Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Δεν αναγνωρίζουμε Μνημόνιο, τρόικα

Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Economist. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Economist. ..

Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Economist.
Επανεξέταση των δανειακών συμβάσεων και διαπραγμάτευση για το χρέος προανήγγειλε χθες το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκης, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται τους θεσμούς της Ευρώπης, αλλά δεν αναγνωρίζει τα Μνημόνια και την τρόικα. Παράλληλα, δήλωσε ότι «η νέα κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ» θα χρειαστεί χρόνο για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του στους θεσμικούς φορείς, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα που δεν θα υπάρχει πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Economist, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι:

• Σεβόμαστε τους θεσμούς της Ευρώπης ακόμη και αν δεν συμφωνούμε μαζί τους. Μάλιστα, ανέφερε πως «σεβόμαστε πάρα πολύ την καγκελάριο της Γερμανίας και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και ακούμε αυτά που λένε». Υποστήριξε, όμως, πως δεν υπάρχει κάποια ελληνογερμανική διαφορά, αλλά οι συνομιλητές μας είναι η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και οι θεσμοί της Ευρωζώνης.

• Αναγνωρίζουμε τις δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα «άρα και εμάς», αλλά επιδιώκουμε να τις επανεξετάσουμε.

• Υπάρχει το χρέος, αλλά θα πρέπει να ελέγξουμε το πώς προέκυψε και να το επαναδιαπραγματευτούμε.

• Δεν αναγνωρίζουμε τα Μνημόνια. Τα θεωρούμε επιστολές προθέσεων των κυβερνήσεων, οι οποίες δεν δεσμεύουν τη χώρα. Ανέφερε, δε, ότι το τι έγινε στην Ελλάδα τα χρόνια των Μνημονίων χρήζει έρευνας, στην οποία εν ανάγκη μπορεί να κληθούν να συμβάλουν και τρίτοι εκτιμητές, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πάντως, ο κ. Δραγασάκης ξεκαθάρισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει τρόικα και δεν υπάρχει αξιολόγηση (ερωτηθείς για την τύχη της αξιολόγησης που διεκόπη τον Δεκέμβριο).

Αντιθέτως, σημείωσε ότι μία νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί χρόνο για να παρουσιάσει το πρόγραμμά της, το οποίο βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

1. Στην αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων προς τα κάτω με ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και ένα νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Επίσης, ανέφερε ότι το πλεόνασμα δεν μπορεί να πηγαίνει για το παλαιό χρέος, αλλά για την ανάπτυξη.

2. Στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ που θα απαντήσει στην κρίση θεσμών την οποία ζει η Ελλάδα.

3. Σε μία εξειδικευμένη πρόταση για το χρέος.

4. Σε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο όμως θα πρέπει να στραφεί προς τις επενδύσεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση του Economist, ανέφερε πως η νέα κυβέρνηση δεν θα έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της. «Ως υπουργός Οικονομικών αυτό που έχω να πω είναι ότι απαιτείται γρήγορα να κλείσει η αξιολόγηση. Oσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα για την οικονομία. Δεν θέλουμε η χρηματοδότηση να γίνει πρόβλημα στην οικονομία και αυτά που διατυπώνω δεν είναι σε καμία περίπτωση παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο» σύμφωνα με τον υπουργό. Πρόσθεσε, δε, ότι «παραθέτω την κατάσταση ως έχει, και τις θέσεις μου, και έχω την ευθύνη να το κάνω προκειμένου να υπερασπιστώ τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτά που επισημαίνω απορρέουν από σαφείς κανονισμούς και συγκεκριμένες τεχνικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στην ΕΚΤ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση».
kathimerini.gr
Σωτήρης Νίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: