Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΕΠ ΠΙΕΡΙΑΣ-Αίτημα για ουσιαστική ρύθμιση σε ταμεία, εφορία

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.Αίτημα για ουσιαστική ρύθμιση σε ταμεία και εφορία.Ως ..
μοναδική λύση τις 90 δόσεις και άνω προτείνει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Αίτημα για μια γενναία ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία σε 90 δόσεις και άνω καταθέτει με επιστολή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τονίζει ότι μία τέτοια ρύθμιση θα δώσει ισχυρή ψυχολογική ώθηση στην δοκιμαζόμενη σκληρά αγορά και θα βοηθήσει σημαντικά στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή κοινοποιείται επίσης στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, στους Βουλευτές της Πιερίας και τα Επιμελητήρια της Πιερίας

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Επανερχόμαστε με την παρούσα επιστολή στο πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου για ουσιαστική ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ – ΟΑΕΕ) και την εφορία (ΦΠΑ, ΦΜΥ, ΦΑΠ, Φόρος εισοδήματος). Όπως και η ίδια η Κυβέρνηση διαπίστωσε η προηγούμενη απόφαση για ρύθμιση των οφειλών δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι του επιχειρείν είχαν υπογραμμίσει ότι η ρύθμιση οφειλών σε 35 δόσεις για παλιές οφειλές και 12 για τις μετά την 31-12-2012, δεν ήταν η λύση που ζητούσαν οι επιχειρηματίες οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οφειλές τους λόγω της οικονομικής συγκυρίας και απειλούνται με πρόστιμα, τόκους και κατασχέσεις.

Ζητάμε μια γενναία ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία σε 90 δόσεις και άνω, ως τη μοναδική λύση που θα βοηθήσει τον επιχειρηματικό κόσμο να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται να υπάρξουν ακόμη περισσότερα λουκέτα σε επιχειρήσεις αλλά και σημαντική μείωση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και την εφορία με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Επιμελητήριο Πιερίας προτείνει τα εξής:

- Ενιαία ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών μέχρι σήμερα, αύξηση των δόσεων σε 90 και άνω και κατάργηση της υψηλής προκαταβολής ως προϋπόθεσης για υπαγωγή σε ρυθμίσεις του ΟΑΕΕ.

- Για τους οφειλέτες στα ασφαλιστικά ταμεία του ΙΚΑ και ΟΑΕΕ που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος συνέχισης προηγούμενων ρυθμίσεων, να ανασταλεί η διαδικασία λήψης αναγκαστικών και λοιπών μέτρων μέχρι τις 31-12-2020.

- Σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης τρεχουσών εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ η επιχείρηση έχει υπαχθεί σε ρύθμιση, να δοθεί δυνατότητα στους οφειλέτες ανά τρίμηνο να υπαχθούν και οι τρέχουσες οφειλές σε νέα ρύθμιση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν συσσωρεύονται ανεξόφλητες εισφορές και θα μπορεί η επιχείρηση να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα από τον αρμόδιο φορέα.

- Προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών στα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα της χώρας και στο τρέχον ΑΕΠ, καθ’ ότι το ύψος των σημερινών ασφαλιστικών εισφορών είναι υπολογισμένο με βάση το ΑΕΠ της χώρας μας του έτους 2007, που έχει υποστεί συρρίκνωση τουλάχιστον 35%.

- Αύξηση των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης προς την Εφορία από 12 έως 24, όπως ισχύει σήμερα, σε τουλάχιστον 90 δόσεις και άνω και δυνατότητα ένταξης και των παλιότερων οφειλών, δηλαδή αυτών που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα σε πάγια ρύθμιση. Να υπάρξει, δηλαδή μια νέα συνολική ρύθμιση στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν παλιές και νέες οφειλές χωρίς περιορισμούς.

- Όσοι επιθυμούν να υπαχθούν σε ρύθμιση των οφειλών τους προς την εφορία να μην είναι υποχρεωτική η καταβολή τυχόν μη εξοφλημένου αναλογούντος φόρου αλλά να βεβαιώνεται στη ΔΟΥ και να εντάσσεται στη συνολική ρύθμιση.

- Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής μίας δόσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία ή την Εφορία, να μη χάνεται η ρύθμιση αλλά να δίνεται η δυνατότητα τουλάχιστον για καθυστέρηση έως τρεις δόσεις.

- Μείωση του επιτοκίου που επιβαρύνει το χρέος που μπαίνει σε ρύθμιση.

- Την αποποινικοποίση του αδικήματος της μη καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών λόγω οικονομικής αδυναμίας και την απομάκρυνση του κλίματος φόβου, πανικού, και δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, λογικής, κατανόησης των προβλημάτων και αισιοδοξίας για την επίλυσή τους, γεγονός που θα δώσει ισχυρή ψυχολογική ώθηση στην δοκιμαζόμενη σκληρά αγορά και θα βοηθήσει σημαντικά στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Κύριοι Υπουργοί,

Κράτος και λαός έχουν περιέλθει, πλέον, σε μια κρίσιμη καμπή. Ευελπιστούμε ότι θα λάβετε γενναίες αποφάσεις στηρίζοντας το εισόδημα του ελληνικού λαού. Είμαστε δίπλα σας, έτοιμοι να συνεργαστούμε ώστε να αναπτυχθεί μια υγιής και σταθερή επιχειρηματική τάξη που θα θέσει γερά θεμέλια στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας.

Με τιμή,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: