Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Το Grexit στο ευρωπαϊκό προσκήνιο

Για μία ακόμα ημέρα η Ευρώπη – και όχι μόνο – ασχολήθηκε με το εάν το ενδεχόμενο ενός Grexit είναι ρεαλιστικό και κυρίως εάν είναι διαχειρίσιμο για την,,
Ευρωζώνη ή όχι.
Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, κ. Π. Μοσκοβισί, επανέλαβε χθες πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν λαμβάνει θέση» στην προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα, αλλά πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν άρχισαν να αποδίδουν καρπούς και διεμήνυσε πως δεν πρέπει «να υπαναχωρήσει κανείς χωρίς να το συλλογιστεί». Σε ό,τι αφορά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα, δήλωσε ότι αν γίνει πρωθυπουργός, «θα συζητήσουμε μαζί του επί τη βάσει των προτάσεών μας». Και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να συνεργασθούμε μαζί του υπό ορισμένους όρους, εάν βρούμε μία κοινή γλώσσα. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι αποκλείεται να συνεργασθούμε με τον κ. Τσίπρα. Εναπόκειται σ’ αυτόν να προσδιορίσει τις θέσεις του».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, κ. Χανς-Βέρνερ Ζιν, ζήτησε διεθνή διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, αν και επανέλαβε την άποψη ότι η Ελλάδα θα αποφύγει νέα χρεοκοπία μόνο εάν αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Υποστήριξε, δε, πως ο κ. Τσίπρας είναι από τους λίγους Ελληνες πολιτικούς οι οποίοι έχουν αντιληφθεί τη φύση του προβλήματος και το γεγονός ότι βάζει και πάλι στο τραπέζι τις ελληνικές διεκδικήσεις αποζημιώσεων έναντι της Γερμανίας ανήκει, όπως είπε ο κ. Ζιν, στις «πολλές, όχι ευχάριστες πτυχές της υπόθεσης».
Το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε χθες πως η καγκελάριος της Γερμανίας, κυρία Ανγκελα Μέρκελ, φαίνεται να θεωρεί ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ένα διαχειρίσιμο ρίσκο που δεν θα αποτελέσει μια σημαντική κρίση για το κοινό νόμισμα, αλλά αυτή η άποψη είναι λανθασμένη στην καλύτερη των περιπτώσεων και επικίνδυνη στη χειρότερη. Πάντως, η αρθρογράφος του πρακτορείου, κυρία Megan McArdle, ανέφερε ότι τις ελληνικές εκλογές είναι πιθανό να τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που θέλει να δώσει τέλος στο καθεστώς λιτότητας. «Το πρόβλημα είναι ότι το καθεστώς λιτότητας είναι η προϋπόθεση για τη συνέχιση της βοήθειας από τη ζώνη του ευρώ. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει όντως τις εκλογές και προσπαθήσει να κάνει πράξη τις υποσχέσεις του, τότε η Ελλάδα μπορεί να οδηγηθεί εκτός ευρώ» όπως εκτίμησε.
Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Γκι Φερχόφστατ, επισήμανε χθες ότι η συζήτηση για το Grexit δεν είναι έξυπνη, είναι αντιπαραγωγική γιατί ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελέσει σοκ για την Ευρωζώνη. Πάντως, το Associated Press ανέφερε χθες πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δε θα πρέπει να υποτιμάται. Επικαλούμενο αναλυτές σημείωσε ότι ο εφησυχασμός είναι επικίνδυνος, καθώς οι άμυνες της Ευρωζώνης δεν είναι τόσο ισχυρές όσο πιστεύουν ορισμένοι και τα ελληνικά προβλήματα μπορούν να εξαπλωθούν και σε άλλες χώρες. Επίσης, εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί εκτός ευρώ εξαιτίας λάθους υπολογισμού, αφού είτε οι πιστωτές, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στα άκρα τη διαπραγμάτευση, γεγονός που θα προκαλούσε τερματισμό της χρηματοδότησης και θα οδηγούσε σε χρεοκοπία.
Ο Economist υποστήριξε ότι ένα Grexit θα μπορούσε να συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και προβάλλει στους πιστωτές απαιτήσεις που θα θεωρηθούν ασυμβίβαστες με την παραμονή της Ελλάδας στη νομισματική ένωση. Μάλιστα, σημείωσε ότι μία πολιτική απόφαση να αποβληθεί η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θα έκοβε τη ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, συμπληρώνει ότι μία τέτοια έκβαση θα μπορούσε να προκύψει ως συνέπεια ενός παιχνιδιού μπλόφας και αντι-μπλόφας εκ μέρους της Ελλάδας και των πιστωτών της, με επικεφαλής την γερμανική κυβέρνηση.
Πάντως, η Deutsche Welle (DW) ανέφερε χθες ότι σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας και οι πιστωτές θα αναζητήσουν έναν έντιμο συμβιβασμό δίνοντας ως παράδειγμα μία συμφωνία για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχει διαθέσει η Ευρωζώνη. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι η DW υπενθύμισε πως έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη δεν προβλέπεται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, παρά μόνο η έξοδος από την ΕΕ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ /
ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: