Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Ανακατατάξεις στην Κεντροαριστερά

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Με την ίδρυση κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου
Ο πολύ κοντινός ορίζοντας των εθνικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου περιορίζει επί του παρόντος το πεδίο της ανάλυσης...


Μετά την ίδρυση του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, μεγάλες ανακατατάξεις σημειώνονται και ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στην Κεντροαριστερά. Ήδη, στον πολιτικό αυτό χώρο συνωστίζονται το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ό,τι έχει απομείνει κι ό,τι έχει αντέξει από τη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ), καθώς και κάποιες άλλες δυνάμεις και τάσεις που τώρα συμπλέουν με τον ΣΥΡΙΖΑ ή απλώς παραμένουν άστεγες στον αρκετά ευρύ χώρο των ανεξάρτητων. Ο πολύ κοντινός ορίζοντας των εθνικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου περιορίζει επί του παρόντος το πεδίο της ανάλυσης. Ήδη, η περιέργεια επικεντρώνεται στο τι θα φανερώσουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις, που αναμένονται εντός των επόμενων ημερών, για το νέο κόμμα Παπανδρέου.

Οι εκτιμήσεις της ΝΔ
Από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας, που ενδιαφέρεται άμεσα για τις αναμενόμενες ανακατατάξεις στην Κεντροαριστερά, πιστεύουν, και ταυτόχρονα ελπίζουν, ότι το νέο κόμμα μπορεί να τραβήξει ψήφους των παλαιών «ακραιφνών ΠΑΣΟΚτζήδων» από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου βρήκαν καταφύγιο στον καιρό της κρίσης. Υπολογίζουμε, είπε στο ΚΥΠΕ μέλος της ομάδας «στρατηγικού σχεδιασμού» της ΝΔ ενόψει εκλογών, η διαρροή από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κόμμα Παπανδρέου να πιάσει ένα 2%. «Αυτό -συμπληρώνει- μπορεί να είναι το κρίσιμο μέγεθος που μπορεί να λείπει σε μας για να κλέψουμε ακόμα και την πρωτιά, αλλά σίγουρα για να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ κάθε ελπίδα αυτοδυναμίας».

Η στάση του ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ, το γενικό κλίμα είναι ότι «μπορεί να αιμορραγήσαμε ψυχολογικά από την κίνηση Παπανδρέου, αλλά αριθμητικά δεν θα μας βλάψει, τουλάχιστον σε αυτές τις εκλογές», εκτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη. Η τελευταία δημοσκόπηση, πάντως, της εταιρείας RASS για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», δίνει στο ΠΑΣΟΚ ποσοστό μόλις 3,5%, ενώ ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων από τις 29 Δεκεμβρίου 2014 όταν απέβη άκαρπη η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και διαλύθηκε η Βουλή ενόψει πρόωρων εκλογών, εμφανίζει το κόμμα να κινείται μεταξύ 3,5% και 5%. Πάντως, μιλώντας χθες Κυριακή σε συνάντηση με κομματικούς και νομαρχιακούς παράγοντες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα», και έθεσε τον στόχο να είναι αυτό που θα λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την «τρίτη εντολή» σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. «Το ΠΑΣΟΚ είναι ο θεματοφύλακας την εθνικής στρατηγικής», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι δεν είναι «ψωνισμένο» με την εξουσία.

Όχι σε εμφύλιο πόλεμο
Στα σενάρια που εμφανίζουν τα κόμματα του κεντροαριστερού χώρου να οδηγούνται κάποια στιγμή, ίσως και άμεσα, σε έναν ιδιότυπο «εμφύλιο πόλεμο», ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Για μας το μεγάλο θέμα είναι οι ανάγκες της χώρας, τα διλήμματα των πολιτών, τα μεγάλα ερωτήματα για την επόμενη μέρα. Σε αυτά πρέπει να κληθούμε να δώσουμε απάντηση. Δεν πρόκειται να μετατρέψουμε αυτή την πρόσθετη πολιτική αντιπαράθεση με ένα ακόμη μόρφωμα, μέσα στα πολλά που υπάρχουν, σε μείζον θέμα ή σε "εμφύλιο πόλεμο"». Το «μόρφωμα» αφορά το νέο κόμμα Παπανδρέου, το οποίο εξαρχής το ΠΑΣΟΚ έχει στιγματίσει έντονα, χαρακτηρίζοντάς το «θλιβερό μόρφωμα».

Η ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ δημοσκοπικά κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, όπως υπογραμμίζουν βασικά, έως τώρα, στελέχη της, όπως οι βουλευτές Νίκος Τσούκαλης και Γιάννης Πανούσης. Ο πρώτος δήλωσε ότι αισθάνεται «ταπεινωμένος και υποβαθμισμένος» για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η ηγεσία του κόμματος, δηλαδή πρωτίστως ο κ. Κουβέλης, τη διαπραγμάτευση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο δεύτερος πιστεύει πως «αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει -πέραν των ποσοστών- να απορροφήσει και την ανανεωτική αριστερά και την κεντροαριστερά και τη ριζοσπαστική αριστερά», και ότι «η συμμαχία που σχεδίαζαν να κάνουν, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, για την οποία εγώ εξαρχής ήμουν αντίθετος, και το 0,5% να επιβάλει τους όρους του στο 35% δεν μπορούσε να γίνει σωστά, δεν γίνεται». Ο κ. Πανούσης, καθηγητής Εγκληματολογάις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είπε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις 25 Ιανουαρίου και πρότεινε ούτε και η ΔΗΜΑΡ να κατέβει στις εκλογές.

Αποφασίζει πώς θα κατέλθει σε εκλογές
Η ΔΗΜΑΡ, που τα ποσοστά της τώρα δεν καταγράφονται στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας RASS, αναμένεται να αποφασίσει, σε έκτακτο διαρκές συνέδριο στην Αθήνα, εάν και πώς θα κατέβει στις εκλογές. Η πρόταση του Προέδρου της, Φώτη Κουβέλη, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ την περασμένη εβδομάδα, είναι το κόμμα να κατέλθει αυτόνομα, διεκδικώντας το ποσοστό του 3% που είναι το όριο για να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή. Στελέχη της παράταξης, που παραδέχονται ότι αυτή τη στιγμή «η ΔΗΜΑΡ δίνει αγώνα ύπαρξης», θεωρούν ότι ο στόχος αυτός είναι «ουτοπικός και ανέφικτος», μη έχοντας όμως και άλλο τι να προτείνουν.

Η συρρίκνωση των ποσοστών της ΔΗΜΑΡ κατεγράφη τον περασμένο Μάιο στις Ευρωεκλογές, όπου κατέλαβε τη 10η θέση ανάμεσα στα ελληνικά κόμματα, με 1,21%. Στις εθνικές εκλογές τον Ιούνιο του 2012 είχε λάβει 6,26%, και ήταν 6ο κόμμα, με 17 έδρες. Από αυτές, απώλεσε τις οκτώ μέσα σε διάστημα 2,5 χρόνων. Μερικοί από τους αποχωρήσαντες, όπως ο πρώην Γραμματέας και εκ των ιδρυτικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης, ήδη πήρε τον δρόμο προς το Ποτάμι, και πιθανόν να τον ακολουθήσουν κι άλλοι. Νέα πολιτική στέγη αναζητούν και πολλοί από τους υπόλοιπους.

Ποιους απορροφά ο Γ. Παπανδρέου
Ο Γιώργος Οικονόμου, πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, διέψευσε χθες πληροφορίες που τον έφερναν κοντά στο κόμμα Παπανδρέου, και συμπλήρωσε ότι την ώρα που γινόταν το Σάββατο η παρουσίαση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) εκείνος βρισκόταν σε κεντρικό καφέ της Αθήνας με την εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή. Σημειώνεται ότι ο κ. Οικονόμου διεγράφη το 2010 από το ΠΑΣΟΚ από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου. Πριν από λίγες μέρες, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Τσίκας, δήλωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα και συντάσσεται με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Τον ίδιο δρόμο φαίνεται να ακολουθεί και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης, που ανεξαρτητοποιήθηκε όταν αποχώρησε μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο (που επανέκαμψε), και βρέθηκε το Σάββατο στην παρουσίαση του νέου κόμματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σ’ όσους τον κατηγορούν ότι πάει να διαλύσει το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, είπε ότι «δεν πρόκειται για διάσπαση, αλλά για λύτρωση». Στην πολιτική διένεξη μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου δεν έχει υπεισέλθει το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, το οποίο όμως βλέπει στις δημοσκοπήσεις σημαντικές διακυμάνσεις των ποσοστών του, μεταξύ 4% και 6%, που αντικατοπτρίζει και αυτό τη μεγάλη σύγχυση και αστάθεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη μεγάλη δεξαμενή του κεντροαριστερού χώρου.
Στο 3,1% η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ
Σε μια άλλη εξέλιξη, κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, δείχνει έρευνα της Rass για τον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 30,4%, η ΝΔ 27,3%, τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 4,8%, ακολουθεί το Ποτάμι με 4,7%, η Χρυσή Αυγή με 3,8%, το ΠΑΣΟΚ με 3,5%, οι ΑΝΕΛ με 2,5%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,4%, ενώ η ΔΗΜΑΡ δεν καταγράφεται. Άλλο κόμμα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν 3,8% των ερωτηθέντων, άκυρο 2,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 15,2%. Μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ισχυρό προβάδισμα 7,6% στην καταλληλότητα πρωθυπουργίας, με ποσοστό 41%, έναντι 33,4% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Η έρευνα της Rass εστίασε και στο εγχείρημα του Γιώργου Παπανδρέου κι ενώ δεν είχε ανακοινωθεί το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού. Το 6,1% απάντησε πως σε περίπτωση που δημιουργούσε κόμμα και ζητούσε την ψήφο των πολιτών θα τον εμπιστευόταν. Πάντως, 41% δηλώνουν ότι η προοπτική να εκλεγεί πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας τούς προκαλεί φόβο, έναντι 38,1% που δηλώνουν ότι τους δίνει ελπίδα. Εξάλλου, 74,2% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ πάση θυσία.
ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: