Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Γραφική Αναπαράσταση του μνημείου στην Αμφίπολη.




Οσο ακριβείς και αναλυτικές κι αν είναι οι επιστημονικές διατυπώσεις των δελτίων Τύπου που με καθημερινή συνέπεια μας πληροφορούν για την εξέλιξη..
της ανασκαφής στην Αμφίπολη, ο συνδυασμός των αρχιτεκτονικού σχεδίου και των φωτογραφιών, δεν θα μπορούσε να είναι πιο αποκαλυπτικός. Η αξονομετρική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μ. Λεφαντζής καθρεφτίζει βήμα βήμα τις κινήσεις που έκανε με τον κατάλληλο συντονισμό η ομάδα της αρχαιολόγου κ. Κατερίνας Περιστέρη για τα ευρήματα που ήρθαν μέχρι σήμερα στο φως στον λόφο Καστά. Από την αποκάλυψη των Σφιγγών μέχρι τις δύο Καρυάτιδες που αποκαλύφθηκαν το περασμένο Σάββατο. Μέσα σε είκοσι επτά ημέρες βρέθηκαν οι δύο Σφίγγες από μάρμαρο Θάσου 1,45μ., το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος με διακόσμηση και χρώματα κόκκινο, μπλε και μαύρο, δύο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, τοίχοι του προθαλάμου επενδυμένοι από μάρμαρο Θάσου, βοτσαλωτό δάπεδο με ορθογώνια,τετράγωνα σχήματα και ασπρόμαυρους ρόμβους, ο πρώτος διαφραγματικός τοίχος μετά την είσοδο και έπειτα ο δεύτερος διαφραγματικός τοίχος και τα δύο πρόσωπα των Καρυάτιδων.
Ευρήματα που ανάγκασαν και τους πιο δύσπιστους επιστήμονες να πάρουν θέση για την ανασκαφή, ενώ η τελευταία είδηση της ανακάλυψης των Καρυάτιδων ταξίδεψε από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι την Κίνα. Μια μοναδική και ιδιαίτερη ανακάλυψη μέσα σε ένα τύμβο γεμάτο μυστήρια για τον ή τους ενοίκους του τάφου, που μαρτυρά ιδιαίτερης σπουδαιότητας μνημείο τόσο για την καλλιτεχνική του επιμέλεια όσο και για το μέγεθός του και βέβαια τον πλούτο όσων αποκαλύπτονται. «Ενα μνημείο με εξέχοντα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε διάφορες εποχές και πολιτισμούς», λέει στην «Κ» η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Στη δημοσιογραφική προσπάθεια να σκιαγραφηθεί το πρόσωπο του «ενοίκου» του τύμβου απαντά πως «πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο μνημείο. Οποιος ή όποιοι φιλοξενούνται σ’ αυτό -κάτι που θα δείξει η ανασκαφή-, είναι φανερό πως πρέπει να ήταν και οι ίδιοι κοσμοπολίτες».

Στατική θωράκιση
Χθες, οι εργασίες από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στον λόφο Καστά επικεντρώθηκαν στην αφαίρεση των χωμάτων που συνεχίζεται οριζόντια και σε όλη την έκταση του χώρου, ανάμεσα δηλαδή στον διαφραγματικό τοίχο με τις δύο Καρυάτιδες και τον τρίτο τοίχο. Στόχος δεν είναι η ανεύρεση καινούργιων ευρημάτων όσο να κατορθώσουν να εξισορροπήσουν τις πιέσεις που ασκούνται στο μνημείο και κυρίως να διασφαλίσουν οι επιστήμονες, τη στατική θωράκισή του ώστε να μην έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις με τις βροχές του φθινοπώρου. Αυτή είναι η μια εργασία της ομάδας γιατί παράλληλα προχωρούν οι εργασίες τεκμηρίωσης με ψηφιακά και συμβατικά μέσα.

Κάντε κλικ εδώ να δείτε την εικόνα σε υψηλή ανάλυση.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: