Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Θεοδωράκης-Βενιζέλος-Γιώργος: Ενα θερμό τρίγωνο για την κεντροαριστερά

theodwrakis-benizelos-giwrgos-ena-thermo-trigwno-gia-tin-kentroaristera 
Η μάχη για την τρίτη θέση και οι πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς. Θεοδωράκης, Βενιζέλος, Παπανδρέου διεκδικούν την ηγέτιδα δύναμη ..του χώρου.

Τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών εκτός από κυβέρνηση θα αναδείξουν και την ηγέτιδα δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και του νέο κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου.

Βενιζέλος, Θεοδωράκης και Γ. Παπανδρέου δίνουν μάχη για την τρίτη θέση στην εκλογική κατάταξη των κομμάτων που θα τους δώσει το εισιτήριο για να λάβουν την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Τα χαμηλά ποσοστά των κομμάτων  που προσδιορίζονται στην Κεντροαριστερά αλλά και η πολυδιάσπαση του χώρου αναμένεται να κρίνουν οριακά την πρωτιά στο ντέρμπι των μικρότερων κομμάτων που αποτελούν τμήματα της μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Βενιζέλος, Θεοδωράκης και Γ. Παπανδρέου δίνουν μάχη για την τρίτη θέση στην εκλογική κατάταξη των κομμάτων που θα τους δώσει το εισιτήριο για να λάβουν την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αλλά και το πλεονέκτημα να αναλάβουν πρωτοβουλίες την επόμενη μέρα για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στο εγχείρημα. Παράλληλα η ανάληψη της τρίτης εντολής δίνει την δυνατότητα στο κόμμα να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ουσιαστικά η πρωτιά στον αγώνα των κομμάτων της Κεντροαριστεράς δίνει εισιτήριο σε όποιο κόμμα την κατακτήσει, «να παίξει» στο γήπεδο σχηματισμού κυβέρνησης θέτοντας τους όρους του παιχνιδιού.
ΠΑΣΟΚ: το νέο κόμμα και η αντιπαράθεση με τον Γ. Παπανδρέου

Η Χαριλάου Τρικούπη θα ακολουθήσει τον δρόμο  της αντιπαράθεσης με το Ποτάμι και τη Ν.Δ. καθώς στις δημοσκοπήσεις, καταγράφεται η διαρροή ψηφοφόρων προς τον πρώην κυβερνητικό εταίρο  και το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι θα δώσουν τη μάχη πόρτα – πόρτα με κεντρικό πρόσωπο της προεκλογικής καμπάνιας τον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος θα σαρώσει την επικράτεια προκειμένου να παρουσιάσει την αλήθεια –όπως λένε οι συνεργάτες του- με στόχο να αναδείξει την πενία θέσεων και προτάσεων του Ποταμιού αλλά και την ευθυγράμμιση της Ν.Δ. με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι πιο ευάλωτο στις πιέσεις του δικομματισμού  θα είναι το Ποτάμι που έχει λιγότερο στερεές βάσεις όσον αφορά τα οργανωμένα μέλη του και λιγότερο το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου

Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι να σταματήσει η διαρροή ψηφοφόρων προς τη Ν.Δ. Στο ΠΑΣΟΚ φοβούνται το κλίμα πόλωσης που θα δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπορούσε να συνθλίψει τα μικρότερα κόμματα γι αυτό και προβάλλουν την ανάγκη να αναδειχτεί τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι πιο ευάλωτο στις πιέσεις του δικομματισμού θα είναι το Ποτάμι που έχει λιγότερο στερεές βάσεις όσον αφορά τα οργανωμένα μέλη του και λιγότερο το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.

Βασικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο είναι «Κρατάμε ψηλά την αλήθεια, την πατρίδα, την σταθερότητα. Κρατάμε ψηλά την ευθύνη». Οι οδηγίες της Χαριλάου Τρικούπη προς τα στελέχη ανά την επικράτεια είναι να μην μπουν σε αντιπαράθεση με στελέχη του κόμματος του Γ. Παπανδρέου κρατώντας αποστάσεις από το νέο πολιτικό εγχείρημα μετά την πρώτη σκληρή απάντηση που έδωσε η Εύα Καϊλή σημειώνοντας στην ανακοίνωσή της ότι ο πρώην πρωθυπουργός διασπά το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του.

«Το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου αλλά η ασφαλής έξοδος από την κρίση», σημειώνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πάντως στην τελευταία  συνέντευξη που έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο κανάλι Alpha άφησε αιχμές κατά του Γ. Παπανδρέου όσον αφορά την διαχείριση των οικονομικών το ΠΑΣΟΚ την περίοδο που ήταν πρόεδρος του κόμματος. Στα γκάλοπ το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται μεταξύ 4 και 5% πριν από την εμφάνιση του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου.
Ποτάμι: στόχος η Τρίτη εντολή

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με τον αέρα που του δίνουν τα τελευταία γκάλοπ, υποστηρίζει ότι το Ποτάμι είναι η Τρίτη πολιτική δύναμη στην χώρα. Έχει ενσωματώσει στο Ποτάμι ένα σημαντικό τμήμα της ανανεωτικής αριστεράς καθώς στα ψηφοδέλτια του Ποταμιού θα συμμετέχουν οι πρώην βουλευτές της ΔΗΜΑΡ  Σπύρος Λυκούδης στη Β' Αθηνών, Γρ. Ψαριανός, στην Β Αθηνών, Κ. Μάρκου στη Β' Θεσσαλονίκης και Νίκη Φούντα στην Αιτωλοακαρνανία ενώ ήδη ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων της ανανεωτικής αριστεράς έχει επιλέξει το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη.

Στο Ποτάμι ανησυχούν για την εμφάνιση του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου που απευθύνεται και σε ψηφοφόρους που προέρχονται από τον χώρο του Κέντρου

Στο Ποτάμι εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελούν τμήμα του παλαιού κομματικό συστήματος. Όμως ανησυχούν για τις εσωκομματικές αντιδράσεις  στην συνεργασία με τον Σπύρο Λυκούδη όπου ένα σημαντικό τμήμα των οργανώσεων αντιδρά στην υποψηφιότητα του πρώην γραμματέα της ΔΗΜΑΡ με τα ψηφοδέλτια  του Ποταμιού. Από την άλλη πλευρά ανησυχούν για την εμφάνιση του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου που απευθύνεται και σε ψηφοφόρους που προέρχονται από τον χώρο του Κέντρου παρά το …βεβαρημένο παρελθόν της διακυβέρνησης της χώρας την κρίσιμη διετία 2009-2011.  Παράλληλα αμφιβάλλουν για τη σταθερότητα ενός τμήματος ψηφοφόρων οι οποίοι ανήκουν στις παρυφές του Κέντρου και αντιμετωπίζοντας τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα να πιεστούν και να καταλήξουν στην κάλπη της Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη έχει διεισδυτικότητα στις γυναίκες και στους νέους ψηφοφόρους.
Το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου

Τον ρόλο του ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων επιθυμεί να διαδραματίσει και το κόμματου Γ. Παπανδρέου. Στόχος του νέου πολιτικού φορέα είναι να διεκδικήσει την τρίτη θέση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και ηγεμονική θέση στην Κεντροαριστερά. Η δημιουργία του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου προκαλεί ντόμινο αντιδράσεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Η εμφάνιση του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου  απειλεί το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς αναμένεται να μαγνητίσει 1-1,5% των ψηφοφόρων του

Αρχικά αποτελεί ζαριά «όλα για όλα» για τον Γιώργο Παπανδρέου αφού μπορεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο του πολιτικού του αφανισμού εάν δεν πάει κάτι καλά και το κόμμα δεν εκλεγεί στην βουλή. Από την άλλη η εμφάνιση του νέου κόμματος απειλεί το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου καθώς αναμένεται να μαγνητίσει 1-1,5% των ψηφοφόρων του. Όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Ποτάμι φαίνεται ότι έχουν διαρροές ενός μικρού τμήματος ψηφοφόρων στο κόμμα του Γιώργου που θα είναι καθοριστικές για τη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ή της τρίτης θέσης για το Ποτάμι. Σε κάθε περίπτωση όμως ο Γιώργος Παπανδρέου τάραξε τα νερά του πολιτικού σκηνικού για μία ακόμη φορά ενώ αναμένεται να μιλήσει για όλους και για όλα στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
http://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: