Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Πράσινο φως για μείωση δομών - Μέχρι τον Ιούνιο έτοιμο το σχέδιο για το νέο Δημόσιο, είπε ο Μανιτάκης


Τετάρτη 24 Απριλίου 2013
Από τις καταργήσεις φορέων θα ξεκινήσουν οι απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων, δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης μετά την συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως....
για τη μείωση δομών -και όχι προσωπικού- κατά 40% έως 50% στα τελευταία πέντε υπουργεία (Παιδείας, Άμυνας, Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομίας). Όπως είπε ο κ. Μανιτάκης, μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το σχέδιο για το νέο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πλέον πιάνεται ο στόχος που είχε τεθεί για τη μείωση του όγκου των διοικητικών δομών, ενώ το δημοσιονομικό όφελος θα ξεπεράσει το 15%.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι τώρα ξεκινάει η δεύτερη φάση, που είναι και πιο κρίσιμη, και αφορά στην εφαρμογή των μελετών καθώς και την σχεδίαση νέων θεσμών. Πάντως, όπως είπε ο κ. Μανιτάκης, μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το σχέδιο για το νέο Δημόσιο.

Παράλληλα με τις εκθέσεις αξιολόγησης και την αναδιάρθρωση, συζητήθηκε και ο συντονισμός σε σχέση με το θέμα της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων μέχρι το Ιούνιο, καθώς και άλλων 12.500 μέχρι τον Δεκέμβριο. Επίσης, αποφασίστηκε και ο τρόπος κατανομής και συντονισμού σε κάθε υπουργείο του αριθμού που αναλογεί σε κάθε υπουργείο σχετικά με τις 15.000 αποχωρήσεις.

Χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα απομακρυνθούν ανέφερε ότι σε πρώτη φάση αυτό θα γίνει από τις καταργήσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να έχουν γίνει 4.000 αποχωρήσεις, αρκετές από τις οποίες θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο.

Αναφορικά με τους επίορκους είπε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να αναβαθμίσουμε ποιοτικά τη διοίκηση, επανέλαβε ότι θα ισχύσει το 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε απόλυση, ενώ διευκρίνισε ότι δεξαμενή των νέων υπαλλήλων θα αποτελέσει η λίστα παλαιότερων επιτυχόντων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που δεν έχουν ακόμη διοριστεί.

«Η διαδικασία θα αρχίσει αμέσως από τις πρώτες απολύσεις. Μόλις τελειώσουν οι πρώτες αναγκαστικές αποχωρήσεις, οι οποίες φυσικά θα τηρήσουν τις διαδικασίες τις νόμιμες και τις συνταγματικές με τις εγγυήσεις όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων» είπε.

Πρωτοσέλιδο 24.4.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: