Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Κληρώνει για ανασχηματισμό - Ποιοί θα δουν την έξοδο από την κυβέρνηση


Ενισχύονται οι εισηγήσεις προς τον Αντώνη Σαμαρά για έναν ευρύ ανασχηματισμό, που θα εκπέμψει μήνυμα επανεκκίνησης της κυβερνητικής προσπάθειας εν όψει των κρίσιμων ορόσημων για τη χώρα, δηλαδή τη συζήτηση περί της....
βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλά και τις καθοριστικές εκλογικές αναμετρήσεις του 2014.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού τοποθετούνται έως το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου ενώ συναρτώνται ευθέως με διάφορες παραμέτρους, οι οποίες δε συνδέονται κατ ανάγκη με παράγοντες της εσωτερικής πολιτικής σκηνής.
Εν αρχή είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο πρωθυπουργός δεν παραλείπει σε κάθε σύσκεψη στο Μαξίμου να επισημαίνει προς τους αρμόδιους Υπουργούς ότι δε θα "συγχωρηθούν" παραλείψεις και καθυστερήσεις και ότι το μέτωπο με την τρόικα θα πρέπει να έχει κλείσει έως το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού διαμηνύουν ότι οι Υπουργοί, που διατηρούν εκκρεμότητες με την τρόικα "αξιολογούνται ημέρα με την ημέρα", ενώ το "βαθμολόγιο" του πρωθυπουργού είναι ήδη γεμάτο από τα Υπουργικά πεπραγμένα των τελευταίων μηνών.
Δεύτερος κρίσιμος παράγοντας είναι οι υποψηφιότητες για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι συσκέψεις για το συγκεκριμένο θέμα στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας υπό τον γραμματέα, Ανδρέα Παπαμιμίκο, είναι καθημερινές, ενώ ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας υπάρχει και με το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο θα αποφασίσει για τα πρόσωπα, που θα διεκδικήσουν τους μεγάλους Δήμους και τις Περιφέρειες. Εφόσον προκύψουν κενοί Υπουργικοί θώκοι τότε θα τεθεί εκ των πραγμάτων το δίλημμα μεταξύ της πλήρωσης των συγκεκριμένων θέσεων και ενός ευρύτερου ανασχηματισμού. Η δεύτερη, πάντως, προοπτική συνδέεται άμεσα με την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, καθώς αναπτύσσεται εντός του Μεγάρου Μαξίμου η άποψη ότι ένας πιθανός ανασχηματισμός θα αυξήσει τις πιθανότητες της κυβέρνησης καθόδου προς μία εκλογική αναμέτρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα πρόσωπα του ανασχηματισμού
Η συζήτηση αρχίζει και τελειώνει με τον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Το Μέγαρο Μαξίμου, επισήμως, διαψεύδει, ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν τον απασχολούν τα συγκεκριμένα σενάρια, ωστόσο το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου με την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον προσεχή Απρίλιο, το άνοιγμα ενός νέου με τη συζήτηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους αλλά και η λήξη της θητείας του Γιώργου Προβόπουλου στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, τον προσεχή Μάιο, καταδεικνύουν ότι υπάρχει φωτιά πίσω από τον καπνό. Και στην περίπτωση του Γιάννη Στουρνάρα, πάντως, οι εξελίξεις συνδέονται με πιθανές πρόωρες εκλογές, καθώς ναι μεν ο Υπουργός Οικονομικών απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο, η δημοφιλία του στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει ιστορικά χαμηλά και ενισχύεται η άποψη ότι δε μπορεί η Λεωφόρος Συγγρού να κατέλθει σε εκλογές με τον Γιάννη Στουρνάρα να παραμένει ένοικος του 6ου ορόφου της Οδού Νίκης.
Πολύς λόγος γίνεται και για τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με την υπόθεση του 25ευρω στα νοσοκομεία αλλά και σε ευθεία σύγκρουση με τον έτερο κυβερνητικό εταίρο, Ευάγγελο Βενιζέλο. Η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας υποχρεώθηκε σε τακτική υποχώρησης και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ωστόσο, στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Άδωνι Γεωργιάδη έναν αποτελεσματικό ως επί το πλείστον Υπουργό και την αιχμή του δόρατος της επικοινωνιακής εμπροσθοφυλακής της κυβέρνησης.
Πίεση δέχεται και ο Υπουργός, Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαος Δένδιας μετά την απόδραση Ξηρού και τον αρνητικό αντίκτυπο, που έχει το ζήτημα στους κόλπους των εταίρων μας σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Το θέμα "Δένδια" έχει ακόμη μία ενδιαφέρουσα πτυχή, καθώς φέρεται από τα στελέχη πρώτης γραμμής της Νέας Δημοκρατίας, που έχουν βολιδοσκοπηθεί για να διεκδικήσουν το Δήμο Αθηναίων. Ο ίδιος δε φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενθουσιάζεται με την ιδέα, ωστόσο, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά εφ όσον του ασκηθούν... πρωθυπουργικές πιέσεις. Κριτική για τους χειρισμούς των δικαστικών αρχών στο θέμα της άδειας Ξηρού αλλά και για τους εν γένει χειρισμούς τους σε θέματα υπόπτων για τρομοκρατική δράση δέχεται και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.
Δύο Υπουργοί, που συχνά πυκνά "στοχοποιούνται" από το ΠΑΣΟΚ είναι ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, γεγονός, που συχνά πυκνά προκαλεί μίνι ή μεγαλύτερο κυβερνητικό βραχυκύκλωμα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μάλιστα, είχε ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την αποπομπή Βρούτση στον ανασχημστισμό του περασμένου Ιουνίου, ωστόσο, είχε προσκρούσει στη στήριξη, που παρείχε στον Υπουργό Εργασίας ο Αντώνης Σαμαράς. Τόσο, πάντως, ο κύριος Χατζηδάκης όσο και ο κύριος Βρούτσης απολαμβάνουν μέχρι νεωτέρας της κυβερνητικής στήριξης.
Πρωτοσέλιδο 22.1.2014


Δεν υπάρχουν σχόλια: