Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Στις 30 Δεκεμβρίου ανακοινώνει το νέο κόμμα ο Γιώργος Παπανδρέου; Οι ισορροπίες τρόμου Βενιζέλου - Γιώργου στο ΠΑΣΟΚ

 
Στις 30 Δεκεμβρίου ανακοινώνει το νέο κόμμα ο Γιώργος Παπανδρέου;Πάντως, ο κ. Παπανδρέου θα στηρίξει την εκλογή Προέδρου στις ..
εναπομείνασες ψηφοφορίες.
Στις 30 Δεκεμβρίου, δηλαδή την επομένη της τελευταίας ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προτίθεται να ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματός του ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται το τελευταίο εικοσιτετράωρο στα δημοσιογραφικά γραφεία και στο περιστύλιο της Βουλής.
Στόχος είναι το νέο κόμμα να λάβει μέρος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, με ανθρώπους κοντά στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου να φέρονται να εργάζονται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ο χρόνος για να στηθεί ο σχετικός μηχανισμός είναι ελάχιστος.(Πηγή: http://www.skai.gr)

Οι ισορροπίες τρόμου Βενιζέλου - Γιώργου στο ΠΑΣΟΚ

Ο «Τιτανικός» του ΠΑΣΟΚ έχει πιανίστες, αλλά δεν θα έχει διασωθέντες
Το τελευταίο διάστημα συμβαίνει στο δημόσιο βίο κάτι πρωτοφανές: μέλος Κοινοβουλευτικής Ομάδας κόμματος ο οποίος υπήρξε πρόεδρός του και – με τη στήριξη του - Πρωθυπουργός, περιφέρεται από πόλη σε πόλη και οργανώνει την ίδρυση άλλου κόμματος, δηλαδή διάσπαση, αλλά ο σημερινός αρχηγός του κόμματος τον ανέχεται στις γραμμές του και απλώς κατά διαστήματα πετάει κάποια σπόντα σε βάρος του και ταυτόχρονα σχεδιάζει και αυτός τη δημιουργία... άλλου κόμματος που θα απορροφήσει το σημερινό.
Αυτό είναι το σκηνικό στο ΠΑΣΟΚ. Πολιτικοί παρατηρητές και παλαιότερα στελέχη του, βρίσκονται σε αδυναμία να κατανοήσουν τις συμπεριφορές όσων πρωταγωνιστούν στη διαμόρφωσή του, αλλά συμπίπτουν την εκτίμηση ότι πρόκειται για «τίτλους τέλους» - όχι μόνο του κόμματος - αλλά και των στελεχών που θα τους  γράφουν..
Ο πρώην επικεφαλής του και πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με την ομιλία του στην Κοζάνη θεμελίωσε ακόμη περισσότερο τις ενδείξεις ότι προτίθεται να προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος, με τον ίδιο επικεφαλής ή κάποιον που θα επιλέξει ως τοποτηρητή του. 
Στην πρώτη περίπτωση θα γίνει αρχηγός κόμματος και στη δεύτερη θα γίνει αρχηγός κόμματος με… άλλο όνομα. Δεν είναι περίεργο: το ίδιο είχε επιχειρήσει να κάνει και τον Νοέμβριο του 2011: να παραμείνει Πρωθυπουργός με το όνομα... Φίλιππος Πετσάλνικος.
Για πολλούς ο Παπανδρέου δεν οργανώνει τη διεκδίκηση, αλλά τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ
Για πολλούς ο Παπανδρέου δεν οργανώνει τη διεκδίκηση, αλλά τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ο πρόεδρός του, Βαγγέλης Βενιζέλος, δεν παίρνει κανένα μέτρο εναντίον του, παρ ότι στα καθήκοντά του ως προέδρου είναι να διαφυλάσσει την ενότητα του κόμματος. 
Ευθέως ένας βουλευτής του δηλώνει ότι θα κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει την απήχηση του κόμματος - ιδρύοντας αντίπαλο κόμμα - αλλά δεν ασκεί ούτε το κατοχυρωμένο δικαίωμα του να τον θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με απλή επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής. Κάτι άλλωστε που έκανε με τον Κ. Σημίτη ο Γ. Παπανδρέου με ασήμαντη αφορμή. 
Δεν το έκανε ούτε στις παραμονές των ευρωεκλογών, όταν ο Παπανδρέου παρέστη σε εκδήλωση άλλου, απολύτως ανταγωνιστικού κόμματος.- το οποίο χαντάκωσε αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση.
Για την αδράνεια του Βενιζέλου στην αυταπόδεικτη αντικαταταστατική και αντικομματική δράση του Παπανδρέου, παράγοντες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα έχουν τρεις διαφορετικές εξηγήσεις... 
Για την αδράνεια του Βενιζέλου στην αυταπόδεικτη αντικαταταστατική και αντικομματική δράση του Παπανδρέου, παράγοντες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα έχουν τρεις διαφορετικές εξηγήσεις... 
-Μία είναι ότι ανάμεσα στους δυο άνδρες υπάρχει από καιρό ισορροπία τρόμου. Ο Γ. Παπανδρέου έχει στο οπλοστάσιο του το περιεχόμενο της συζήτησης που έκαναν μεταξύ τους στη Χαρ. Τρικούπη, τον Φεβρουάριο του 2008. Τότε υποχρέωσε τον Βενιζέλο - τον οποιο μόλις είχε ταπεινώσει στις  εσωκομματικές αρχαιρεσίες - να μην προχωρήσει στη δημιουργία του «Ρεύματος Ιδεών» που σχεδίαζε, αλλά ούτε και να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης μελετούσε. 
Από την πλευρά του ο Βενιζέλος έχει το ατού των πορισμάτων για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ στην περίοδο Παπανδρέου,τα οποία συνέταξαν έξι καθ’ όλες έγκυρες ελεγκτικές εταιρίες. Αυτά τα πορίσματα παραδόξως μένουν στα συρτάρια. Ούτε ο Βενιζέλος τα δίνει στη δημοσιότητα, όπως οφείλει, ούτε ο Παπανδρέου του ζητάει να τα δώσει, για να μην αιωρούνται υπόνοιες για κακοδιαχείριση εις βάρος του, ούτε κάποιος εισαγγελέας έχει ενδιαφερθεί, καθόσον αφορούν και στη διαχείριση δημόσιου χρήματος, όπως είναι οι δανειοδοτήσεις και οι κρατικές επιχορηγήσεις.
-Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι ο Βενιζέλος, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν πράττει ό,τι οφείλει απέναντι στις ολοφάνερες παρεκτροπές του Παπανδρέου, γιατί έχει κατά νου ότι… δεν θα υπάρχει ΠΑΣΟΚ σε λίγο. Θα το εντάξει στην περιβόητη «Δημοκρατική Παράταξη», που σχεδιάζει με άλλους – παρ ότι κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στη εντολή που πήρε το 2012 από την κομματική βάση του Κινήματος. 
Συνεπώς, δεν έχει λόγο να διαγράψει κάποιον από κάτι που δεν θα υφίσταται οσονούπω...
Συνεπώς, δεν έχει λόγο να διαγράψει κάποιον από κάτι που δεν θα υφίσταται οσονούπω... Όσο για την Κοινοβουλευτική Ομάδα περιμένει ότι ο Παπανδρέου θα... αυτοδιαγραφει, αρνούμενος να προσχωρήσει στην Κ.Ο της «Δημοκρατικής Παράταξης» αν ανακοινωθεί διαρκούσης της παρούσας Βουλής, ή να είναι υποψήφιος της στις εκλογές.
-Κατά την τρίτη εξήγηση, αυτά είναι παιχνίδια πολιτικής επιβίωσης των δυο ανδρών, που κινδυνεύουν να μπουν αμφότεροι στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Ο Παπανδρέου να μην ξαναβγεί βουλευτής και ο Βενιζέλος να μπει μετά βίας στην επομένη Βουλή, ή να μην μπει καν, εφόσον στηθεί ένα «παπανδρεϊκό» κόμμα δίπλα του.
Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο λέγεται ότι επίκειται διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δυο πλευρές, με αντικείμενο την εξασφάλιση δυο εδρών για τον Παπανδρέου στην επόμενη Βουλή με το σχήμα του οποίου θα ηγείται ο Βενιζέλος: μια για τον ίδιο και μια για κάποιον που θα επιλέξει.
Για τον ίδιο όμως υπάρχει δυσκολία, καθώς δεν είναι εύκολο να βρεθεί εκλογική περιφέρεια στην οποία το ΠΑΣΟΚ να βγάλει έδρα στα σίγουρα και ταυτόχρονα να το δεχθούν οι άλλοι συνυποψήφιοι που θα ιδρώσουν για να εξασφαλίσουν την έδρα που θα πάρει ο πρώην Πρωθυπουργός, χωρίς σταυρό - και πιθανόν δεν θα ξαναπατήσει το πόδι του στη συγκεκριμένη περιφέρεια , όπως κάνει τώρα με την Αχαΐα...
Όποια από τις τρείς εξηγήσεις και αν ισχύει - χωρίς να αποκλείουν να ισχύουν και οι τρείς – οι δυο τελευταίοι επικεφαλής του, συνθέτουν κύκλο αυτοκαταστροφής
Για όσους παρακολουθούν ακόμη τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ το συμπέρασμα είναι ότι όποια από τις τρείς εξηγήσεις και αν ισχύει - χωρίς να αποκλείουν να ισχύουν και οι τρείς – οι δυο τελευταίοι επικεφαλής του συνθέτουν κύκλο αυτοκαταστροφής.
Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου, μετά από μακρά απουσία στο εξωτερικό για δραστηριότητες τις οποίες ουδείς του ανέθεσε, οργανώνει τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ... στο όνομα του ΠΑΣΟΚ - συσπειρώνοντας στελέχη που δεν κρύβουν ότι ακριβώς αυτό επιδιώξουν, παρηκμασμένους πολιτευτές και φιλόδοξους νεαρούς.
Στον πυρήνα αυτής της επιχείρησης βρίσκονται ορισμένοι από τους παλαιούς συνεργάτες του, αλλά όχι όλοι, παρ΄ ότι οσοι μετέχουν διαρρέουν πληροφορίες για προσωπα που δεν έχουν ιδέα. Για παράδειγμα, εκτός από τον Γιάννη Ραγκούση, που δεν έχει επαφή με αυτό το «σύστημα» παπανδρεϊκής παλινόρθωσης, διακινείται το όνομα του πρώην υπουργού Χάρη Παμπούκη, ο οποιος δεν έχει ανάμειξη, ούτε έχει πάρει μέρος σε συναντήσεις και συναφείς διεργασίες.
Από την πλευρά του ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρακολουθεί άβουλος έναν κομματικό παράγοντα να αμφισβητεί όχι απλώς τον ίδιο, αλλά το κόμμα. Και ενώ αδυνατεί να προστατεύει το ΠΑΣΟΚ από την ευθεία απειλή διάσπασης, λέγεται ότι επιδίδεται σε διαβουλεύσεις με ένα βαβυλωνιακό τόξο παραγόντων για τη θεμελίωση νέου πολιτικού φορέα, στον οποίο εκτός από τον ίδιο και τους υποστηρικτές του από το ΠΑΣΟΚ θα μετέχουν πρόσωπα που είχαν εμφανιστεί με τους, «58» ή με την «Ελιά», ένα τμήμα της σημερινής ΔΗΜΑΡ και ένα άλλο από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς και η ομάδα Λυκούδη. Η προφανής επιδίωξη αυτής της συσπείρωσης είναι η ανακοπή του ΣΥΡΙΖΑ, ένας ρόλος για τον οποίο δείχνει να ενδιαφέρεται... και ο Γ. Παπανδρέου.
Σε κάθε περίπτωση όμως αυτές οι διεργασίες γύρω από τους δυο πρωταγωνιστές της παρατεταμένης πράσινης κομματικής κρίσης διαμορφώνουν τοπίο στην ομίχλη για το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα και επιταχύνουν την αποσύνθεση του. Η οποία ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα περιλαμβάνει και την εξαφάνιση όσων διαμόρφωσαν τα χαρακτηριστικά της τα τελευταία χρόνια.
Όπως προβλέπουν έμπειροι πολιτικοί, ο «Τιτανικός» του ΠΑΣΟΚ έχει πιανίστες την ώρα του ναυαγίου, αλλά δεν θα έχει διασωθέντες.(http://www.thetoc.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: