Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός για την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής Αναζητούν στήριξη για το μεταναστευτικό


Πρωτοσέλιδο 25.10.2013 Παρασκευή 25 Οκτβρίου 2013 
Η ψηφιακή ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών αποτελούν τα πιο σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, που ξεκινά στις Βρυξέλλες. Συνάντηση 15 λεπτών Μέρκελ και ...
Σαμαρά στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Προσερχόμενος στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «είμαστε εδώ για να συζητήσουμε την ψηφιακή οικονομία, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τη νέα γενιά, καθώς και την τραπεζική ενοποίηση. Όμως είμαστε επίσης εδώ για να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις σε ένα πρόβλημα που χρονίζει, ειδικά για τις χώρες της Νότιας Μεσογείου, δηλαδή τη λαθρομετανάστευση. Υπάρχουν πολλοί στόχοι, προχωράμε».
Νωρίτερα, ο κ. Σαμαράς είχε 15λεπτη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μάρκελ είχε και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.
Τα συμπεράσματα
Μετά την θέσπιση του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, τα συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου επιβεβαίωσαν το χρονοδιάγραμμα για τον δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης, δηλαδή τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης και εξυγίανσης. Στόχος είναι να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία έως το τέλος του έτους και να ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία, στην Ευρωβουλή, πριν από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου (Μάιος 2014). Τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν τόσο τη νομική βάση του νέου συστήματος εκκαθάρισης, όσο και τη δημιουργία ενιαίων ευρωπαϊκών πηγών χρηματοδότησης τραπεζικών εξυγιάνσεων, είναι αρκετά και ακανθώδη, όπως έλεγαν χθες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αλλά οι ηγέτες των κρατών - μελών παρέπεμψαν προς επίλυση στους υπουργούς οικονομικών (ECOFIN και Eurogroup).
Πάντως, η ολοκλήρωση αυτής της φάσης της τραπεζικής ενοποίησης θα είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε, που ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου 2014. Μολονότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε την ευκαιρία να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, κατά την προγραμματισμένη συζήτηση για «την κοινωνική διάσταση» της οικονομικής ενοποίησης, πηγές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνιζαν σε δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται οι ηγέτες να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για συγκεκριμένα κράτη-μέλη.
Ένα από τα ελάχιστα «θεσμικά» όπλα που έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα είναι η σαφής αναφορά του προσχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου στην ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη και οι κοινωνικές επιπτώσεις των οικονομικών εισηγήσεων της Κομισιόν, προς τα κράτη-μέλη, μέσω ενός ειδικού «δείκτη επιπτώσεων», που από φέτος θα δημοσιεύεται τακτικά.
Λαθρομετανάστευση
Με τροπολογίες που κατέθεσαν στο προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ισπανία, Κροατία και Ουγγαρία ζητούν την έμπρακτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Όπως έλεγε χθες αρμόδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πυρήνας αυτών των προτάσεων θα γίνει αποδεκτός και τα αποτελέσματα της Συνόδου θα είναι ικανοποιητικά για τα κράτη - μέλη της Ε.Ε που δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις από την παράνομη μετανάστευση.
Ειδικότερα, η εισήγηση των εννιά κρατών στη Σύνοδο, καλωσορίζει τη σύσταση Ομάδας Δράσης, υπό την αιγίδα της Κομισιόν, για το θέμα της μετανάστευσης, η οποία θα προτείνει, μέχρι το τέλος του 2013 συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το φλέγον αυτό ζήτημα, μεταξύ των οποίων και η αποτελεσματικότερη χρήση των εργαλείων που ήδη έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δεσμεύονται στην αναβάθμιση των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίες Συνόρων (Frontex), σε περαιτέρω «βοήθεια και αλληλεγγύη» στα συνοριακά κράτη - μέλη της Ε.Ε και στην υιοθέτηση μίας πιο αποτελεσματικής πολιτικής επαναπατρισμού μεταναστών, η οποία «θα αποτελεί ουσιώδες στοιχείο των γενικότερων σχέσεων της Ε.Ε με τρίτες χώρες». Επίσης, οι ηγέτες της Ε.Ε., σύμφωνα με το κείμενο που κατέθεσαν οι εννέα χώρες, θα δεσμεύονται να επανέλθουν στο ζήτημα της μετανάστευσης κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ενώ οι «μακροπρόθεσμες στρατηγικές» και τα περαιτέρω βήματα για την ενίσχυση της σχετικής Ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα καθοριστούν στη Σύνοδο του επομένου Ιουνίου.
Ερωτώμενος σχετικά χθες από δημοσιογράφους, κοινοτικός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι τα παραπάνω δεν αποτελούν «νέα μέτρα» για τη μετανάστευση, αλλά βελτιώσεις στο πλαίσιο των υπαρχουσών δυνατοτήτων. Άλλωστε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιτήρηση των συνόρων, επαφίεται πρωτίστως στα κράτη-μέλη και δεν είναι αρμοδιότητα της Ε.Ε. Ωστόσο, η ενίσχυση της Frontex, αλλά και η έναρξη λειτουργίας του συστήματος επικοινωνίας και επιτήρησης των συνόρων (Eurosur), από φέτος, συνιστούν σημαντική βοήθεια για τα κράτη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Εν τω μεταξύ, με ψήφισμά του χθες το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τις κυβερνήσεις της Ε.Ε να αυξήσουν τον προϋπολογισμό για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και τη Frontex, να εξετάσουν τη δυνατότητα να συγκροτηθεί μια ακτοφυλακή της ΕΕ και να θεσπίσουν αυστηρές ποινικές κυρώσεις κατά όσων διακινούν ανθρώπους με σκοπό την είσοδο και την κυκλοφορία τους στην ΕΕ.
Πρωτοσέλιδο 25.10.2013


Δεν υπάρχουν σχόλια: