Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Ανακοινώθηκε ο αριθμός εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Στους 70.305 θα φτάσουν οι εισακτέοι σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα διαγωνιστούν για 46.735 θέσεις στα Πανεπιστήμια και 23.570 θέσεις... σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) και Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΑΣΤΕ). Το υπουργείο Παιδείας, παράλληλα με τον αριθμό των εισακτέων, προαναγγέλλει νομοθετικές ρυθμίσεις για τους σεισμόπληκτους υποψηφίους της Κεφαλονιάς, τους πολύτεκνους και άλλους που πληρούν κοινωνικά κριτήρια.
Ο γενικός αριθμός εισακτέων εμφανίζεται αυξημένος από τον αντίστοιχο περσινό (57.895) κατά περίπου 20%. Οπως επισημαίνει το υπουργείο, η αύξηση είναι φαινομενική και προκύπτει από την κατάργηση των επιπλέον θέσεων που δίνονταν ως πέρυσι στις ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) - στους οποίους αντιστοιχούσαν 11.503 θέσεις - και την ενσωμάτωσή τους στο γενικό αριθμό εισακτέων.
Ο αριθμός εισακτέων ανά επιστημονικό πεδίο έχει ως εξής:
-- 1ο πεδίο, Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών: 18.690 στα Πανεπιστήμια και 1.180 στα ΤΕΙ.
-- 2ο πεδίο, Θετικών Επιστημών: 10.480 στα Πανεπιστήμια και 800 στα ΤΕΙ.
-- 3ο πεδίο, Επιστημών Υγείας: 2.935 στα Πανεπιστήμια και 4.000 στα ΤΕΙ.
-- 4ο πεδίο, Τεχνολογικών Επιστημών: 7.525 στα Πανεπιστήμια και 11.555 στα ΤΕΙ.
-- 5ο πεδίο, Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης: 7.105 στα Πανεπιστήμια και 6.035 στα ΤΕΙ.
Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων στις θετικές επιστήμες ενώ μειώνεται στις σχολές θεωρητικών επιστημών, κατά 20%. Αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, γίνεται «για να μπορέσει αυτή η χώρα να σταματήσει να "παράγει" ανέργους πτυχιούχους ή πτυχιούχους χωρίς δεξιότητες και επάρκεια. Για να δώσουμε την δυνατότητα στη νέα γενιά, σε κάθε νέα γενιά, να πολλαπλασιάζει τους εθνικούς πόρους, εξασφαλίζοντας ευκαιρίες ζωής και στη χώρα ανάπτυξη», σπέρνοντας ψεύτικες ελπίδες στη νέα γενιά που χτυπιέται από την ανεργία κοντά στο 60%, με ιδιαίτερα υψηλά σε αυτή τα ποσοστά ανεργίας των πτυχιούχων.
Νομοθετικές ρυθμίσεις
Σε ό,τι αφορά τους μαθητές από την Κεφαλονιά, για τους οποίους μία σειρά από φορείς ζήτησαν να μη δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που τους έχει ταλαιπωρήσει πολύμορφα, στερώντας ακόμα και τα σπίτια τους, το υπουργείο Παιδείας εξαγγέλλει τελικά θέσεις σε ποσοστό 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μόνο για την ακαδημαϊκή χρονιά 2014 - 2015.
Καταργείται η εισαγωγή καθ' υπέρβαση, σε δικό τους ποσοστό, των υποψηφίων από τις κατηγορίες πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, με κοινωνικά κριτήρια. Οι υποψήφιοι αυτών των κατηγοριών θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις μαζί με τους υπόλοιπους υποψηφίους και «μετά την εισαγωγή τους θα δίνονται ελεύθερες μετεγγραφές στους πολύτεκνους, τρίτεκνους και όσους πληρούν κοινωνικά κριτήρια», όπως εξαγγέλλει το υπουργείο.
Επίσης, το υπουργείο σημειώνει ότι όσοι υποψήφιοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ το 2012 θα έχουν κι αυτοί το δικαίωμα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους το 2014 σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων, καταθέτοντας μόνο μηχανογραφικό δελτίο.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: