχεται να επενδύσει με αναπτυξιακή προοπτική, και επιθυμεί κοινοπραξία με συμμετοχή και έλεγχο του Δημοσίου, είναι καλοδεχούμενος». Μίλησε για επανεξέταση και του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια και πρόσθεσε ότι τα έσοδα θα πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία και την ανάπτυξη.
Είχε προηγηθεί η εντονότατη κριτική που του άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κ. Σαμαρά να σημειώνει απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Λειτουργήσατε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι σε κυβέρνηση της Ν.Δ. Αναρωτιούνται όλοι: Γιατί μας φέρατε στη Βουλή; Ποια είναι τα μέτρα που λέτε ότι τα φέρνατε όλα στο φως; Ζητάτε συναίνεση, αλλά τι φέρατε εδώ; Δεν μας φέρνετε επιτέλους τα μέτρα να τα κρίνουμε; Εχετε μέτρα και συγκεκριμένες κοστολογημένες προτάσεις να μας πείτε; Αλλά ούτε και για τον ΕΝΦΙΑ, εσείς ο πρωθυπουργός τη αλήθειας, είπατε κουβέντα».
Για ελλιπή ενημέρωση του Κοινοβουλίου έκαναν λόγο επίσης τόσο ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Στ. Θεοδωράκης όσο και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητο και ασχολίαστο ότι στην πρώτη «επίσημη» εμφάνιση στη Βουλή μετά την αποφυλάκισή του, ο αρχηγός της Χρ. Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος ήταν ήπιος στις τοποθετήσεις του, αλλά και στις αναφορές του στον ΣΥΡΙΖΑ και επικριτικός κατά της Ν.Δ.
Η ένταση στην Ολομέλεια κλιμακώθηκε πολλές φορές, αλλά η στιγμή της κορύφωσης ήταν όταν η πρόεδρος της Βουλής έδωσε τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο, καθώς είχε ζητήσει να σχολιάσει τις αναφορές του κ. Σαμαρά σε αυτόν. Είχαν προηγηθεί ανταλλαγές αιχμών του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ν.Δ. για εμπλοκή συνεργατών τους σε δύσκολες υποθέσεις: ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει για τον κ. Στ. Παπασταύρου, ενώ ο κ. Σαμαράς για τον κ. Γ. Κατρούγκαλο. Η Ν.Δ., αντιδρώντας στην επιλογή της κ. Κωνσταντοπούλου, διαμαρτυρήθηκε, με το επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον Κανονισμό της Βουλής, και αποχώρησε από την Ολομέλεια. «Αποχώρησαν γιατί δεν ανέχονται την άλλη άποψη, για να καλυφθεί η ουσία της συζήτησης;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι διαξιφισμοί για θέματα διαδικασίας δεν τιμούν το Κοινοβούλιο και όσους τους επιχειρούν. Ο κ. Σαμαράς, αποχωρώντας από τη Βουλή, δήλωσε: «Ηρθαμε για υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, για προσπάθεια συναίνεσης. Αντ’ αυτού εισπράξαμε ύβρεις». Κατηγόρησε την πρόεδρο της Βουλής και τον εκπρόσωπο της Χ.Α. ότι «έπαιζαν έναν ρόλο που δεν θέλαμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει».
kathimerini.gr