Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Επικουρική σύνταξη θα πάρεις..όσο έχει λεφτά το Ταμείο

Επικουρική σύνταξη όσο έχει λεφτά το Ταμείο– Έρχεται ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης.Τι αλλάζει στο Ασφαλιστικό.Ο πλήρης..
επανασχεδιασμός του ασφαλιστικού συστήματος, τόσο οργανωτικά όσο και σε επίπεδο παροχών, εκπονείται την περίοδο αυτή από το υπουργείο Εργασίας. «Κεντρική φιλοσοφία» του νέου -υπό δημιουργία- Ασφαλιστικού είναι η διασφάλιση της οικονομικής αυτοδυναμίας του, δηλαδή η κάλυψη των υποχρεώσεών του χωρίς την ανάγκη της συνεισφοράς του κρατικού προϋπολογισμού.

Ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει δυνατό με την προσαρμογή-μείωση των παροχών στα όρια των δυνατοτήτων των εσόδων, δηλαδή των εισπράξεων από εισφορές.

Για τον λόγο αυτόν ο βασικός σχεδιασμός του υπουργείου περιστρέφεται γύρω από τη λογική της λεγόμενης ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, η οποία θα εφαρμοστεί στο σύνολο των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ βοηθήματος. Αυτό σημαίνει ότι τα εν λόγω Ταμεία θα προσαρμόζουν ανά τρίμηνο τις παροχές τους στα όρια των εσόδων τους έτσι ώστε στο τέλος του έτους τα ίδια έσοδα να καλύπτουν τις παροχές χωρίς την ανάγκη χρηματοδότησης.

Τα μέτρα αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός του Σεπτεμβρίου να ψηφισθούν τον Οκτώβριο και να ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2015.

Οι περαιτέρω ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, η κυβερνητική πρόταση μιλάει για τρία ταμεία κύριας ασφάλισης, η καθιέρωση ενιαίων κανόνων και όρων ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, οι νέες περικοπές συνταξιοδοτικών παροχών (κύριες και επικουρικές) και οι μειώσεις των εσόδων από το ασφαλιστικό σύστημα με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων) αποτελούν τις κεντρικές κατευθύνσεις της νέας μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης, ο οποίος χειρίστηκε μια σειρά αλλαγών στο σύστημα τα τελευταία δύο έτη, εκτιμά ότι απομένουν ορισμένες τροποποιήσεις ώστε το ασφαλιστικό σύστημα να λάβει την τελική μορφή του.

Τα μέτρα του Σεπτεμβρίου

Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει δέσμη μέτρων για τις συντάξεις (πέραν των ενοποιήσεων των Ταμείων) αφού λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης. Το νέο Ασφαλιστικό θα ψηφισθεί το αργότερο ως τον Οκτώβριο 2015. Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων είναι:

* Περικοπές και εξάλειψη των «αδικαιολόγητων απαλλαγών» από 1ης Ιανουαρίου 2015.

* Πλήρης διαχωρισμός των λειτουργιών κοινωνικής ασφάλισης από την κοινωνική βοήθεια και την κοινωνική πρόνοια που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό.

* Σχεδιασμός ενός μελλοντικού συστήματος χρηματοδότησης της ασφάλισης που να διασφαλίζει τη συνολική αειφορία και τη μαθηματική ισοτιμία του συνταξιοδοτικού συστήματος. Το νέο σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2015. Στο προτεινόμενο σύστημα θα πρέπει να αυξηθούν τα κίνητρα για την αγορά εργασίας, τα κίνητρα συμμετοχής και να βελτιωθεί η σύνδεση και η αντιστοιχία των σημερινών και των μελλοντικών εισφορών με τις συνταξιοδοτικές παροχές (π.χ., μέσω της δημιουργίας ενός ηλεκτρονικού μητρώου).

* Πολιτικές για τη συγκράτηση των συνταξιοδοτικών δαπανών.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας έχει εξαγγείλει την πλήρη εφαρμογή από τον Νοέμβριο του «Ασφαλιστικού Βιογραφικού», το οποίο θα καταγράφει ηλεκτρονικά τον πλήρη ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου.

Με τον τρόπο αυτόν θα ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος απονομής της σύνταξης, ενώ θα καταστεί δυνατή η ταχύτατη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Ήδη στο πλαίσιο του μέτρου αυτού σταματά η θεώρηση ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας και καθιερώνεται αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή. Με την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει πρόσβαση μέσω του υπολογιστή του στην εικόνα που συνθέτει τον ασφαλιστικό του βίο.


.........
 Πρωτοσέλιδο 25.6.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: