Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Να παραιτηθεί ο Ολάντ μέχρι το 2017 το 62% των Γάλλων

 
Να παραιτηθεί ο Ολάντ μέχρι το 2017 ζητά το 62% των Γάλλων.Το 61% του γαλλικού πιστεύει πως ο Φ. Ολάντ θα εξαντλήσει τη θητεία του..
αλλά συγχρόνως το 62% ζητά την παραίτησή του.Τα ευρήματα της δημοσκόπησης φέρνει στη δημοσιότητα το ινστιτούτο IFOP για το εβδομαδιαίο περιοδικό "Φιγκαρό Μαγκαζίν".

Εδώ και δύο εβδομάδες, παρά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η αμφισβήτηση του αρχηγού του κράτους συνεχίζεται στη Γαλλία. Η δημοτικότητά του έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο και είναι στόχος ολοένα και περισσότερων επιθέσεων από πρώην συνεργάτες του ή πρώην υπουργούς.

Στους ερωτηθέντες στο πλαίσιο της δημοσκόπησης προτείνονταν άλλες δύο επιλογές: να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να αλλάξει ο πρωθυπουργός. Όμως οι ερωτηθέντες δεν είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν "καμιά από τις τρεις επιλογές".

Το 54% επιθυμεί από τον Φρανουσά Ολάντ "να προχωρήσει σε διάλυση της Εθνοσυνέλευσης", το 41% "να αλλάξει πρωθυπουργό", αξίωμα το οποίο ασκεί εδώ και πέντε μήνες ο Μανουέλ Βαλς.

Οι υποστηρικτές των σοσιαλιστών επιθυμούν την υλοποίηση κάποιου απ' αυτά τα σενάρια σε ποσοστό μόλις 22% ή 23%.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα) και αυτοί του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου τάσσονται σε συντριπτική πλειοψηφία υπέρ μιας πρόωρης αποχώρησης του προέδρου (86% και 89% αντιστοίχως) και της διάλυσης της βουλής (74% και 85%).

Αντίθετα το 61% των ερωτηθέντων (39% πιστεύουν το αντίθετο) εκτιμά πως ο Φρανσουά Ολάντ θα παραμείνει στη θέση του ως το τέλος της θητείας του το Μάιο του 2017. Η αναλογία τους δεν είναι πάντως παρά 48% μεταξύ των υποστηρικτών του UMP μεταξύ αυτών του Εθνικού Μετώπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: