Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΔΙΑΥΛΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Συναγερμός για τη μάχη στη Βουλή


Σαμαράς και βενιζέλος είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με στόχο τον καλύτερο συντονισμό εν όψει της κοινοβουλευτικής μάχης για το πολυνομοσχέδιο

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013 

Σε επιφυλακή βρίσκονται τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα επί των διατάξεων του ...πολυνομοσχεδίου με τις προαπαιτούμενες ενέργειες.

Σαμαράς και βενιζέλος είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με στόχο τον καλύτερο συντονισμό εν όψει της κοινοβουλευτικής μάχης για το πολυνομοσχέδιο
Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν «ανοιχτό» δίαυλο επικοινωνίας και συζητούν για την κοινοβουλευτική μάχη που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες με την πλειοψηφία να αριθμεί 157 βουλευτές (μαζί με τους κ. Λοβέρδο και Αηδόνη). Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει έντονη ανησυχία για τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της ΝΔ και οι εκτιμήσεις στενών συνεργατών του πρωθυπουργού είναι πως, παρά τις ενστάσεις που διατυπώνονται δημόσια από ορισμένους βουλευτές, όπως οι κ. Κακλαμάνης και Ταμήλος, στο τέλος δεν θα υπάρξουν διαρροές στις ψηφοφορίες.
«Ο πρωθυπουργός έχει στείλει με κάθε τρόπο το μήνυμα για το πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και οι βουλευτές θα κάνουν το καθήκον τους», ανέφερε στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου μιλώντας χθες το απόγευμα στο «Εθνος». Παράλληλα το ίδιο πρόσωπο σημείωνε ότι είναι αυτονόητο ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα πρέπει να προσέλθει συντεταγμένη στη Βουλή, θέτοντας -εμμέσως πλην σαφώς- και θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Συζητήσεις
Το μεγαλύτερο πρόβλημα και για τα δύο κυβερνητικά κόμματα εστιάζεται -κυρίως- στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων. Συνεργάτες του πρωθυπουργού και του κ. Ευ. Βενιζέλου συνομιλούν με βουλευτές και επιχειρούν να ξεπεράσουν τις επιφυλάξεις που εκφράζονται, δηλώνοντας ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των δημοτικών αστυνομικών θα απορροφηθεί από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ στη θέση των σχολικών φυλάκων θα προσληφθούν στελέχη σε υπηρεσίες που υπάρχει πραγματική ανάγκη (Λιμενικό, νοσηλευτές κ.λπ.).
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας
Στο ΠΑΣΟΚ οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής είναι πιο έντονες -σε φραστικό επίπεδο-, με κορυφαία εκείνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Π. Κουκουλόπουλου, ο οποίος ζήτησε χθες να αποσυρθεί από το πολυνομοσχέδιο η διάταξη που καταργεί τη Δημοτική Αστυνομία.
Ο κ. Κουκουλόπουλος χρησιμοποίησε «σκληρή γλώσσα», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ορισμός του γονατογραφήματος είναι αυτό που έγινε την προηγούμενη Κυριακή και βαφτίζεται αποφασιστικότητα, με την ίδια ευκολία που ο διεθνής διασυρμός με το ?μαύρο? στην ΕΡΤ βαφτίστηκε μεταρρύθμιση», Επίσης, σημείωσε ότι δεν θα θιγεί στο παραμικρό η ζωή των κατοίκων, αν καταργηθεί το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ διερωτήθηκε για τον λόγο ύπαρξης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς -όπως είπε- το μόνο που κάνει είναι να υποδεικνύει ποιοι θα απολυθούν.
Επιφυλάξεις, ως προς τη διάταξη για την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας έχει εκφράσει επίσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής, ενώ ο κ. Σκανδαλίδης δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη για το τι θα πράξει στις ψηφοφορίες.
Χθες συνεδρίασε ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Ελέγχου Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ, όπου διατυπώθηκαν και πάλι ενστάσεις ως προς τις συγκεκριμένες διατάξεις, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της έντασης.
Σύσκεψη στο Μαξίμου Στο επίκεντρο οι αντιδράσεις βουλευτών και τα αποτελέσματα του Eurogroup
Τις κινήσεις τους εν όψει της έναρξης (σήμερα στην επιτροπή της Βουλής) της συζήτησης του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου συντόνισαν ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος ενημερώθηκαν από τους κ. Στουρνάρα και Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα θέματα που διαχειρίζονται, ενώ παράλληλα τέθηκε και το θέμα των αντιδράσεων που υπάρχουν σε φραστικό επίπεδο επί του παρόντος από βουλευτές και των δύο κυβερνητικών κομμάτων.
Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε «ανοιχτός» σε προτάσεις από βουλευτές, αλλά επεσήμανε και στη χθεσινή σύσκεψη ότι δεν πρέπει να αλλάξει ο πυρήνας των αλλαγών που προωθεί το πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει η Δημοτική Αστυνομία ειδικό κλάδο της ΕΛ.ΑΣ., τον επιχειρησιακό συντονισμό του οποίου θα διατηρήσουν οι δήμοι.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ενώ ο κ. Σταϊκούρας, που ήταν επίσης παρών, ανέλυσε τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την πορεία των εσόδων και των δαπανών. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε τα όσα λέγονται ότι η Ελλάδα πήρε λιγότερα από όσα προέβλεπε η αρχική συμφωνία για τη δόση. «Πήραμε τη δόση όπως ακριβώς είναι στο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Απλώς υπήρχε μία εισήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παίρναμε παραπάνω, πέραν αυτών που είναι στο πρόγραμμα, και ορισμένες χώρες είπαν ότι αυτό προκαλεί δυσκολίες στα Κοινοβούλιά τους και θα το δούμε από τον Οκτώβριο και μετά».
Τέλος, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, ούτε εκθέσεις που να αποτυπώνουν κάτι τέτοιο. «Δεν υπάρχει καμία έκθεση. Η εισήγηση προς το Eurogroup ήταν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και ότι το πρόγραμμα βαίνει κανονικώς. Δεν υπάρχει καμία έκθεση, πιθανώς να αναφέρονται σε παλαιές εκθέσεις», επεσήμανε. Τέλος, επανέφερε το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση, λέγοντας ότι «τις επόμενες δέκα ημέρες θα γνωρίζουμε» και προσέθεσε ότι εάν γίνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς, τότε θα ισχύσει από την 1η Αυγούστου.
ΕΘΝΟΣ - Γιάννης Σαραντάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: