Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΛΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ.ΠΟΙΟΝ ΩΦΕΛΕΙ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟ


 









Μπορεί η κυβέρνηση να μην πέτυχε να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την Τρόικα εντός του 2014 που ήταν ο στόχος της..
από τον Σεπτέμβριο και να είναι στον αέρα η συμφωνία για την επόμενη ημέρα, ωστόσο δηλώνει ικανοποιημένη από την χθεσινή απόφαση του Eurogroup με την οποία παρατείνεται το μνημόνιο μόνο για δύο μήνες και όχι για έξι που ήταν το αρνητικό σενάριο μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα. Γι αυτό και έσπευσε χθές να ανακοινώσει τη διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας για τις 17 Δεκεμβρίου.
Σαμαράς και Βενιζέλος το είχαν μεθοδεύσει, αιφνιδιάζοντας ακόμη και τους βουλευτές των κομμάτων τους. Κάποιοι από το Σύριζα "δηλώνουν ότι στριμώχτηκε η κυβέρνηση και αναγκάστηκε σε αυτή την κίνηση". Το σίγουρο όμως είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ θεωρούν ότι είναι άριστος πολιτικός ελιγμός και μάλιστα πηγές αναφέρουν ότι  έχουν έτοιμο και το όνομα του υποψηφίου, που ίσως και μέσα στη μέρα να ανακοινωθεί.
Αν αναλύσει κανείς σε ποιόν και σε τι μπορούσε να ωφελήσει αυτή η κίνηση, μάλλον και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Κάποιες γλώσσες λένε, ότι η ιδέα ήταν πρωτίστως του Βενιζέλου, που έτσι πιστεύει ότι θα αποφύγει πολλά δεινά που ίσως να εύρισκαν το κόμμα του.
Πρώτον αποδυναμώνει (λόγω χρόνου) οποιαδήποτε κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, είτε στη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού, είτε στην ενδεχόμενη πίεση για διαδικασία αμφισβήτησης και αλλαγής του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.  
Δεύτερον το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει και θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επομένη μέρα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Τρίτον ισχυρίζονται ήδη ότι ευθύνεται η αξιωματική αντιπολίτευση που προκάλεσε ανασφάλεια στις διεθνείς αγορές, είναι σαφές ότι οι εταίροι δεν θα έδιναν λύση στο ελληνικό θέμα αν πρώτα δεν ξεκαθάριζε το εσωτερικό πολιτικό τοπίο
Τέταρτον ο Βενιζέλος πιστεύει ότι έτσι θα φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ. αφού θα θέσει διλήμματα στους ψηφοφόρους (διότι από το ΠΑΣΟΚ υπάρχει διαρροή προς Σύριζα) για το μέλλον της χώρας και της δημοκρατικής παράταξης, αν ο Σύριζα δεν ξεκαθαρίσει και δεν προτείνει σαφώς τι θα πράξει αν πάρει την εντολή διακυβέρνησης.
Συμπερασματικά, και στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, πιστεύουν ότι είναι η καλύτερη λύση και για τη χώρα αλλά και για τα δικά τους κόμματα.
του Δημήτρη Καλαϊτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: