Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Μοσκοβισί: Ανάπτυξη και απασχόληση,«γραμμή» Βερολίνου

Μοσκοβισί: Ανάπτυξη και απασχόληση, αλλά στη «γραμμή» Βερολίνου 
Μοσκοβισί: Ανάπτυξη και απασχόληση, αλλά στη «γραμμή» Βερολίνου.«Πρέπει να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»...
Πλήρως εναρμονισμένος με την πολιτική του… Βερολίνου εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και νυν υποψήφιος επίτροπος στη νέα Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί που επισκέφθηκε την Τετάρτη την Αθήνα. «Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τους κανόνες. Πρέπει να τους εφαρμόσουμε», είπε σε συνάντησή του με έλληνες δημοσιογράφους το απόγευμα, λίγο πριν αναχωρήσει για Παρίσι.
Ο κ. Μοσκοβισί, που ευελπιστεί να «κλειδώσει» σε λίγες μέρες το σημαντικό χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις (που στην απερχόμενη επιτροπή κατείχε ο Όλι Ρεν), τόνισε σε όλους τους τόνους και όλες τις παραλλαγές ότι τώρα «έφθασε η ώρα των επενδύσεων για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το καθήκον της επόμενης Επιτροπής: ανάπτυξη και απασχόληση». Το διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι οι επενδύσεις σήμερα θα «πατήσουν» πάνω στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει από την αρχή της κρίσης. Πέραν της ανάγκης για ενίσχυση των επενδύσεων, ο κ. Μοσκοβισί δεν βλέπει καμία ανάγκη για τερματισμό της πολιτικής λιτότητας και περικοπών που εφαρμόζεται στην ΕΕ.
«Πρέπει να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», είπε αναφερόμενος στην Ελλάδα όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο και τους υπουργούς Οικονομικών κ. Χαρδούβελη και Ανάπτυξης κ. Δένδια. «Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τον κόσμο».
«Το πρόγραμμα επενδύσεων της ΕΕ είναι πολύ σημαντικό και η Ελλάδα θα ωφεληθεί από αυτό. Όλα τα εργαλεία θα μπουν στην υπηρεσία της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας», πρόσθεσε τονίζοντας ότι οι επενδύσεις θα περάσουν μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μια αντίστοιχη εγχώρια που θα δημιουργηθεί κατά το γαλλικό μοντέλο που θα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ελπίδες για Ολάντ

Ερωτηθείς για τις ελπίδες που έτρεφαν οι Έλληνες πριν από την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας ότι θα αποτελούσε έναν ισχυρό πόλο απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε ότι «έχουμε όλοι μας αδύναμη μνήμη. Όχι, η κατάσταση σήμερα δεν είναι όπως το 2012. Τότε είχαμε ύφεση, σήμερα έχουμε σταθεροποιηθεί. Η Ελλάδα παρέμεινε στην Ευρωζώνη. Οικοδομήσαμε εργαλεία για να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα. Σήμερα η πολιτική μας πατάει σε μια βάση που έχει εξυγιανθεί για να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση, Αφού επιτεύχθηκε η εξυγίανση, θα συμπληρωθεί από αναπτυξιακές πολιτικές την ερχόμενη πενταετία» _ κατά την θητεία, δηλαδή, της νέας Επιτροπής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Γαλλία εφαρμόζει τους κανόνες απλώς ζητά μια ευελιξία για έξυπνη εφαρμογή τους. Δεν πρόκειται για μια μάχη ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία. Ούτε τίθεται θέμα να εφεύρουμε νέους κανόνες», είπε αναφορικά με την δημοσιονομική πειθαρχία που έχει κάνει «ευαγγέλιο» το Βερολίνο και την οποία δυσκολεύεται να τηρήσει το Παρίσι, ιδίως όσον αφορά το δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι έφερε ένα «μήνυμα φιλίας και υποστήριξης» στην Αθήνα. «Η Γαλλία, όπως και η Ευρώπη, πρέπει να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ήταν πάντα υπέρ της διατήρησης της συνοχής της ευρωζώνης: «Η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα και η Ελλάδα την Ευρώπη. Όταν ανέλαβα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ένα ζήτημα κυριαρχούσε: η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Αγωνίστηκα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Δυο χρόνια αργότερα, το ενδεχόμενο αυτό έχει απομακρυνθεί. Η κατάσταση βελτιώθηκε».

Τέλος για την κυβερνητική κρίση που δημιουργήθηκε στη Γαλλία από την παραίτηση της κυβέρνησης την Δευτέρα λόγω των σχολίων του υπουργού Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος αμφισβήτησε την πολιτική λιτότητας και περικοπών που προστάζει το Βερολίνο, και του ανασχηματισμού που ακολούθησε την επομένη, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι ο διορισμός του τραπεζίτη Εμανυέλ Μακρόν στη θέση του Μοντεμπούρ δείχνει ότι «η Γαλλία έχει μια σαφή πολιτική με συνοχή που αποσκοπεί στο να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Έχουμε προβλήματα ανταγωνιστικότητας. Αλλά είμαστε μια χώρα σοβαρή, ισχυρή και αξιόπιστη».

http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: