Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Στην Αθήνα η Τρόικα όπου συναντήθηκε με τους Υπουργούς Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Διαπραγματεύσεις με φόντο τα 8,1 δις

Πρωτοσέλιδο 2.7.2013

Τρίτη 02 Ιουλίου 2013
Με τους εκπροσώπους των δανειστών συναντήθηκε χθες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα για την αξιολόγηση του ...
ελληνικού προγράμματος και αν επιτευχθεί συμφωνία θα προχωρήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 8,1 δισ. ευρώ, ενδεχομένως τμηματικά. Το μεσημέρι προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας και Εσωτερικών για τα δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης.
Εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία με την τρόικα πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, ανοίγει ο δρόμος για τη δόση, η οποία ενδέχεται, κατά πληροφορίες, να εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων, κάτι που απεύχεται η κυβέρνηση.
Σε ερώτηση προς ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για το ενδεχόμενο αυτό, η απάντηση ήταν «ελπίζουμε να το αποφύγουμε».
Ερωτηθείς ο ίδιος αξιωματούχος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τι θα γίνει με τη δόση, η απάντηση ήταν πως τα πράγματα είναι δύσκολα και «ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη ως το επόμενο Eurogroup (την επόμενη Δευτέρα)».
Στο φορολογικό μέτωπο, οι επικεφαλής της τρόικας συνεχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα, που θα ισχύσει από το 2014. Κάνουν λόγο για πολυπλοκότητα, με 33 συντελεστές φόρου και αδυναμία είσπραξης από τις Εφορίες και ζητούν να συνεχίσει το σημερινό σύστημα με την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Επίσης, ζητούν να μειωθούν σε 4 από 5 οι δόσεις για την πληρωμή του χαρατσιού για το 2013. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η 4η δόση θα εισπραχθεί τον Φεβρουάριο 2014 και θα εγγραφεί στα έσοδα του προϋπολογισμού 2013. Εάν παραμείνουν οι πέντε δόσεις, η τελευταία θα εισπραχθεί από τον Μάρτιο 2014 και μετά και θα υπάρξει μια νέα «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό.
Το άλλο μεγάλο αγκάθι αυτής της αξιολόγησης είναι η τρύπα στον ΕΟΠΥΥ, που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το νέο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013 - 2014.
Στο υπουργείο Υγείας είχε εγκατασταθεί πριν από τον ανασχηματισμό ειδικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο εξέταζε τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνονταν από την ελληνική πλευρά για το κλείσιμο της τρύπας.
Στο επίκεντρο και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν αντλήσει από τον προϋπολογισμό μεγαλύτερο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης από αυτό που τους αναλογεί.
Ραντεβού με Μητσοτάκη
Μετά το ραντεβού με τον κ. Στουρνάρα, η τρόικα συναντήθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για το φλέγον θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο.
Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε από την τρόικα παράταση χρόνου για την κινητικότητα, κάτι που η τρόικα δεν αναμένεται να δει με καλό μάτι, αφού από τα προηγούμενα ραντεβού με τον κ. Μανιτάκη ζητούσαν ήδη λίστες με ονοματεπώνυμα.
Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η διαδικασία της κινητικότητας δεν έχει ποσοτικούς στόχους και θέτει το προσεχές εξάμηνο ως χρονικό όριο για την επίτευξη του στόχου, με δεδομένο ότι έχει ληφθεί και η απόφαση για τις απολύσεις στην ΕΡΤ.
Παράλληλα, απορρίπτει την τακτική του «ξαφνικού θανάτου» μιας μεγάλης εταιρίας του Δημοσίου και αναφέρει ότι το «επόμενο βήμα» θα γίνει μέσα από την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίσπευση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για περίπου 4.000 - 6.000 συμβασιούχους του Δημοσίου.
Πρωτοσέλιδο 2.7.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: