Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΙΣ 11\09\2013 – Α’ ΜΕΡΟΣ: ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ



Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΙΣ 11\09\2013 – Α’ ΜΕΡΟΣ:
ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
● Καταγγελίες για το τέλος σύνδεσης βιολογικού σε Δίον, Αγ. Σπυρίδωνα, Κονταριώτισσα και Ν. Έφεσο
● Υπόθεση χρημάτων υπέρ Βασίλη Δαλαμήτρα
Μετά την διακοπή συνεδριάσεων τον Αύγουστο, πραγματοποιήθηκε προχθές η τακτική συνεδρίαση μηνός Σεπτεμβρίου του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου. Ενδιαφέρουσα ήταν και η προ ημερησίας συζήτηση. Μερικά ...
θέματα που θέσαμε από την πλευρά μας ήταν τα εξής:
- Καταγγελίες για την επιβολή τέλους σύνδεσης με βιολογικό καθαρισμό στους κατοίκους Δίου, Αγ. Σπυρίδωνα, Κονταριώτισσας και Ν. Εφέσου: Στην προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε ψηφίσει την επιβολή τέλους 264€ για τις ιδιωτικές συνδέσεις όλων των διαμερισμάτων της Δ.Ε. Δίου με το νέο δίκτυο αποχέτευσης και τη σύνδεση με τον Βιολογικό Καθαρισμό. Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε μεγάλη αναταραχή στις παραπάνω 4 τοπικές κοινότητες, επειδή αρκετοί κάτοικοι υποστήριζαν – δικαιολογημένα, όπως αποδείχθηκε – ότι κακώς επεβλήθη τέλος σύνδεσης σε εκείνους γιατί στο πρόγραμμα που εντάχθηκε η μελέτη για τις 4 τοπικές κοινότητες προβλεπόταν η επιχορήγηση και των ιδιωτικών συνδέσεων!
Ζήτησα λοιπόν από την δημ. αρχή μία επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση αυτού του ισχυρισμού και δήλωσα ότι σε περίπτωση επιβεβαίωσης η δική μας τουλάχιστον ψήφος τελεί υπό αίρεση, καθώς θεωρούμε ότι το Δ.Σ. ουσιαστικά παραπλανήθηκε. Επεσήμανα εννοείται και τον κίνδυνο απένταξης ολόκληρου του έργου εξ αιτίας των χειρισμών της διοίκησης! Επειδή ήμουν σίγουρος ότι θα υπήρχε προσπάθεια να περάσει προς τα έξω πως δήθεν εμείς διαχωρίζουμε τους συνδημότες μας σε κατηγορίες και πως θέλουμε να φορτώσουμε μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες των κατοίκων της Καρίτσας και της Βροντούς, έσπευσα εξ αρχής να ξεκαθαρίσω ότι μόνο αυτή δεν είναι η πρόθεσή μας και ότι πρέπει από κοινού να βρούμε, έστω κι αργά, έναν τρόπο – σύννομο όμως – για να μειώσουμε το τέλος σύνδεσης και στα 2 αυτά δημ. διαμερίσματα. Άλλωστε, αν τελικά το έργο απενταχθεί εξ αιτίας των «αλχημειών» της δημ. αρχής, άραγε δεν θα πληρώσουν ούτως ή άλλως πολύ μεγαλύτερο τέλος οι κατοικοί της Βροντούς και της Καρίτσας, ενώ παράλληλα θα έχουν χαθεί περίπου 9,5 εκατ. ευρώ;
Για όλα αυτά προτείναμε άμεση ανάκληση της απόφασης του Ιουλίου και λήψη νέας με βάση τα πραγματικά δεδομένα των 2 μελετών.
Κάποιοι συνάδελφοι δήλωσαν σχετικά με αυτό ότι δε μπορούμε να ψηφίζουμε κάτι πριν από 2 μήνες και μετά να ζητάμε να αλλάξουμε την ψήφο μας. Υπενθυμίζω στους συναδέλφους ότι εμείς δεν εκπροσωπούμαστε σε καμία απ’ τις 2 επιτροπές και προφανώς δεν έχουμε την (πιθανόν) καλύτερη ενημέρωση που έχουν εκείνοι. Μοναδική μας ενημέρωση ήταν η γραπτή εισήγηση σχετικά με το θέμα που συνόδευε την πρόσκληση για τη συνεδρίαση του Ιουλίου. Μεταφέρω αυτούσια αποσπάσματα από την εισήγηση εκείνη κι ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του: «Μέρος του ποσού αυτού συμβατικού προϋπολογισμού περίπου 2.000.000€ απαιτείται για την κατασκευή ιδιωτικών συνδέσεων στους οικισμούς. Από το παραπάνω ποσό, το 1.068.000€ δεν χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους οπότε απαιτείται ο καταμερισμός και η πληρωμή του από τους χρήστες των δικτύων. Από τα στοιχεία που αντλήθηκαν…προκύπτουν για το σύνολο των οικισμών της Δημοτικής ενότητας Δίου 4042 παροχές ιδιωτικών συνδέσεων. Συνεπώς το ποσό που χρειάζεται να καλυφθεί ανέρχεται σε 1.068.000€/4042=264€.». Θεωρώ ότι χρειάζεται κληρονομικό χάρισμα μέντιουμ για να υποπτευθεί κανείς ότι στην εισήγηση αυτή γίνεται αναφορά σε χρηματοδότηση συνδέσεων μόνο στα 4 από τα 6 διαμερίσματα και τελικώς καταστρατήγηση της χρηματοδότησης αυτής!
Όσο για το επιχείρημα του δημάρχου ότι ενδέχεται να αποκλειστεί από επιλέξιμη δαπάνη αυτή των ιδιωτικών συνδέσεων, αυτό είναι τουλάχιστον σαθρό! Αφ’ ενός αυτό που τώρα ισχύει για τα 4 διαμερίσματα είναι ότι η δαπάνη εγκρίθηκε ως επιλέξιμη, αφ’ ετέρου δεν νοείται να επιβάλλουμε «προληπτικά» τέλος για ενδεχόμενο αποκλεισμό μίας δαπάνης, ενώ αυτή εγκρίθηκε ως επιλέξιμη. Επιπλέον, η «γενναία» δήλωσή του: «Μη σας νοιάζει! Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη!» διόλου δε μας καθησυχάζει! Δε μας νοιάζει η προσωπική του τύχη ή η ανάληψη της ευθύνης από κάποιον, αλλά το τι είναι σωστό και συμφέρον για τον δήμο με την αποτροπή της απένταξης ενός τόσο σημαντικού έργου!
Επιμένουμε λοιπόν ότι πρέπει να ανακληθεί η απόφαση του Ιουλίου και να αποφασίσουμε εκ νέου με βάση τα πραγματικά δεδομένα, προσπαθώντας παράλληλα να βρούμε έναν νόμιμο τρόπο να «ελαφρυνθούν» από το βάρος του υψηλού τέλους σύνδεσης και οι κάτοικοι Καρίτσας και Βροντούς.

- Υπόθεση χρημάτων υπέρ Βασίλη Δαλαμήτρα: Σάλος είχε ξεσπάσει εδώ κι ένα μήνα από τις φήμες που οργίαζαν σχετικά με την τύχη των χρημάτων που διέθεσαν υπέρ της οικογένειας του πρώην προέδρου Δ.Σ. του Δήμου Δίου, Βασίλη Δαλαμήτρα, συνάδελφοί του Δημ. σύμβουλοι, για να ενισχύσουν οικονομικά την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος υγείας του. Οι φήμες για την κατάληξη των χρημάτων αυτών έδιναν κι έπαιρναν και το μόνο σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν έφτασαν στην οικογένεια Δαλαμήτρα.
Φυσικά η υπόθεση αυτή δεν αγγίζει την σημερινή δημ. αρχή, όμως επειδή γνώριζα ότι δημοσιογράφοι ενόχλησαν σχετικά τον δήμαρχο, ζήτησα από εκείνον – κι από όποιον άλλο μπορούσε να μας διαφωτίσει – μία επίσημη ενημέρωση για να μπουν, όσο γίνεται, τα πράγματα στη θέση τους και να μην ακούγονται διάφορα αφήνοντας πολλές φορές υπόνοιες και θίγοντας υπολήψεις. Ο δήμαρχος απάντησε ότι στα επίσημα παραστατικά προς το τέλος του 2010 φαίνεται πως όλοι οι σύμβουλοι που είχαν παραιτηθεί των αποζημιώσεών τους υπέρ της οικογένειας Δαλαμήτρα, υπέγραψαν τελικά ότι παρέλαβαν οι ίδιοι τα χρήματα. Εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε διαψεύδονται πολλοί από τους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα και σίγουρα απομακρύνεται οποιαδήποτε τυχόν – ακόμη και ποινική – ευθύνη.
Επειδή όμως η δική μας πληροφόρηση είναι κατηγορηματικά διαφορετική, είμαστε αναγκασμένοι να διερευνήσουμε το θέμα περαιτέρω. Πρόκειται άλλωστε για ένα ζήτημα πρωτίστως ηθικό που πρέπει να ξεκαθαριστεί το συντομότερο δυνατόν!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: