Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Σε χρόνο-ρεκόρ μπήκαν στο αρχείο οι καταγγελίες Χαϊκάλη

Σε χρόνο-ρεκόρ μπήκαν στο αρχείο οι καταγγελίες Χαϊκάλη 
Αναπάντητα ερωτήματα για την υπόθεση Χαϊκάλη που έριξε σκιές στο Κοινοβούλιο μεσούσης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας..
Σε ένα επτασέλιδο πόρισμα, ο εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος άσκησης ποινικής δίωξης κατά του καταγγελλόμενου Γιώργου Αποστολόπουλου καθώς δεν προέκυψαν οι επαρκείς ενδείξεις που απαιτεί ο νόμος για τη διάπραξη του αδικήματος της δωροδοκίας βουλευτή.
Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, που το βράδυ της Δευτέρας παραδόθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρο Ντογιάκο, δεν αίρεται το τηλεφωνικό απόρρητο του Γιώργου Αποστολόπουλου, ο οποίος κατά την εκδοχή Χαϊκάλη λειτούργησε ως μεσάζων, ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το οπτικοακουστικό υλικό που προσκόμισε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. γιατί ο εισαγγελέας υιοθετεί τη «φόρμουλα» του «παρανόμως κτηθέντος».
Ειδικότερα για την αίτηση άρσης τηλεφωνικού απορρήτου, ο εισαγγελέας τονίζει ότι δεν υφίσταται αρμοδιότητα του δικαστικού συμβουλίου στη φάση της προκαταρκτικής εξέτασης. Σε κάθε περίπτωση, κατά τον εισαγγελέα, η αίτηση πρέπει να απορριφθεί και ως ουσιαστικά αβάσιμη, καθώς το υλικό ελήφθη παράνομα. Στο τηλεφωνικό απόρρητο δεν είναι αναγκαία η άρση καθώς δεν υπάρχει θέμα διαρροής μυστικού. Τέλος, δεν διευκρινίζεται στην αίτηση για ποιον λόγο είναι αναγκαίο να αρθεί το απόρρητο.
Ο Π. Παναγιωτόπουλος εμφανίστηκε να υιοθετεί πλήρως τους ισχυρισμούς του Γ. Αποστολόπουλου, που καταθέτοντας το Σάββατο με την ιδιότητα του υπόπτου ισχυρίστηκε ότι ήταν αυτός που επιχείρησε να παγιδεύσει τον Π. Χαϊκάλη για να διακριβώσει όπως είπε «το ηθικό πολιτικό χάλι του», αλλά τον πρόλαβε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ.
Σύμφωνα με το πόρισμα, «και το προσελθόν στη συνάντηση πρόσωπο (σ.σ. ο Αποστολόπουλος) είχε επίσης παγιδέψει τον χώρο με τοποθέτηση συσκευής καταγραφής ήχου κάτω από το τραπέζι της συνάντησης (το οποίο ανακάλυψαν οι Καμμένος και Χαϊκάλης), με κάμερα σε ανιχνευτή φωτιάς στο ταβάνι της οροφής, αλλά και με τοποθέτηση ενός ζευγαριού σε σωστά επιλεγμένη θέση ώστε να έχει πλήρη οπτική επαφή με τα συνομιλούντα πρόσωπα».
Ωστόσο, νομικοί κύκλοι επισήμαναν χθες ότι εγείρονται ποικίλες απορίες: για ποιον λόγο ο Γ. Αποστολόπουλος κατέγραψε τη συνάντησή του με τον Παύλο Χαϊκάλη και γιατί ο τελευταίος αφού αντιλήφθηκε την ηλεκτρονική παγίδευσή του επανέλαβε το ραντεβού.
Πάντως, ο εισαγγελέας στο πόρισμά του εκφράζει τη δικονομική αλλά και ουσιαστική απορία για το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ., Πάνος Καμμένος, και ο βουλευτής του δεν προσήλθαν στις αρχές αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση με τον Αποστολόπουλο, ώστε να παρασχεθεί η κατάλληλη τεχνογνωσία και να γίνει η σύλληψη του καταγγελλόμενου στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: