Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Για δεύτερη χρονιά το Σεπτέμβριο, τα "Ολύμπια τα εν Δίω"

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Σεπτέμβριο, τα "Ολύμπια τα εν Δίω".Οι μαθητές παίζουν αρχαίο θέατρο! Στις πλαγιές του Ολύμπου και στο Αρχαίο..
Θέατρο του Δίου διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας - Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων η Διεθνής Μαθητική Συνάντηση Αρχαίου Θεάτρου, η οποία έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, με τίτλο: Σκηνικοί Αγώνες: "Ολύμπια τα εν Δίω".

Οι θεατρικοί αγώνες θα διαρκέσουν εννέα ημέρες από την Παρασκευή 19 έως και το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014.

 
Ο καταξιωμένος πλέον, θεσμός αποτελεί αναβίωση των αρχαίων αγώνων θεάτρου που διεξάγονταν στον ίδιο χώρο, την ιερή πόλη των Μακεδόνων, με τον ίδιο τίτλο και διαρκούσαν εννέα μέρες όσες και οι Πιερίδες Μούσες. Κάθε ημέρα θα είναι αφιερωμένη σε μία Μούσα.

Η δράση θα διεξαχθεί στο ίδιο θέατρο του Δίου, όπου ο Ευριπίδης έγραψε και παρουσίασε πέντε έργα του, κορυφαίο των οποίων είναι οι "Βάκχες". Κατά την αρχαία ελληνική παράδοση εδώ τάφηκε ο Ευριπίδης, σύμφωνα με επιτάφιο επίγραμμα.

Η θεματική του μαθητικού αυτού Φεστιβάλ περιλαμβάνει έργα αρχαίου θεάτρου (όχι μόνο αρχαίου ελληνικού και λατινικού δράματος) αλλά και άλλων λαών όπως αυτό εκφράστηκε σε παλιότερες εποχές.

Οι Διεθνείς Μαθητικοί Θεατρικοί Αγώνες στους πρόποδες του Ολύμπου, "Ολύμπια τα εν Δίω" δεν έχουν διαγωνιστικό χαρακτήρα.

Επικεφαλής του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας είναι η Μυράντα Παππά και στο πλευρό της, έχοντας την καλλιτεχνική ευθύνη, οι καταξιωμένοι θεατρικοί παράγοντες του Νομού Πιερίας Γιώργος Φουρνιάδης - Σκηνοθέτης, Ηθοποιός και ο Θανάσης Μπίντας Συγγραφέας, καθώς και πλήθος παραγόντων εντός και εκτός Νομού Πιερίας οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά και μόνον για την επιτυχία του Φεστιβάλ...

Η Δ/νση Β'θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας δια του Διευθυντή της Γιάννη Καζταρίδη, προσφέρει την εμπειρία και την στελέχωση της υπηρεσίας, έτσι ώστε να ρυθμιστούν οι όποιες λεπτομέρειες για να στεφθούν με επιτυχία κι αυτά τα "Ολύμπια εν Δίω".

Η πρώτη παράσταση θα δοθεί την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014. Πρόκειται για την κωμωδία "Θεσμοφοριάζουσαι" του Αριστοφάνη από τους μαθητές της Κέρκυρας, ενώ τη σκυτάλη παραλαμβάνει η "Ιφιγένεια εν Ταύροις" του Ευριπίδη από μαθητές Λυκείου του Κιέβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: