Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Κουκοδήμος ο 5ος βουλευτής Πιερίας,.. υφυπουργός..

Κουκοδήμος ο… 5ος Τελευταία φορά που βουλευτής Πιερίας κάθισε στο υπουργικό τραπέζι ήταν το 2009, ενώ στο Υπουργείο Παιδείας θα βρεθεί για 2η φορά ..
εκλεγμένος εκπρόσωπος του νομού μας.
Ο Κώστας Κουκοδήμος έγινε χθες ο 5ος βουλευτής Πιερίας, ο οποίος ορκίστηκε υφυπουργός σε κυβέρνηση. Πρώτος Πιεριέας υφυπουργός, (της μεταπολίτευσης) ήταν ο Ιωάννης Δημόπουλος το 1977.
Στα 39 χρόνια της μεταπολίτευσης τη χώρα κυβέρνησαν 13 πρωθυπουργοί, προερχόμενοι 5 από τη Νέα Δημοκρατία (Κ. Καραμανλής, Γ. Ράλης, Κ. Μητσοτάκης, Κ. Καραμανλής και Αντ Σαμαράς) και 3 από το ΠΑΣΟΚ (Α. Παπανδρέου, Κ. Σημίτης και Γ. Παπανδρέου). Στο ενδιάμεσο υπήρξαν και οι «υπηρεσιακοί» ή ευρύτερης αποδοχής οι οποίοι δεν ηγήθηκαν ποτέ ένα από τα δύο κόμματα, όπως οι Τζανής Τζανετάκης, Ξενοφών Ζολώτας, Ιωάννης Γρίβας, Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμένος. Να σημειωθεί, ότι μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου έχασε την πρωθυπουργία και κατάφερε να επανεκλεγεί μετά από σχεδόν 4 χρόνια.
Πέντε υφυπουργοί, πέντε… πρωθυπουργοί
Πέντε βουλευτές της Πιερίας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα ανέλαβαν χρέη υφυπουργού, όλοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Πέντε ήταν και οι πρωθυπουργοί οι οποίοι τους εμπιστεύθηκαν.
Ο πρώτος που κατέλαβε θέση υφυπουργού σε κυβέρνηση, ήταν ο Ιωάννης Δημόπουλος, όπου διετέλεσε υφυπουργός Εμπορίου από το 1977 έως το 1980 στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Από το 1977, έπρεπε να περάσουν περίπου 13 χρόνια μέχρι βουλευτής Πιερίας να μπει στην κυβέρνηση. Η γεννημένη στην Ιερισσό Χαλκιδικής πρώην Νομάρχης Πιερίας Μαρία Αρσένη, ανέλαβε υφυπουργός Προεδρίας στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου από το 1993 έως το 1995 και αμέσως μετά και μέχρι να αναλάβει το 1996 ο Κώστας Σημίτης, υφυπουργός Παιδείας.
Ουσιαστικά, ο δεύτερος βέρος Πιεριέας (μετά τον Γιάννη Δημόπουλο) που μπήκε σε κυβέρνηση, ήταν ο Παντελής Τσερτικίδης, στον οποίο ο Κώστας Σημίτης εμπιστεύθηκε μια θέση υφυπουργού στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Τσερτικίδης ανέλαβε τον Απρίλιο του 2003 και παρέμεινε στη θέση του έως τον Μάρτιο του 2004 όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές και ο ίδιος την βουλευτική έδρα.
Επόμενος εκπρόσωπος των Πιεριέων στην κυβέρνηση, ήταν ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος είχε την τύχη να διετελέσει υφυπουργός σε έναν χώρο που γνωρίζει ιδιαίτερα καλά, αυτόν της υγείας. Από τον Μάρτιο του 2004 έως τις αρχές του 2009 έμεινε αμετακίνητος στο συγκεκριμένο πόστο, αν και στη διάρκεια της θητείας του άλλαξαν δύο υπουργοί.
Έτσι, ο Κώστας Κουκοδήμος έγινε χθες ο 5ος βουλευτής Πιερίας που συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα, έχοντας διατελέσει αρχικά Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού (2004-2006) και στη συνέχεια (από το 2007) βουλευτής Πιερίας, συγκεντρώνοντας τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης σε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις το 2009, το Μάιο του 2012 και τον Ιούνιο του ίδου έτους. Η τοποθέτησή του στην κυβέρνηση από τον Αντώνη Σαμαρά μπορεί να μην ξάφνιασε πολλούς, αλλά σίγουρα το πόστο που αναλαμβάνει (όλοι τον «έβλεπαν» στο υφυπουργείο Αθλητισμού) ήταν έκπληξη, ίσως, ακόμη και για τον ίδιο.
από  ΕΠΤΑ - ΠΟΛΙΤΕΙΑ/ Β.Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: