Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Τ. Κουράκης: «Καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα η παιδεία» - Επί τάπητος η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ για την παιδεία σε ειδική εκδήλωση στο Ιδεοδρόμιο


Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 Τοπικά
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ βρέθηκε στο επίκεντρο το βράδυ της Τρίτης στο Ιδεοδρόμιο, όπου αναπτύχθηκε από τον βουλευτή Θεσσαλονίκης, υπεύθυνο του τομέα Παιδείας Τάσο Κουράκη.
Όπως υπογράμμισε ο Τάσος Κουράκης η τρικομματική κυβέρνηση προωθεί αλλεπάλληλες...
θεσμικές παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα με στόχο να επιβάλει καθοριστικής σημασίας αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα όπως για παράδειγμα αξιολόγηση, πρόταση για "νέο λύκειο", πειραματικά/πρότυπα σχολεία κ.λπ.. Για να το επιτύχει αυτό χρησιμοποιεί ως πρόσχημα υπαρκτές και ανύπαρκτες αδυναμίες του ελληνικού σχολείου και γενικότερα του εκπαιδευτικού συστήματος.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον αντίποδα της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολουθεί η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση.
«Για μας η παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση ισότιμα σε όλους, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Η άρση των ταξικών φραγμών, η απάλειψη των κάθε λογής διακρίσεων και η δωρεάν παροχή δημόσιας παιδείας υψηλού επιπέδου αποτελούν για μας αξιακές στοχεύσεις».
ΖΟΦΕΡΟ ΚΛΙΜΑ
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ έκανε λόγο για ένα ζοφερό κλίμα στο χώρο της παιδείας.
«Κάθε μέρα ακούμε και από ένα φασούλι. Υποβαθμίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο στα πανεπιστήμια με το σχέδιο «Αθηνά» είπε και συμπλήρωσε πως «μετά την πολιτική της Διαμαντοπούλου, του Αβραμόπουλου αλλά και των μνημονίων η παιδεία επηρεάζεται άμεσα. Το σύνθημα «Πρώτα ο μαθητής» εμένα πλέον δεν μου λέει τίποτα».
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ
Ο Τάσος Κουράκης σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ είναι υπέρ της αξιολόγησης, η οποία όμως δεν θα οδηγήσει σε απολύσεις αλλά θα εστιάσει πάνω στο πρόβλημα με σκοπό την επίλυσή του.
«Δεν είμαστε υπέρ των κοπανατζήδων. Θέλουμε την αξιολόγηση για να εντοπίσουμε το ποια σχολική μονάδα έχει προβλήματα και να την ενισχύσουμε. Για να δούμε ποιος εκπαιδευτικός έχει πρόβλημα και να τον βοηθήσουμε να γίνει καλύτερος και όχι να τον απολύσουμε».
Επιπλέον, σημείωσε πως η διαδικασία της αξιολόγησης θα φέρει ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον μεταξύ των εκπαιδευτικών.
Παράλληλα, ο Τάσος Κουράκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νέο πειθαρχικό στο δημόσιο, το οποίο όπως είπε «μετατρέπει τον εκπαιδευτικό, πέρα από έναν κακοπληρωμένο δημόσιο υπάλληλο, σε έναν φοβισμένο άνθρωπο» αφού θα ζει με τον φόβο μήπως τυχόν υπάρξει κάποια καταγγελία, αν δεν βάλει καλούς βαθμούς σε έναν μαθητή του. «Δεν υπάρχει τεκμήριο αθωότητας και παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ των παραβρισκόμενων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: