Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ..ονομαστική

 
Μετά από ονομαστική ψηφοφορία και οκτώ αντικαταστάσεις βουλευτών.Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από βουλευτές της συμπολίτευσης πέρασε κατά πλειοψηφία -με 51 "ναι", 38 "όχι" και έξι "παρών"- από το γ' θερινό τμήμα της Βουλής η τροπολογία με τις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ. Κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ονομαστική ψηφοφορία. Οκτώ αντικαταστάσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν οι 51 βουλευτές της συμπολίτευσης, κατά 38 από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ, τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ, ενώ έξι βουλευτές, τέσσερις από το ΚΚΕ και οι δύο ανεξάρτητοι, οι Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου, δήλωσαν "παρών".

Οκτώ αντικαταστάσεις

Η ονομαστική ψηφοφορία έγινε με οκτώ αντικαταστάσεις βουλευτών της συμπολίτευσης, πέντε από τη ΝΔ και τρεις από το ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ αντικατέστησε τη Ντόρα Μπακογιάννη που βρίσκεται στη Λοζάνη και το είχε ζήτησε η ίδια, τον Λευτέρη Αυγενάκη που είχε ενημερώσει για προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό, την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και τον Μάξιμο Συνετάκη που επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους και τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο για λόγους υγείας.

Πάντως, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι όλοι δήλωσαν πως αν ήταν παρόντες στην ψηφοφορία θα υπερψήφιζαν τη διάταξη.

Το ΠΑΣΟΚ αντικατέστησε τον Νίκο Σηφουνάκη που είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει, καθώς και τους Απόστολο Κακλαμάνη και Δημήτρη Σαλτούρο, οι οποίοι επικαλέστηκαν προσωπικούς λόγους.

Νωρίτερα, βουλευτές της ΝΔ ζητούσαν αλλαγές έστω και την τελευταία στιγμή. Μάλιστα, ο βουλευτής Α' Αθηνών του κόμματος Ανδ. Ψυχάρης χαρακτήρισε "λάθος της κυβέρνησης" ότι δεν βελτιώνει την εν λόγω ρύθμιση η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, "απαλύνει πολύ λίγο την φορολόγηση".

"Η κυβέρνηση κάνει λάθος. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση. Και πρέπει να ακούει λίγο περισσότερο" είπε, σημειώνοντας μάλιστα ότι "όπως επίμονα αρνιόταν ο κ. Στουρνάρας όσα λέγαμε πέρυσι για τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά είχαμε δίκιο και πολύ σωστά ο πρωθυπουργός ήρθε να διορθώσει τον φόρο, έτσι θα αποδεχθεί λάθος της κυβέρνησης και για τον ΕΝΦΙΑ και θα έρθει του χρόνου να κάνει διορθώσεις".

Και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος διατύπωσε ενστάσεις, ο οποίος είπε ότι "είναι θετικό να διορθώνονται κραυγαλέα λάθη, ωστόσο φοβούμαι πως όσα μερεμέτια κι αν επιχειρηθούν, δύσκολα διορθώνονται οι στρεβλώσεις αυτού του νόμου". Μάλιστα είπε ότι "δυστυχώς ο ΕΝΦΙΑ έστειλε ένα λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι η ιδιοκτησία ποινικοποιείται".

"Η μονιμοποίηση του φόρου παγιώνει την αντίληψη ότι πληρώνουμε ενοίκιο στο σπίτι που αποκτήσαμε με τους κόπους μιας ζωής" πρόσθεσε ο κ. Χαρακόπουλος και ζήτησε να εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ κάποιες κατηγορίες αναπήρων (πολέμου κ.ά.).

Αλλά και η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή σημείωσε ότι η νέα ρύθμιση "εξακολουθεί να έχει αδικίες". Μάλιστα απευθυνόμενη προς τον υπουργό Οικονομικών, αν και δεν παρίστατο στην συζήτηση, είπε: "Κύριε Χαρδούβελη, μπορεί εσείς να μην στεναχωρηθείτε για το πλήγμα στην παράταξή μας, γιατί μπορεί να πείτε 'είμαι τεχνοκράτης', αλλά εμένα, ακόμα κι αν εγώ εκλεγώ στις εκλογές, αλλά χάσει η ΝΔ, θα στεναχωρηθώ πολύ".

Και πρόσθεσε ότι "τέτοια ανάλογα λέγαμε πέρυσι και στον μεγαλοσχήμονα κ. Καραβίτη (πρώην σύμβουλο του τέως υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα) όταν 75 βουλευτές της ΝΔ του τα λέγαμε, όταν ήθελε να φορολογήσει ακόμα και τις στάνες και μας κοιτούσε σαν ιθαγενείς και μας έλεγε για ημίτονα και συνημίτονα...". "Σαφώς ο ΕΝΦΙΑ βελτιώνει την παρούσα κατάσταση, αλλά έσοδα πρέπει να αναζητήσουμε και αλλού. Οι καιροί ου μενετοί" κατέληξε η κ. Αραμπατζή.

Μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ στα μικρά τουριστικά καταλύματα

Πάντως, η υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε αποδεκτή βουλευτική τροπολογία σύμφωνα με την οποία τα μικρά τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ.) θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή ΕΝΦΙΑ. Στον υψηλό συντελεστή, πάντως, παραμένουν οι βίλες που ενοικιάζονται κατά την τουριστική περίοδο.

Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ διά του Ι. Κουτσούκου ζήτησε να υπάρξουν παρόμοιες βελτιώσεις και σε άλλες περιπτώσεις όπως οι στάβλοι, τα πτηνοτροφεία κλπ. διότι άλλως, όπως είπε, θα υπάρχει κατάφωρη αδικία.

...
Πρωτοσέλιδο 11.9.2014
...

Δεν υπάρχουν σχόλια: