Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Νέα συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου.Με το βλέμμα στην ..

Πρωτοσέλιδο 3.10.2014
Νέα συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου.Με το βλέμμα στην ψήφο εμπιστοσύνης.Νέα συνάντηση είχαν χθες το βράδυ, στο Μέγαρο Μαξίμου,
ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος.
Το ραντεβού είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 4.30 το απόγευμα.
Στο προηγούμενο ραντεβού τους, το βράδυ της Τετάρτης, οι δύο άνδρες αποφάσισαν να ζητήσει η κυβέρνηση την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που είχε δημιουργηθεί, το οποίο συνοδευόταν από έντονη φημολογία για πρόωρες εκλογές, εν μέσω διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Το αίτημα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα υποβληθεί την επόμενη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα κατατίθεται το προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να κλείσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθούν το Φεβρουάριο του 2015, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια.

Κατά την τριήμερη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, οι δύο εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού προσδοκούν ότι η κυβέρνηση θα γεμίσει μπαταρίες, ενώ με επιβεβαιωμένη την υπεροπλία και τη συνοχή της συμπολίτευσης θα μπει σε νέες βάσεις και η αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, ιδίως με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, με τη μετάθεση του χρονοδιαγράμματος για την προεδρική εκλογή στα μέσα Φεβρουαρίου, οι δύο αρχηγοί ευελπιστούν ότι η κυβέρνηση θα ξεφύγει και από τον κλοιό της προεδρολογίας και θα έχει μπροστά της σχεδόν πέντε μήνες χωρίς αναταράξεις, ώστε να επιδιώξει να αναστρέψει και το πολιτικό κλίμα.

Κρίσιμα ραντεβού

Εν τω μεταξύ χθες το απόγευμα η τρόικα συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και στη συνέχεια με τον υπουργό εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ο υπουργός Εργασίας, δύο ημέρες μετά το θετικό αποτέλεσμα στη Γενεύη, στις επαφές με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και τους κοινωνικούς εταίρους, επιχείρησε να αποσύρει από την ατζέντα των συνομιλιών με την τρόικα τα παρακάτω θέματα:

- Την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

- Την επαναφορά του λοκ άουτ (ανταπεργία των εργοδοτών)

- Τις αλλαγές στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών, με επιχείρημα τη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων

Ωστόσο, απέναντι τους οι κ.κ. Χαρδούβελης και Βρούτσης είχαν στελέχη της τρόικας που ζητούν ήδη από τη συνάντηση του Παρισιού να αυξηθούν τα όρια ηλικίας και να μειωθούν οι κατώτατες συντάξεις.

...
Πρωτοσέλιδο 3.10.2014
...

Δεν υπάρχουν σχόλια: