Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Εφορία: Τι αλλάζει στην τήρηση βιβλίων


03.01.2014 Οικονομία
Μια σειρά από αλλαγές που επέρχονται από την 1.1.2014 στην τήρηση βιβλίων και στοιχείων με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, υπενθυμίζει με ανακοίνωση του το υπουργείο ...
Οικονομικών.
Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για αλλαγές και τροποποιήσεις που συμπεριλήφθηκαν στον νέο νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Μεταξύ των αλλαγών αυτών, είναι η κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης βιβλίων και στοιχείων, η επιστροφή φόρου εισοδήματος στις επιχειρήσεις εντός 30 ημερών αν δεν συντρέχει λόγος ελέγχου, η κατάργηση της υποχρέωσης τήρησης ασφαλών πληροφοριών (πρόσθετων βιβλίων). Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνεται, επίσης, η υποχρέωση των αγροτών του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, σε τήρηση φορολογικών βιβλίων και στοιχείων, ενώ, όπως διευκρινίστηκε σήμερα, προβλέπεται δυνατότητα απαλλαγής, των αγροτών με έσοδα έως 10.000 ευρώ και επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ.

Ειδικότερα, με το νέο καθεστώς προβλέπονται τα ακόλουθα:

- Για την αποστολή, την παράδοση ή τη διακίνηση αποθεμάτων, με σκοπό την πώληση, απευθείας ή μέσω τρίτου, από τον προμηθευτή στον αγοραστή αυτών, εφόσον δεν εκδίδονται άμεσα με την αποστολή, την παράδοση ή τη διακίνηση των αποθεμάτων φορολογικά στοιχεία αξίας, που συνοδεύουν τα αποθέματα μέχρι τον τελικό παραλήπτη τους, συντάσσεται δικαιολογητικό έγγραφο μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων.

Το δικαιολογητικό αυτό συντάσσεται για την παραλαβή αποθεμάτων από τον αγοραστή (υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών) αυτών, εφόσον δεν παραδίδεται σ' αυτόν, κατά την παραλαβή τους, τιμολόγιο του προμηθευτή αυτών ή αντίτυπο του δικαιολογητικού εγγράφου μη τιμολογηθέντων αποθεμάτων ή δεν εκδίδεται άμεσα με την παραλαβή τους, τίτλος κτήσης του άρθρου 5 παράγραφος 6 του Κ.Φ.Α.Σ..

Το ανωτέρω δικαιολογητικό συντάσσεται κατά το χρόνο της αποστολής ή της παράδοσης ή της παραλαβής ή της διακίνησης, συνοδεύει τα αποθέματα μέχρι τον τελικό προορισμό τους και διαφυλάσσεται στις εγκαταστάσεις του προμηθευτή και του αγοραστή, πλην των ιδιωτών, των αποθεμάτων.

- Στη λιανική πώληση, διατηρείται το υφιστάμενο σύστημα ρυθμίσεων (φορολογικές ταμειακές μηχανές ή σήμανση εκδιδόμενων αποδείξεων), προκειμένου να καταστεί δυνατή η ασφαλής μετάβαση σε ένα νέο πιο λειτουργικό σύστημα ρυθμίσεων.

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, παρέχεται η δυνατότητα μη χρήσης φορολογικών ταμειακών μηχανών και Ειδικών Ασφαλών Φορολογικών Διατάξεων Σήμανσης Στοιχείων (ΕΑΦΔΣΣ), σε όσα επαγγέλματα απαλλάσσονταν και κατά την προηγούμενη χρονιά, από τη χρήση φορολογικών μηχανισμών.

- Από 1.1.2014, απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., οι οποίοι πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, από την πώληση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, ακαθάριστα έσοδα, μικρότερα των 10.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μικρότερα των 5.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: