Ουρά στο TAXIS για τις 100 δόσεις.10.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ


Ουρά στο TAXIS για τις 100 δόσεις

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ.Ουρά στο TAXIS για τις 100 δόσεις«Ουρά» στο Τaxis από φορολογουμένους για τη ρύθμιση των 100 δόσεων..
στην Εφορία, καθώς από το βράδυ της Δευτέρας που άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή μέχρι τις 6:30 χθες το απόγευμα είχαν υποβληθεί 9.400 αιτήσεις ενώ μέχρι αργά το βράδυ ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 10.000. Δηλαδή από την πρώτη ημέρα υποβάλλονταν κατά μέσο όρο 400 αιτήσεις την ώρα.
 

Η μεγάλη ανταπόκριση των φορολογουμένων στη ρύθμιση από τις πρώτες ώρες που αυτή ενεργοποιήθηκε προκάλεσε μεγάλη έκπληξη καθώς ξεπέρασε τις προσδοκίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενώ τα πρώτα έσοδα αναμένεται να φανούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς οι οφειλέτες που έχουν ήδη υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση εντός τριών εργάσιμων ημερών.
Οι οφειλέτες «βλέπουν» τη νέα ρύθμιση ως «ανάσα» και θεωρούν ότι αποτελεί τελευταία ευκαιρία για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την Εφορία εξοφλώντας τις οφειλές που έχουν συσσωρευτεί κυρίως την τελευταία τριετία μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις.
Εκτός από τον αριθμό των δόσεων σημαντικό ρόλο παίζει η μείωση του ετήσιου επιτοκίου στο 4,56% από 8,75%, καθώς και το «κούρεμα» των προσαυξήσεων που ξεκινά από 20% και φθάνει σε 90% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής προβλέπεται πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων.
Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις περίμεναν πώς και πώς τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση φάνηκε κυρίως τον Σεπτέμβριο, όταν περισσότεροι από 851.000 πολίτες άφησαν απλήρωτους φόρους στην Εφορία ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των οφειλετών του Δημοσίου στα 4 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκαν χθες, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 1,223 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη να καταγράψουν νέο ρεκόρ και να εκτιναχθούν στα 71,256 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν σχηματιστεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 ανήλθαν στο 10μηνο στα 10,906 δισ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οκτωβρίου δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αρα οι οφειλές του 1,2 δισ. ευρώ θα πρέπει είτε πληρωθούν εφάπαξ ή να ρυθμιστούν σε 12 δόσεις με την «πάγια ρύθμιση».
Μάλιστα, όποιος θέλει να υπαχθεί στη ρύθμιση των 72 ή 100 δόσεων θα πρέπει πρώτα να τακτοποιήσει το ληξιπρόθεσμο χρέος του Οκτωβρίου και μετά να κάνει την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, φροντίζοντας ταυτόχρονα ώστε να μην προκύψουν νέες οφειλές μέσα στον Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή λήγει η προθεσμία πληρωμής της τρίτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.
Πάντως η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τον Οκτώβριο αποδεικνύει ότι οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να καλύψουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Ετσι, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο από εδώ και στο εξής οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις και παράλληλα να εξοφλούν κάθε μήνα τις δόσεις της ρύθμισης.
ΟΔΗΓΙΕΣ Βήμα βήμα η αίτηση για ένταξη στη ρύθμιση
Εντός τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση της ρύθμισης οι οφειλέτες που επέλεξαν να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους σε έως 72 ή 100 μηνιαίες δόσεις. Μόνο με την πληρωμή της πρώτης δόσης στην τράπεζα επικυρώνεται η υπαγωγή στη ρύθμιση.
Παράλληλα με τη ρύθμιση των 100 δόσεων που αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2014 «τρέχουν» και οι ρυθμίσεις των 12 και 24 δόσεων που αφορούν οφειλές οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες από τις 2 Οκτωβρίου και μετά.
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.gsis.gr. Με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet εισέρχεστε στον λογαριασμό σας και επιλέγετε «Εφαρμογές Taxis» και στη συνέχεια κάνετε κλικ στη «Ρύθμιση Οφειλών»:
• Πρώτα επιλέγετε τη ρύθμιση Ρ3 (εμφανίζονται μόνον οι οφειλές βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως 01/10/2014).
• Υποβάλλετε την αίτηση και πληρώνετε την πρώτη δόση στην τράπεζα. Οταν η κατάσταση της ρύθμισης Ρ3 γίνει «Επικυρωμένη» και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές επιλέγετε τη ρύθμιση Ρ2. Στη Ρ2 υπάρχει η λίστα «Επιλογή Ρύθμισης» α) Εως 24 δόσεις και β) Εως 12 δόσεις. Επιλέγοντας πρόγραμμα ρύθμισης Εως 24 δόσεις μπορείτε να ρυθμίσετε οφειλές που προέρχονται μόνο από έκτακτη αιτία. Υποβάλλετε την αίτηση στο TaxisNet και πληρώνετε την πρώτη δόση στην τράπεζα. Οταν η κατάσταση της «Ρ2
• 24 δόσεις» γίνει «Επικυρωμένη» και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές που δεν εντάσσονται στην παραπάνω περίπτωση, επιλέγετε τη ρύθμιση «Ρ2
• 12 δόσεις» και υποβάλλετε την αίτηση γι' αυτές.
• Σε περίπτωση που έχετε υπαχθεί και τηρείτε τη ρύθμιση με απαλλαγή προσαυξήσεων έχετε τις εξής εναλλακτικές δυνατότητες έως και τις 31/03/2015:
• επιλέγοντας τύπο ρύθμισης Ρ3, να διακόψετε την υπάρχουσα ρύθμισή σας και να υπαχθείτε στη ρύθμιση με απαλλαγή προσαυξήσεων 2014, ή
• επιλέγοντας τύπο ρύθμισης P4, να συνεχίσετε τη ρύθμισή σας με μειωμένα ποσά για τις υπόλοιπες ανεξόφλητες δόσεις συμπληρώνοντας την «Αίτηση για διατήρηση ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων του Ν.4152/2013».
  • ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ
    Τον Οκτώβριο παρατηρήθηκε «έκρηξη» στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για το κατά πόσο οι φορολογούμενοι θα αντέξουν να καλύπτουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να πληρώνουν και τις δόσεις της ρύθμισης
ΕΘΝΟΣ/Μαρία Βουργάνα