Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν σενάρια πρόωρων εκλογών


Κυριακή 02 Ιουνίου 2013
«Δεν υπάρχουν σενάρια πρόωρων εκλογών. Η χώρα πρέπει να βγει οριστικά από την κρίση, να γίνει σταθερή, ασφαλής μέσα σε μια Ευρώπη η οποία είναι πάντα σε κρίση μην το ξεχνάμε... αυτό», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ερώτηση για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών με αφορμή τις διαφωνίες στην τρικομματική κυβέρνηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

«Δεν είναι εύκολες οι συζητήσεις, δίνουμε αγώνα για να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας, τις θέσεις εργασίας, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χάριν της ελληνικής οικονομίας και όχι χάριν των τραπεζιτών. Άρα η διαπραγμάτευση είναι πάντα ανοιχτή και πάντα δύσκολη», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την ημερίδα αντιρατσιστικού περιεχομένου που οργάνωσαν το ΙΣΤΑΜΕ και ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε:

«Βελτιώνεται η κατάσταση. Και ξέρετε γιατί βελτιώνεται η κατάσταση, για να πούμε και την αλήθεια; Γιατί τώρα έρχονται όλοι στα λόγια μας. Ήδη έχουν έρθει πάρα πολλοί στα λόγια μας και καταλαβαίνουν ποιο είναι το βάρος που σηκώσαμε, τον αγώνα και την αγωνία μας. Χαιρόμαστε που βλέπουμε και άλλους να έρχονται και να αλλάζουν άποψη και από "αντιμνημονιακοί" να γίνονται υπεύθυνοι και να συμμετέχουν στο βάρος της διαχείρισης της κρίσης.

Αλλά δεν μας αρκεί αυτό. Γιατί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ακούει δημαγωγίες και ψέματα που του λένε στο όνομα μιας εύκολης λύσης ενός σχεδίου Β που δεν υπάρχει. Μα δεν βλέπουν τι έγινε στην Κύπρο;».

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε όλα τα κόμματα να ψηφίσουν το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κι έστειλε μηνύματα προς τη ΝΔ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας:

«Θα ακολουθήσουμε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και κάθε κόμμα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Εάν η αντιπολίτευση οχυρωθεί πίσω από το αντιμνημονιακό δήθεν μέτωπο, στην πραγματικότητα δίνει άλλοθι και ασυλία στη Χρυσή Αυγή.

Εάν η κυβερνητική συνεργασία δεν φανεί ότι υπάρχει και είναι σοβαρή στο ζήτημα αυτό, τότε η ΝΔ θα νομίζει ότι ανοίγει διαύλους επικοινωνίας με την εκλογική βάση της Χρυσής Αυγής ενώ στην πραγματικότητα θα έχουμε υπονομεύσει την αξιοπιστία των ίδιων των προγραμματικών μας συμφωνιών».

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής και τόνισε: «Βεβαίως και πρέπει να επικαιροποιηθεί και η προγραμματική συμφωνία και βεβαίως πρέπει να επανατοποθετήσουμε τους κανόνες λειτουργίας της Βουλής και της κυβέρνησης».

Σε ερώτηση σχετικά με τις διαφορές που αναδεικνύονται μεταξύ των τριών κομμάτων της κυβερνητικής συνεργασίας απάντησε: «Έχουν αναδειχθεί οι διαφορές ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί η ΔΗΜΑΡ συμφώνησε να αναλάβουμε μια κοινή δράση στο θέμα αυτό. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την ύπαρξη δύο ουσιαστικά πυλώνων στη σημερινή κυβέρνηση. Ενός παραδοσιακά συντηρητικού κι ενός ο οποίος εκφράζει τον προοδευτικό χώρο με τις αποχρώσεις του, αλλά πάντως τη μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο και εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και Συνδέσμων Βιομηχανιών νομών της Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων έθεσαν τα προβλήματα που απασχολούν τις βιομηχανικές επιχειρήσεις της περιοχής και ιδίως αυτά που συνδέονται με τις κρατικές ενισχύσεις, παλαιότερες εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου για δάνεια επιχειρήσεων, επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών και επιτοκίων και όλα τα συναφή θέματα, τα οποία επηρεάζουν καταλυτικά την υπόσταση εκατοντάδων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα και ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε να συζητήσει τα θέματα αυτά με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), παρουσία του προέδρου του ΕΚΘ Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την κατάσταση στην εταιρία, επισημαίνοντας ότι έγιναν μειώσεις μισθών και προσωπικού, όμως είναι σε καλό δρόμο, υπάρχουν παραγγελίες και αν στηριχθεί οικονομικά μπορεί να μπει σε κερδοφορία.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Μάκης Βοϊτσίδης και μέλη της διοίκησης τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα των δημοσιογράφων και του Τύπου στη Β. Ελλάδα ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε και φιλική συνάντηση με νέους.
ΠΗΓΗ:http://www.nooz.gr