Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Κλειδωμένα επαγγέλματα

Δευτέρα 27 Μαίου 2013
Του Γιάννη Μπελεγρίνη
Κάποια πράγματα δύσκολα αλλάζουν στην Ελλάδα. Ότι και να γίνει. Τρία χρόνια μετά την ένταξη της χώρας μας στο μνημόνιο και η συζήτηση γυρνά και πάλι στα κλειστά επαγγέλματα, που όπως δείχνουν τα στοιχεία… δεν ανοίγουν με τίποτα.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα ζητήματα που έπεσε στο τραπέζι, όταν τα στελέχη της Τρόικα πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα. Σήμερα μοιάζει σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Σαν να ξεκινάμε σχεδόν από το σημείο μηδέν. Με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Τροϊκανοί, θεωρούν ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ειδικά των επιστημονικών κλάδων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ιδιωτικές κλινικές, λογιστές και εκτιμητές), έχει μείνει στα χαρτιά.

Η αλήθεια είναι, ότι σε αυτό δεν έχουν και πολύ άδικο. Και μιλάμε για ένα ζήτημα που, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν θα έπρεπε να περιμένουμε καμία Τρόικα για να κάνουμε τις απαιτούμενες αλλαγές. Θα έπρεπε να τις έχουμε κάνει από μόνοι μας, εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, καμία από τις περασμένες κυβερνήσεις των τελευταίων 35 ετών δεν θέλησε να… μπει σε περιπέτειες. Έτσι έρχεται τώρα ο κάθε ευρωπαίος «ελεγκτής» να μας κουνήσει το δάχτυλο.

Την ώρα που πολύ εύκολα κόβονται –κατ’ επανάληψη- μισθοί και συντάξεις, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, για κάποιους λόγους δεν προχωρά. Ρίχνοντας μια ματιά τις τελευταίες μέρες σε διάφορα sites που δημοσίευαν την είδηση (ότι παρατηρείται αργοπορία στο ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων), γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ του ανοίγματος. Οι περισσότεροι λένε ότι πρέπει επιτέλους να γίνει η αλλαγή. Υπάρχουν βεβαία και κάποιοι που έχουν αντίθετη άποψη και αναρωτιούνται «μα καλά αν σε έναν δρόμο που λειτουργεί για παράδειγμα ένα ιατρείο,  με την απελευθέρωση του επαγγέλματος, ανοίξει ένα ακόμα ιατρείο λίγα μέτρα πιο κάτω, το παλιό ιατρείο δεν θα κλείσει;». Αν ο παλιός γιατρός δεν είναι σωστός επαγγελματίας, ναι πιθανόν να κλείσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα. 

Αν ο παλιός γιατρός δεν ήταν καλός στην δουλειά του, ήταν ακριβός, δεν διατηρούσε καθαρό το ιατρείο του, δεν έκοβε αποδείξεις και οι πελάτες πήγαιναν αναγκαστικά σε αυτόν επειδή δεν υπήρχε άλλο κοντινό ιατρείο, σε περίπτωση που ανοίξει το επάγγελμα, είναι λογικό να αντιμετωπίσει πρόβλημα. Γιατί είναι πιθανόν  να ανοίξει ένας άλλος γιατρός το ιατρείο του λίγο παρά κάτω, να είναι πιο σωστός επαγγελματίας και έτσι οι πολίτες της περιοχής να στραφούν προς τα εκεί.

Ο καλός γιατρός, που έχει τους ασθενείς του ευχαριστημένους, δεν νομίζω ότι έχει λόγω να ανησυχεί. Ο καλός ηλεκτρολόγος που έχει στάνταρ πελάτες, κάνει σωστά την δουλειά του και δεν αισχροκερδεί, ότι και να γίνει θα είναι πρώτος στις προτιμήσεις των πελατών του. Βεβαίως, ο ηλεκτρολόγος που έπαιρνε 30 και 40 ευρώ για να… ρυθμίσει τους ψηφιακούς αποκωδικοποιητές μερικών  γιαγιάδων, που όπως είναι λογικό δεν μπορούσαν μόνες τους να το κάνουν, μάλλον θα έχει πρόβλημα με τον ανταγωνισμό που θα δημιουργηθεί.

Ο ταξιτζής θα το σκεφτεί πολύ πριν στοιβάξει κάποιον πελάτη, μαζί με άλλους 4 στο ίδιο όχημα. Γιατί πολύ απλά αν επιχειρήσει να κάνει κάτι τέτοιο, ο πελάτης θα πάρει το επόμενο ταξί, που θα περιμένει από πίσω. Από την άλλη πλευρά, θα μου πείτε, πως θα συγκρουστεί στην προκειμένη περίπτωση η Νέα Δημοκρατία, με τον αρχισυνδικαλιστή των ταξιτζήδων, Θύμιο Λυμπερόπουλο, αφού ακόμα θυμόμαστε τον ίδιο να κάνει δηλώσεις έξω από τα γραφεία του κόμματος, λες και είναι «γαλάζιο» στέλεχος. Με τα σημερινά δεδομένα είναι αντικειμενικά δύσκολο. Από ένα σημείο και μετά, θα πρέπει όμως οι κυβερνήσεις σε αυτή την χώρα να αποφασίσουν: θέλουν να τα έχουν καλά με τους συνδικαλιστές και την κομματική πελατεία τους ή θέλουν να προχωρήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να αλλάξουν, σε όλα τα επίπεδα, το μοντέλο του κράτους που μας έφτασε στην σημερινή παρακμή;

Αν ποτέ ανοίξουν πραγματικά (και με σωστό τρόπο) τα κλειστά επαγγέλματα θα δημιουργηθεί και κάτι, που για κάποιους είναι μάλλον άγνωστη έννοια: ο ελεύθερος ανταγωνισμός. Μέχρι τότε, ο μόνος ανταγωνισμός που θα έχουμε, θα είναι το πιο επάγγελμα… είναι πιο κλειστό από το άλλο.
http://todomino.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: