Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανία: Θρίαμβος Μέρκελ - Θρίλερ για την κυβέρνηση - Προς μεγάλο συνασπισμό Μέρκελ 41,5%, Στάινμπουργκ 25,7%, Linke 8,6%, Πράσινοι 8,4%, εκτός Φιλελεύθεροι και Ευρωσκεπτικιστές

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//262AC9213995C9BBF62E88AF63FBA101.jpg 
Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013
Θρίαμβος για την Μέρκελ, πανωλεθρία για τους Φιλελεύθερους εταίρους της στη Γερμανία: Ακομη και με ιστορική αυτοδυναμία στην Μπούντεσταγκ φλέρταραν οι Χριστιανοδημοκράτες, ενώ το FDP μένει εκτός Βουλής και....
ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός περνά στο παρελθόν. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα έχουμε θρίλερ για τον σχηματισμό της κυβέρνησης, ενώ το πιθανότερο είναι πως οδεύουμε προς έναν μεγάλο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών.
Σύμφωνα με τα πρώτα τελικά αποτελέσματα  οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) λαμβάνουν 41,5% των ψήφων καθώς ολοκληρώθηκε η προκαταρκτική καταμέτρηση των ψήφων στην Γερμανία. Τα επίσημα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

http://asset.tovima.gr/vimawebstatic//262AC9213995C9BBF62E88AF63FBA101.jpg Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκέντρωσαν ποσοστό 25,7%, ενώ η Αριστερά αναδείχθηκε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη με 8,6%. Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 8,4% των ψήφων.
Εκτός Βουλής, όπως είχε προβλεφθεί ήδη από τα πρώτα έξιτ πολ, έμειναν οι Φιλελεύθεροι (FDP) που έλαβαν 4,8% και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι ωστόσο μπορούν να είναι ικανοποιημένοι, καθώς, μόλις οκτώ μήνες από την ίδρυσή τους, συγκέντρωσαν ποσοστό 4,7%.

Αργότερα σήμερα έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη νέα Βουλή, προκειμένου να προσδιοριστεί η στάση τους στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Υπέρ του σχηματισμού «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) τάσσεται το 52% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε παράλληλα με την εκλογική διαδικασία το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Το 36% των ψηφοφόρων προτιμούσε συνεργασία CDU/CSU και Φιλελευθέρων (FDP), ενώ το 33% επιθυμούσε κυβέρνηση SPD-Πρασίνων. Υπέρ του ενδεχομένου συνεργασίας CDU/CSU με τους Πράσινους τάχθηκε το 26%, ενώ έναν συνασπισμό SPD - Πρασίνων - Αριστεράς θα ήθελε να δει το 19%.

Τα exit poll

Οι πρώτες προβολές εκλογικού αποτελέσματος έδιναν 42,5% στο κόμμα της καγκελαρίου, έναντι 41,6% που συγκεντρώνουν αθροιστικά όλα τα υπόλοιπα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή (SPD, Πράσινοι, Linke). 

Στην προβολή αποτελέσματος του ZDF (στις 20:50), οι Χριστιανοδημοκράτες εμφανίζονται με 303 έδρες σε σύνολο 606 -δηλαδή με μόλις μία έδρα πριν την απόλυτη πλειοψηφία. Ίδια η εικόνα και στην προβολή του ARD, με 298 έδρες σε σύνολο 598.

Το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών βρίσκεται δηλαδή, εάν τα αποτελέσματα δεν διαφοροποιηθούν, μία ανάσα πριν την απόλυτη κυριαρχία στο Βερολίνο. Τελευταία φορά που η Γερμανία είχε μονοκομματική κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών ήταν το 1957 με τον Κόνραντ Άντεναουερ.


Ωστόσο είναι παρακινδυνευμένο να αποκλειστεί ακόμη μεγάλος συνασπισμός: Εάν η αυτοδυναμία της Μέρκελ κριθεί σε μόλις μία έδρα, η έκβαση θα φανεί μόνο με τα οριστικά αποτελέσματα (και τον αριθμό των «πρόσθετων» εδρών που προβλέπει το γερμανικό σύστημα). Επιπλέον, μία επισφαλής αυτοδυναμία ελάχιστων εδρών θα ήταν ριψοκίνδυνη όταν η Μέρκελ χρειαστεί να περάσει αμφιλεγόμενα «δύσκολα» μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Στο exit poll του ZDF, oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) εμφανίζονται κοντά στο 42,5%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κοντά στο 26,5%, η Linke κοντά στο 8,5%, οι Πράσινοι στο 8% και το FDP περί το 4,5%. Το ευρωσκεπτικιστικό AfD βρίσκεται στο 4,8%. Τα λοιπά κόμματα είναι στο 5,6%.

Στο exit poll του ARD, oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) εμφανίζονται κοντά στο 42%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κοντά στο 26%, η Linke κοντά στο 8,3%, οι Πράσινοι στο 8,1% και το FDP στο 4,7%. Το ευρωσκεπτικιστικό AfD βρίσκεται στο 4,9%. Τα λοιπά κόμματα είναι στο 6,2%.

Καθώς δηλαδή το όριο για την είσοδο στη Βουλή είναι το 5%, οι Φιλελεύθεροι δεν μπαίνουν στη Βουλή και ο νυν συνασπισμός περνά στην ιστορία.

Εάν τα αποτελέσματα διαμορφωθούν όπως το exit poll του ZDF, για την αυτοδυναμία στη Βουλή θα χρειαστεί το 42,8% -ελάχιστα υψηλότερα δηλαδή από αυτό που εμφανίζονται να πετυχαίνουν οι Χριστιανοδημοκράτες. Βάσει του ARD, η αυτοδυναμία θα ήταν στο 42,2%, και πάλι δηλαδή ελάχιστα παραπάνω από το ποσοστό του CDU.























Ισχυρό ξεκίνημα για το ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) εμφανίζεται να μένει οριακά εκτός της γερμανικής Βουλής με 4,9% -εκ πρώτης όψεως οριακή ήττα, αλλά ουσιαστικά μεγάλη νίκη για ένα κόμμα που εμφανίστηκε από το πουθενά με μονοθεματική πλατφόρμα.

Tο πρώτο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που εμφανίστηκε μετά την κρίση χρέους στη Γερμανία κόντεψε να γίνει το πρώτο νέο κόμμα που μπαίνει στην Μπούντεσταγκ εδώ και δύο δεκαετίες -και, το βράδυ της Κυριακής, ακόμη ελπίζει.

«Δεν αλλάξαμε το κομματικό τοπίο, αλλά δημιουργήσαμε μία Εναλλακτική για τους απογοητευμένους ψηφοφόρους» είπε ο επικεφαλής του κόμματος Μπερντ Λούκε.

«Ελπίζουμε ότι το ποσοστό μας θα φτάσει, αλλά εάν όχι υπάρχουν και οι ευρωεκλογές, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για εμάς» είπε ο Λούκε.

Η άνοδος του AfD προφανώς έχει άμεση σχέση με τον καταποντισμό των Φιλελεύθερων (FDP), καθώς τμήμα της βάσης των Φιλελεύθερων ήταν αρνητικό στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης.

Μάλιστα, άλλη μία νίκη που μπορεί να διεκδικήσει το AfD είναι ότι, αν και πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα, κατάφερε να συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό από το περίπου 4,2% του μέχρι τώρα συγκυβερνώντος FDP.



Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής (λίγο μετά τις 18.00 ώρα Έλλαδας) οι κορυφαίοι πολιτικοί έχουν ήδη ψηφίσει και επιστρέφουν στα κεντρικά των κομμάτων για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων -με το χέρι στα τηλέφωνα για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Υψηλή η προσέλευση στις κάλπες.

Το μεσημέρι, η προσέλευση στα εκλογικά τμήματα είχε φτάσει ήδη το 41%, έναντι 36% την ίδια ώρα στην προηγούμενη ομοσπονδιακή εκλογική αναμέτρηση. Η μεγαλύτερη προσέλευση εκτιμάται ότι μπορεί να αποβεί ευνοϊκή για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και πιθανότατα και τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), αλλά ίσως όχι για τους μικρότερους Φιλελεύθερους.

Για τις 21.15 (ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη η κοινή συνέντευξη Τύπου των αρχηγών των κομμάτων. Υπό κανονικές συνθήκες, ως εκείνη την ώρα θα είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι κερδισμένοι και ποιοι χαμένοι.

Από τους πρώτους κορυφαίους πολιτικούς που ψήφισαν ήταν ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, που πήγε το πρωί σε εκλογικό τμήμα στο Ντάλεμ του Βερολίνου μαζί με την σύντροφό του και τον επικεφαλής αξιωματούχος για την διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας, Ρόντεριχ Έγκελερ.

Νωρίς ψήφισε ο Πέερ Στάινμπρουκ, υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, που πήγε μαζί με τη σύζυγό του σε εκλογικό τμήμα στη Βόννη.

Σχετικά αργά εμφανίστηκε στο εκλογικό τμήμα στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ η Άνγκελα Μέρκελ, που άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα στις 13:00 (τοπική ώρα) συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, Γιόαχιμ Ζάουερ.

Τα προσωρινά τελικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Στην τελευταία της προεκλογική εμφάνιση, το Σάββατο, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να της δώσουν «ισχυρή εντολή» για να συνεχίσει το έργο της, παραδεχόμενη ότι το αποτέλεσμα θα είναι «οριακό».

Το μεγάλο ερωτηματικό για τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) δεν είναι εάν θα καταλάβουν την πρώτη θέση -κάτι που θεωρείται σίγουρο- αλλά εάν θα συνεχίσουν να συγκυβερνούν με τον μικρότερο εταίρο τους, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) που κινδυνεύουν να μην μπουν καν στο κοινοβούλιο εάν δεν συγκεντρώσουν ποσοστό 5%.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Πέερ Στάινμπρουκ.

Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, το SPD μπορεί να συγκεντρώσει ποσοστό έως και 28%. Εντούτοις, ακόμη και μαζί με τους Πράσινους δεν μπορεί να ξεπεράσει το CDU και να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του.

Αστάθμητος παράγοντας μπορεί να αποδειχθεί το μικρό, νεοσύστατο, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια για την οικονομική βοήθεια που παρέχεται στις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης και απειλεί να αποσπάσει ψήφους από τους Χριστιανοδημοκράτες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το AfD σε ανοδική πορεία και, σύμφωνα με ορισμένες από αυτές, είναι σε θέση να πλησιάσει το κατώφλι του 5% και να μπει στο κοινοβούλιο.

Δικαίωμα ψήφου στις σημερινές εκλογές έχουν 61,8 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες. Υπολογίζεται όμως ότι το ένα τέταρτο των εκλογέων έχουν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: