Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Κ. Σημίτης: Δεν είναι ρεαλιστική η εκλογή Προέδρου

 
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η ανάγκη ανανέωσής τους είναι το αντικείμενο που πραγματεύεται το νέο βιβλίο του Κώστα Σημίτη, με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή..
Κρίση Χρέους - η Ελληνική Περίπτωση».
Ο πρώην πρωθυπουργός, κατά την παρουσίαση του βιβλίου, χθες στο London School of Economics, αναφέρθηκε στις προκλήσεις, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι θεσμοί της ΕΕ τα τελευταία χρόνια.
«Η Ελλάδα δεν ήταν η αιτία της κρίσης αλλά οι θεσμοί της Ένωσης που δεν ήταν έτοιμοι να την αντιμετωπίσουν» είπε χαρακτηριστικά, θέτοντας παράλληλα, ορισμένα βασικά ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της ΕΕ, των κρατών- μελών της, αλλά και της δημοκρατίας γενικότερα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των κρατών, όπως αυτό ορίζεται από την παγκοσμιοποίηση και επισήμανε την ανάγκη ενός νέου τρόπου λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών «ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες» .
Αναφορικά με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, δηλαδή την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην παρούσα χρονική στιγμή ο κ. Σημίτης είπε πως είναι «προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί έπρεπε να ξεκαθαρίσει το τοπίο το συντομότερο δυνατόν».
Για το ενδεχόμενο των πρόωρων γενικών εκλογών, σε περίπτωση που η παρούσα Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο, υποστήριξε ότι «αυτό θα δημιουργήσει σοβαρές αβεβαιότητες και κινδύνους σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο».
Ο κ. Σημίτης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «μάλλον δεν είναι ρεαλιστικό να πούμε ότι θα εκλεγεί πρόεδρος καθώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει την πλειοψηφία των 180 απαιτούμενων ψήφων». Εκτίμησε ότι σε ενδεχόμενο πρόωρων γενικών εκλογών τον Φεβρουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και «θα χρειαστεί να συνεργαστεί με κάποιο άλλο κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Σημίτη «η πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα αλλάξει ριζικά γιατί θα υπάρξει μια κυβέρνηση που δεν θέλει να συνεργαστεί με την ΕΕ» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια.
«Ο Σύριζα είναι ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που υποστηρίζει πως αν έρθει στην εξουσία θα αλλάξει όλα όσα έχουν γίνει, μέχρι σήμερα, αναφορικά με τις συντάξεις και τους μισθούς. Αν δεν κάνω λάθος υποστηρίζει ότι οι πολίτες θα έχουν τους μισθούς και τις συντάξεις του 2007. Λένε, επίσης, ότι δεν αποδέχονται την τρόικα, δεν δέχονται "παρεμβολές" από την ΕΕ και ότι μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του χρέους είναι απαραίτητη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.
Τέλος, εκτίμησε ότι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για τις διεθνείς σχέσεις «είναι παρόμοια με αυτή των κυρίαρχων κομμάτων της Ουρουγουάης και άλλων χωρών».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: