Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΤΡΟΙΚΑΣ Aναζητούν υπέρβαση για δημόσιο και ακίνητα

Aναζητούν υπέρβαση για δημόσιο και ακίνητα
Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013 
Νέα αναβολή στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα προκαλούν τα προβλήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί στις συζητήσεις με τους υπουργούς, με πρώτο εκείνο του Δημοσίου.
Ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί τελικά σήμερα τους..
εκπροσώπους των δανειστών μας, ευελπιστώντας ότι μέσα στις ώρες που μεσολαβούν μέχρι τις επτά το απόγευμα, οπότε και έχει οριστεί η συνάντηση, θα έχει σημειωθεί πρόοδος και θα μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία, προκειμένου να εκταμιευθεί -στην ώρα της- η επόμενη δόση.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η δεύτερη αναβολή της συνάντησης του πρωθυπουργού (αρχικά είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή, στη συνεχεία για χθες το απόγευμα και τελικά θα γίνει σήμερα), απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν τον όρο «εμπλοκή» και διαβεβαίωναν ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» στα περισσότερα ζητήματα και ότι ο κ. Σαμαράς θα μπορέσει να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να έχει αφήσει πίσω του σημαντικές εκκρεμότητες. Τα ίδια πρόσωπα σημείωναν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί στη βάση των όσων έχει υπογράψει η Αθήνα και προσέθεταν ότι μέρος της συμφωνίας είναι και η κινητικότητα στο Δημόσιο.
Η τρόικα ζητεί λεπτομερή οργανογράμματα για τους φορείς του Δημοσίου και επιμένει στην προώθηση 25.000 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, εκτιμώντας ότι και στα δύο αυτά ζητήματα υπάρχουν καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.
Aναζητούν υπέρβαση για δημόσιο και ακίνητα
Στη σύσκεψη που συγκάλεσε, αργά χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός με τη συμμετοχή των κ. Στουρνάρα, Βρούτση, Χατζηδάκη, Σταϊκούρα αλλά και του κ. Αντ. Μανιτάκη, δόθηκαν οδηγίες για επιτάχυνση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά την κινητικότητα στο Δημόσιο, έτσι ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα μέχρι τον Ιούνιο.
Η εμμονή
Μέλη του οικονομικού επιτελείου θεωρούν επίσης μεγάλο «αγκάθι» την εμμονή της τρόικας να διατηρηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ για έναν χρόνο ακόμη, κάτι με το οποίο διαφωνεί η κυβέρνηση που επιμένει ότι θα πρέπει από τον Ιούνιο να καθιερωθεί το ενιαίο τέλος ακινήτων.
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μίλησε και χθες με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη για το θέμα αυτό, αναμένεται σήμερα να δεσμευθεί ότι μέσα από το ενιαίο τέλος θα εισπραχθούν κανονικά τα έσοδα και θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τους εκπροσώπους των δανειστών μας, οι οποίοι θεωρούν πιο αξιόπιστο μηχανισμό είσπραξης τη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις ρυθμίσεις των λεγόμενων «κόκκινων» στεγαστικών δανείων έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις, ενώ υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρεθούν λύσεις και για το θέμα του αριθμού των δόσεων για την κάλυψη οφειλών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Δύο θέματα
Ακόμη δύο θέματα, το οποία θέτει η τρόικα, αλλά δεν αποτελούν προαπαιτούμενα για αυτήν τη δόση που αναμένει να λάβει η Ελλάδα, είναι ο τρόπος λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και η παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης έχουν επαναφέρει -όπως παγίως πράττουν σε κάθε επίσκεψή τους στην Ελλάδα- το θέμα της μείωσης των εσόδων αλλά και την ανάγκη έντασης των προσπαθειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Χθες, πάντως, ο Γ. Στουρνάρας, επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους και απέδωσε τη νέα αναβολή της συνάντησης του πρωθυπουργού με την τρόικα στη συνέχιση των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή, αλλά είναι «πολλά τα ζητήματα και κρίθηκε σκόπιμο να συνεχιστούν οι τεχνικές συζητήσεις». Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων η κυβέρνηση εντάσσει και το αίτημα που έχει κατατεθεί περί μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και της μείωσης της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.
ΕΘΝΟΣ - Γιάννης Σαραντάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: